Η «μετρημένη» μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις

Η «μετρημένη» μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις
05 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) stands in the evening light behind a railing of the Deutschherrnbrücke bridge. A passenger ship passes below on the Main (shot with long exposure). On Thursday (06.06.2024), the regular Governing Council meeting will take place at the ECB. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όμως η αβεβαιότητα για περαιτέρω μειώσεις παραμένει.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 3,75%. Παρά τη μείωση, οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι προοπτικές αβέβαιες.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί, αλλά απέφυγε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων.

Ο Gabriel Makhlouf, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού λειτουργεί, αλλά ο ρυθμός της παραμένει ασαφής και ο δρόμος για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων είναι ανώμαλος. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια πιθανή μείωση τον Σεπτέμβριο, αλλά η εμπιστοσύνη τους έχει μειωθεί.

Ο Βασίλειος Γκιωνάκης από την Aviva Investors τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει μια ουδέτερη στάση για να ενισχύσει την αξιοπιστία της. Ο Martins Kazaks, επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι οι μελλοντικές μειώσεις πρέπει να είναι σταδιακές και να βασίζονται στα τελευταία δεδομένα.

Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων έρχεται σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε και πάλι, ενώ οι αυξήσεις των μισθών και η επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες. Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι πιέσεις στο κόστος εργασίας θα συνεχιστούν.

Ο Julian Howard της GAM Investments από την πλευρά του δήλωσε ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα πολιτικής και αξιοπιστίας, παρόμοιο με αυτό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Nicolas Forest από την Candriam ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να μην σηματοδοτεί την έναρξη ενός διαρκούς κύκλου χαλάρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν από το Bloomberg σχολίασε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται υπό την απειλή της μεταβλητότητας της αγοράς συναλλάγματος και οι μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων μπορεί να περιοριστούν από τις αντιδράσεις των αγορών, εάν η Fed καθυστερήσει τη δική της χαλάρωση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn επέμεινε ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει τον στόχο του 2% το επόμενο έτος, ο Kazaks προειδοποίησε ότι «η νίκη δεν είναι ακόμη στα χέρια μας».

Ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να είναι «στον αυτόματο πιλότο» όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, ο Σλοβένος Bostjan Vasle και ο Mario Centano της Πορτογαλίας επανέλαβαν ότι οι αξιωματούχοι δεν θα δεσμευτούν εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία για το κόστος δανεισμού, κάτι που επανέλαβε η Isabel Schnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου .

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos τόνισε στο ισπανικό ραδιόφωνο την αβεβαιότητα που επικρατεί στο Διοικητικό Συμβούλιο και ότι θα ενεργήσει ανάλογα με τα δεδομένα και τις δικές του προβλέψεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau ανέφερε ότι «θα προσαρμόσουμε τον ακριβή ρυθμό των επόμενων μειώσεων των επιτοκίων μας χωρίς να βιαστούμε ή να χρονοτριβήσουμε, καθώς επιβεβαιώνονται οι προοπτικές αποπληθωρισμού». «Η διατήρηση της προαιρετικότητας είναι το κλειδί για την επιτυχή καθοδήγηση του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο-στόχο», δήλωσε στο Bloomberg ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης από την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: