Fed: Η απασχόληση στις ΗΠΑ πλησιάζει στο 100%

Fed: Η απασχόληση στις ΗΠΑ πλησιάζει στο 100%
Janet Yellen, vice chairwoman of the Federal Reserve, is under consideration to become the first woman to lead the Fed. President Obama reportedly is likely to choose between Yellen and former Treasury Secretary Lawrence Summers.

Από το 2010 προστέθηκαν πάνω από 15 εκατ. θέσεις εργασίας με την ανεργία να έχει πέσει στο 4,7% από 10% το 2009.

«Τώρα, είναι δίκαιο να πούμε ότι η οικονομία είναι κοντά  στο να φτάσει την απασχόληση στο μέγιστο και ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το στόχο μας», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν σε ομιλία της την Τετάρτη στο Σαν Φρανσίσκο για σκοπό της Fed.

Μίλησε με θαυμασμό για τις επιδόσεις της οικονομίας κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια, σημειώνοντας ότι από το 2010 προστέθηκαν πάνω από 15 εκατ. θέσεις εργασίας και ότι η ανεργία είχε πέσει στο 4,7% από 10% το 2009. Βέβαια, παραδέχθηκε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας ήταν μια μακρά και αργή πορεία.

Η Γέλεν επανέλαβε ότι η ίδια και οι άλλα στελέχη της Fed αναμένουν να αυξήσουν τα επιτόκια «αρκετές φορές το χρόνο» μέχρι το 2019. Πρόσφατα- τον Δεκέμβριο- 11 από τα 17 μέλη της Fed εκτιμούσαν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις ή περισσότερες φορές μέσα στο 2017. Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι οι προβλέψεις θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας στην εποχή Τραμπ.

Ορισμένα στελέχη της Fed πιστεύουν ότι τα σχέδια του Tραμπ για διάθεση μεγάλων ποσών για τις υποδομές θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερο επίπεδα, πράγμα που θα κάνει τη Fed αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα.

Η ίδια, δεν έκανε καμία αναφορά στον Τραμπ, ο οποίος την επέκρινε έντονα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Μάλιστα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είχε πει το Σεπτέμβριο ότι η Γέλεν θα πρέπει να «ντρέπεται για τον εαυτό της» που επιτρέπει τη διατήρηση των επιτοκίων τόσο χαμηλά. Η πρόεδρος της Fed,  αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της εξηγώντας το σκοπό της εταιρίας και τον αντίκτυπο της πολιτικής της για τους απλούς Αμερικανούς πολίτες .

«Η άνοδος των επιτοκίων σημαίνει ότι, τα επιτόκια που πληρώνετε για ένα δάνειο αυτοκινήτου, ή για την πιστωτική σας κάρτα είναι πιθανό να ανέβουν, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αυξηθούν δραματικά»

Ενώ η Γέλεν δεν ανέφερε τον Tραμπ ή άλλους Ρεπουμπλικάνους που έχουν επικρίνει τη Fed, σημείωσε ότι μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα είναι ό,τι καλύτερο για την οικονομία των ΗΠΑ. «Η δομή που καθορίστηκε για την Federal Reserve, μας απομονώνει σκόπιμα από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις ώστε να μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι καλύτερο για την αμερικανική οικονομία μακροπρόθεσμα», κατέληξε.