Φιλορώσοι καταλαμβάνουν αστυνομικά κτίρια στην Ουκρανία

Φιλορώσοι καταλαμβάνουν αστυνομικά κτίρια στην Ουκρανία

Καταγγελίες από τις ουκρανικές αρχές για εξάπλωση των επιδρομών - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, τη στιγμή που συγκρούσεις διεξάγονται σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ.

Νωρίτερα, φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν περάσει και πάλι στην επίθεση στην ανατολική περιοχή της χώρας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ και καταλαμβάνοντας την έδρα της αστυνομίας στο Ντονέτσκ.

Εξι ημέρες μετά την πρώτη σειρά επιθέσεων και καταλήψεις, έπειτα από τις οποίες ανακήρυξαν «κυρίαρχη δημοκρατία», οι φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν σήμερα την έδρα των δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονέτσκ και ένα αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ, όπου ύψωσαν τη ρωσική σημαία, υπό την επευφημίες του πλήθους που φώναζε «Ρωσία, Ρωσία».

Άνδρες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, έστησαν οδοφράγματα από λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους με άμμο σε οδικές αρτηρίες της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι ένοπλοι, ντυμένοι με συνδυασμούς στρατιωτικών και μη ενδυμάτων, ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη προερχόμενα από τις πόλεις Λουχάντσκ και Ντονέτσκ.

Η δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

1/8

Αναστολή πληρωμής αερίου από την Ουκρανία
Η εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz ανέστειλε την αποπληρωμή των οφειλών της για το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τιμή πώλησής του, δήλωσε σήμερα ο Αντρίι Κομπόλεφ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας.

Η Ρωσία έχει αυξήσει την τιμή διάθεσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία και υποστηρίζει ότι το Κίεβο οφείλει στη Μόσχα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια κατηγορώντας το παράλληλα ότι δεν αποπλήρωσε εγκαίρως το χρέος του.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, η Gazprom, αύξησε την τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου για τους ουκρανούς καταναλωτές στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα λέγοντας ότι το Κίεβο δεν δικαιούται πλέον έκπτωση.

«Το ζήτημα αποπληρωμής του χρέους συνδέεται άμεσα με την διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου στο επίπεδο του πρώτου τριμήνου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Zerkalo Nedely ο Κομπόλεφ αναφερόμενος στην αρχική τιμή των 268 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα.

«Δεν βλέπουμε τον λόγο να αναθεωρήσουμε την τιμή. Θεωρούμε την τιμή στα περίπου 500 δολάρια ως μη αγοραστική, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Ως εκ τούτου, αναστείλαμε τις πληρωμές για όσο χρόνο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Όταν η επανάσταση γίνεται… video game

Απαρνείται το δολάριο η Gazprom Neft