Φιάσκο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Samsung

Φιάσκο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Samsung
epa05573983 A South Korean woman walks next an advertisement of the Samsung Galaxy Note 7 at the Samsung Electronics headquarters in Seoul, South Korea, 07 October 2016. Samsung Electronics projected on 07 October, a 7.8 trillion won (6.98 billion US dollar) operating profit in the third quarter, an increase of 5.55 percent from a year ago. The figure beat analysts' estimate, with the tech firm claiming strong sales of memory chips and displays. EPA/JEON HEON-KYUN Photo:

Η εταιρεία «σκότωσε» το Galaxy Note 7 και τώρα θα υποστεί τις συνέπειες.

«Βουτιά» 8% έκανε η μετοχή της μεγάλης νοτιοκορεατικής εταιρείας Samsung Electronics, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας προς τους χρήστες του Galaxy Note 7 να κλείσουν τις συσκευές τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην τελευταία 8ετία πτώση της μετοχής της Sαmsung, η οποία αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή των smartphones Galaxy Note 7, λόγω ανησυχιών αναφορικά με την ασφάλεια των πελατών.

Η πτώση της μετοχής είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά περίπου 17 δισ. δολάρια, καθώς οι επενδυτές είχαν «χωνέψει» την πιθανότητα να διακόψει την παραγωγής όλης της σειράς Galaxy Note.

Παράλληλα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ζημία από το φιάσκο με τις ανακλήσεις είναι πιθανό να πλήξει τη φήμη και τις πωλήσεις της Samsung τους επερχόμενους μήνες, ενώ επεσήμαναν ότι η εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη με μια κλιμακούμενη μάχη προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αφού η δεύτερη απόσυρση του προϊόντος μέσα σε δύο μήνες υπογράμμισε τις δυσκολίες της εταιρείας στην επισκευή του προβλήματος και ενέτεινε τις επικρίσεις ότι βιάστηκε να επιρρίψει την ευθύνη για τα προβλήματα ασφαλείας στον αρχικό προμηθευτή των μπαταριών.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με την Financial Times, να είναι «θείο δώρο» για αντιπάλους όπως η Apple και η Google, καθώς αυτή τη στιγμή οι νέες συσκευές τους βγαίνουν στην αγορά ενόψει της κρίσιμης περιόδου πωλήσεων λόγω των εορτών.

Αναλυτής της εταιρείας Macquarie στη Σεούλ εκτίμησε ότι οι πιθανές ζημιές της Samsung μπορεί να φθάσουν τα 2,8 δισ. δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ποσό αρκετό για να εξαλείψει τα συνολικά λειτουργικά κέρδη της από τη μονάδα κινητών τηλεφώνων στο ίδιο διάστημα.

Όποια κι αν είναι η αιτία, τα προβλήματα ποιότητας έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη «μετάδοση» σε άλλα τηλέφωνα και προϊόντα της εταιρείας, σε περίπτωση που το πρόβλημα ασφαλείας έχει να κάνει με άλλα εξαρτήματα εκτός της μπαταρίας. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλα μοντέλα παρουσιάζουν υπερθέρμανση και η έρευνα της Samsung αφορά μόνο στα Galaxy Note 7 που έχουν επηρεαστεί.