Federal Reserve: Τα επιτόκια θα χρειαστεί να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα

Federal Reserve: Τα επιτόκια θα χρειαστεί να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις ΗΠΑ οι τιμές έτρεξαν τον Ιανουάριο με 6,4%

Σήμα για αύξηση επιτοκίων υψηλότερη του αναμενομένου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν με γρήγορο ρυθμό τον περασμένο μήνα, έστειλαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Richmond Fed, Thomas Barkin, μιλώντας σε συνέντευξη στο Bloomberg TV την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, είπε ότι, «αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε επίπεδα πολύ πάνω από τον στόχο μας, ίσως θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Lorry Logan, δήλωσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν, εάν μια τέτοια πορεία καταστεί απαραίτητη για να ανταποκριθούμε στις οικονομικές προοπτικές ή για να αντισταθμίσουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη χαλάρωση των συνθηκών». 

Σημειώνεται πως και οι δύο policy makers κλήθηκαν να σχολιάσουν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η Fed. Υπενθυμίζεται πως στις ΗΠΑ οι τιμές έτρεξαν τον Ιανουάριο με 6,4%, από 6,5% τον Δεκέμβριο, σκορπώντας την απογοήτευση, καθώς οι αγορές αλλά και οι οικονομική αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη μείωση, στο ύψος του 6,2%.

Φυσικά, το χάσμα σε ό,τι αφορά τον στόχο της Fed είναι δυσθέωρητο, καθώς μέχρι το 2% μένει να διανυθεί πολύς δρόμος.

Ξεχωριστά ο Πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Patrick Harker είπε ότι η Oμοσπονδιακή Τράπεζα έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

«Κάποια στιγμή φέτος αναμένω ότι το επιτόκιο θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να κάνει τη δουλειά της» είπε, προσθέτοντας ότι η Fed είναι «πιθανότατα κοντά» σε αυτό το σημείο.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε άμεσα στα νέα δεδομένα. Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% από τον Δεκέμβριο, ενισχυμένος από το κόστος βενζίνης και στέγασης.

Αυτό ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, αλλά σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε τρεις μήνες. «Ο πληθωρισμός εξομαλύνεται, αλλά μειώνεται αργά» είπε ο Barkin στους Jonathan Ferro και Michael McKee του Bloomberg.

Παρότι τόσο ο Barkin όσο και η Logan συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της επιτροπής πολιτικής της Fed, ο Logan έχει ψήφο φέτος και ο Barkin όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αξιωματούχοι της Fed αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να μετριάσουν τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε πέρυσι σε υψηλό 40 ετών. Οι αξιωματούχοι τον Δεκέμβριο σημείωσαν επιτόκιο αιχμής περίπου 5,1% φέτος, με βάση τη διάμεση πρόβλεψη.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, αύξησαν το βασικό τους επιτόκιο δανεισμού κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας (0,25%) σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%. Προηγουμένως είχαν αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής κατά 0,5% στη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο, η οποία ήρθε μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις μεγέθους 75 μονάδων βάσης.

Αντίδραση της αγοράς

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν, μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές δίνουν τώρα σχεδόν διψήφιες πιθανότητες ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,25% τον Ιούνιο, μετά από δύο όμοιες αυξήσεις τον Μάρτιο και τον Μάιο.

Οι προσδοκίες για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια έχουν αυξηθεί μετά τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τις συνεχιζόμενες ενδείξεις των επίμονα υψηλών τιμών. Οι οικονομολόγοι της Barclays Plc και της Monetary Policy Analytics βλέπουν τώρα την αύξηση των επιτοκίων της Fed στο εύρος 5,25% και 5,5%.

Η υψηλότερη πρόβλεψη «αντανακλά την άποψή μας ότι η Fed θα χρειαστεί να δει σημαντική επιβράδυνση στα αποτελέσματα της αγοράς εργασίας για να πειστεί ότι οι μισθοί πρόκειται να επιστρέψουν σε ρυθμούς αύξησης σύμφωνα με πληθωρισμό 2% και ότι τέτοια στοιχεία δεν θα είναι εμφανή μέχρι τα μέσα του έτους» έγραψαν οι οικονομολόγοι της Barclays σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Logan δήλωσε την Τρίτη ότι βλέπει δύο κινδύνους για τη νομισματική πολιτική αυτή τη στιγμή: να κάνει πολύ λίγα και να προκαλέσει την επιστροφή του πληθωρισμού, ή να κάνει πάρα πολλά και να δημιουργήσει υπερβολικό πόνο στην αγορά εργασίας.

Ο «πιο σημαντικός» κίνδυνος είναι να κάνεις πολύ λίγα, είπε. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών, εν μέρει λόγω της έλλειψης εργαζομένων, που επιδεινώθηκε από την πανδημία του Covid-19.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χαλάρωση σε μια πολύ στενή αγορά εργασίας για να μειωθούν οι συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές. Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 517.000 τον περασμένο μήνα – υπερδιπλάσιο από τις προσδοκίες της Wall Street – και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,4%, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 1969.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο, ή ακόμη και να επιταχυνθεί. H Fed της Atlanta επιχείρηση μια πρώιμη εκτίμηση για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του πρώτου τριμήνου σε 2,2% ετησίως, από τις 8 Φεβρουαρίου. «Έχετε δει τη ζήτηση να κινείται πολύ γρήγορα» σε ορισμένους τομείς, δήλωσε ο Barkin την Τρίτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: