Fitch: Αναβάθμισε την Κύπρο σε BBB+ με θετικές προοπτικές

Fitch: Αναβάθμισε την Κύπρο σε BBB+ με θετικές προοπτικές
epa03912128 (FILE) A file photograph showing a view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA, on 29 April 2010. Reports state on 16 October 2013 that the ratings agency Fitch issued a negative watch on US sovereign debt's AAA rating due to Congress' failure to raise the government's debt ceiling ahead of a Thursday deadline issued by the Treasury Department. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Fitch αναβάθμισε την Κύπρο σε BBB+ από BBB, τονίζοντας τις θετικές προοπτικές λόγω της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της βελτίωσης του τραπεζικού τομέα.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο νόμισμα σε “BBB+” από “BBB”, δίνοντας παράλληλα θετικές προοπτικές. Η αναβάθμιση αυτή αντικατοπτρίζει τη μείωση των ευπαθειών σε χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς, την ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κραδασμούς και τις ευνοϊκές δημοσιονομικές τάσεις. Η Fitch επισημαίνει ότι η ισχυρή δέσμευση της Κύπρου για δημοσιονομική σύνεση αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνει το αξιόχρεο της χώρας.

Η Fitch υπογραμμίζει επίσης τα μειωμένα ρίσκα από τον τραπεζικό τομέα, σημειώνοντας τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, την αύξηση της κερδοφορίας και τα μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και κεφαλαίου. Η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα την τελευταία δεκαετία έχει μειώσει τους κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα και τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις προς το δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) ήταν στο 7,9% στο τέλος του 2023, ο χαμηλότερος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η Fitch αναμένει περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού λόγω της δυναμικής ανάπτυξης και των σταθερών προοπτικών για τις αγορές εργασίας και στέγασης.

Επιπλέον, οι θετικές τάσεις στην κερδοφορία των τραπεζών λόγω υψηλότερων επιτοκίων οδήγησαν σε βελτιώσεις στις μετρήσεις φερεγγυότητας, με τον δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 να φθάνει το 21,5% τον Δεκέμβριο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 16%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: