Φυλάκιση πέντε ετών για τον κληρονόμο της Samsung

H ποινή του είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί σε οποιονδήποτε Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία.

Δικαστήριο της Ν. Κορέας καταδίκασε τον Lee Jae-yong, τον προεδρεύοντα της Samsung, σε φυλάκιση πέντε ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για προσφορά δωροδοκίας και για άλλα εγκλήματα. Αν και ο 49χρονος Lee απέφυγε τη 12ετή ποινή που ζητούσαν οι εισαγγελείς, η ποινή του είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί σε οποιονδήποτε Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία.

Αναμένεται να ασκηθεί έφεση και η απόφαση θα μπορούσε τελικά να εκδικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ενδεχομένως το επόμενο έτος.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος της Νότιας Κορέας και κληρονόμος της τεράστιας αυτοκρατορίας της Samsung, είχε κατηγορηθεί ότι έκανε μεγάλες δωρεές σε ιδρύματα που διαχειριζόταν στενός φίλος και έμπιστος της ανατραπείσας προέδρου της Νότιας Κορέας, Park Geun-hye, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.

Οι δικηγόροι δήλωσαν ότι ο Lee είχε δωροδοκήσει για να έχει στήριξη από την Park η οποία ήταν τότε ακόμη πρόεδρος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Υπήρξε μεγάλη πίεση από τους πολίτες στο δικαστήριο για να βγει μια καταδικαστική ετυμηγορία μετά από το ευρύτατο σκάνδαλο που περιστρέφεται γύρω από την Park και οδήγησε στην αποπομπή της πέρυσι, και ύστερα από τις φωνές προς τη Νότια Κορέα να αντιμετωπίσει δεκαετίες αθέμιτων δεσμών μεταξύ ανώτερων πολιτικών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Η καταδίκη του θα μπορούσε επίσης να έχει συνέπειες για την Park, η οποία αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, όταν εκδοθεί η απόφαση για την υπόθεσή της αργότερα αυτό το έτος.