Fitch Ratings: Επιβεβαίωσε την ελληνική οικονομία σε BB, σταθερό το outlook

Fitch Ratings: Επιβεβαίωσε την ελληνική οικονομία σε BB, σταθερό το outlook
H Fitch προβλέπει επίσης μεγαλύτερο έλλειμμα λόγω της πανδημίας.  Συγκεκριμένα ανεβάζει τον πήχη για το φετινό έλλειμμα προϋπολογισμού στο 9,5%, υψηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 8,3%.

O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings επιβεβαίωσε στις 16 Ιουλίου 2021 την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ διατηρώντας σταθερό το outlook.

Aπό τη μια ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ακόμη και μετά το σοκ της πανδημίας.

Από την άλλη βλέπει αδύναμες – σε μεσοπρόθεσμη βάση – προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ επισημαίνει τον – ακόμη – πολύ υψηλό όγκο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) των συστημικών τραπεζών. Αυτές οι αδυναμίες εξισορροπούνται από το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ.

H Fitch προβλέπει επίσης μεγαλύτερο έλλειμμα λόγω της πανδημίας.  Συγκεκριμένα ανεβάζει τον πήχη για το φετινό έλλειμμα προϋπολογισμού στο 9,5%, υψηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 8,3%. Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί το 2022 στο 4,8% καθώς θα ολοκληρώνονται τα μέτρα της πανδημίας και η ανάκαμψη της οικονομίας θα στηρίζει τα έσοδα. Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023 στο 2,8%.

Το χρέος έφθασε στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020. Οι προβλέψεις του οίκου συνάδουν με το σενάριο, το χρέος να ανέλθει στο ανώτατο επίπεδο εφέτος στο 207% του ΑΕΠ, μεταξύ των υψηλότερων από τις χώρες που καλύπτει. Η Fitch αναμένει ότι ο λόγος του χρέους θα υποχωρήσει την επόμενη διετία, φθάνοντας στο 192,6% έως το 2023.