Φεστιβάλ δημιουργικότητας: Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση

Φεστιβάλ δημιουργικότητας: Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Κάννες γεμίζουν με δημιουργικά μυαλά. 

Tο μεγαλύτερο φεστιβάλ δημιουργικότητας του κόσμου, Cannes Lions, άνοιξε και πάλι τις πύλες του για περισσότερους από 12.000 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες από 97 χώρες. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και όσοι έρχονται στην Κυανή Ακτή, αλλά αρκούνται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν agencies και brands εκτός του Palais des Festivals.

Το ρήμα «αρκούνται», σε αυτήν την περίπτωση εξυπηρετεί απλώς τις συντακτικές ανάγκες του κειμένου, καθώς στην πραγματικότητα, τα εκτός-Palais δρώμενα είναι πλέον σχεδόν εξίσου πολυάριθμα, αλλά και ενδιαφέροντα με το κυρίως πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος ο αριθμός των υπό κρίση έργων σημειώνει αύξηση και ανέρχεται σε 37.427 έναντι 35.765, το 2013. Τις περισσότερες συμμετοχές συγκεντρώνουν οι κατηγορίες Outdoor και Press, με 5.660 και 5.007 έργα αντίστοιχα.

Ωστόσο, η κατηγορία Press, όπως και οι άλλες «παραδοσιακές» όπως τα Radio Lions και Film Lions, παρουσιάζουν μείωση σε
σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε αντίθεση με τις κατηγορίες Cyber, Branded Content και Promo & Activation, οι οποίες – πολύ λογικά – ενισχύονται.

Ως είθισται τα τελευταία χρόνια, οι διοργανωτές πρόσθεσαν στο πρόγραμμα μία νέα κατηγορία: τα Product Design Lions, τα οποία θα απονέμονται σε προϊόντα των οποίων η σχεδίαση συμβάλλει αφενός μεν στην ενδυνάμωση ενός brand αφετέρου δε στην βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή.

Επιπλέον εισάγεται το βραβείο για το Regional Agency of the Year, ενώ καθιερώνονται τα Insights with the Juries, στα οποία τα μέλη των κριτικών επιτροπών θα εξηγούν στο κοινό – και όχι πια μόνο στους δημοσιογράφους – το σκεπτικό πίσω από τη βράβευση των έργων.

Η έτερη αξιοσημείωτη καινοτομία του φεστιβάλ αφορά στην καθιέρωση του νέου τιμητικού βραβείου LionHeart Awards. Πρώτος αποδέκτης της νέας διάκρισης θα είναι ο ηγέτης των θρυλικών U2, αλλά και ιδιαίτερα δραστήριος ακτιβιστής, Bono.
Κατά τα άλλα, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει 67 σεμινάρια, έχουν προσκαλέσει περισσότερους από 500 ομιλητές και προκαλούν… χάος στο μυαλό και στο ημερήσιο πρόγραμμα όσων θέλουν να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Ελληνικές συμμετοχές: Cannes we do it again?

Η επιτυχία του Love in the end και της OgilvyOne δεν είχε ως αποτέλεσμα κάποια σημαντική αύξηση στον αριθμό των ελληνικών συμμετοχών στις Κάννες, όπως θα περίμενε κανείς. Η Ελλάδα δίνει το «παρών» στο Palais des Festivals με 32 συμμετοχές έναντι 33 το 2013. Κυριαρχεί η καμπάνια Tweeting Bra της OgilvyOne, με οκτώ συμμετοχές σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ δυναμική είναι η παρουσία της The Newtons Laboratories, η οποία μάλιστα θα φιλοξενηθεί και στο δημοφιλές και καθιερωμένο σεμινάριο του δικτύου ανεξάρτητων agencies, The Network One.

Διαβάστε ακόμα:

Οι καλύτερες φωτογραφίες της περασμένης εβδομάδας

H ατζέντα της εβδομάδας

Τα υπαίθρια γλυπτά της Αθήνας «συναντώνται» στο ίντερνετ