Fitch Solutions: Ισχυρό rebound της ελληνικής οικονομίας- Ανάπτυξη +6,3% το 2021

Fitch Solutions: Ισχυρό rebound της ελληνικής οικονομίας- Ανάπτυξη +6,3% το 2021
pexels Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επί τα βελτίω αναθεώρησε την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2021 για την ελληνική οικονομία η Fitch Solutions, σε 6,3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης +6%, έπειτα από ύφεση το 2020 -8%.

Η πρόβλεψή της για το 2021 αναθεωρήθηκε, μετά την ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 16,2% σε ετήσια βάση (3,4% σε τριμηνιαία) το β’ τρίμηνο αλλά και το ισχυρό α’ τρίμηνο, κάτι που ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. 

Η ισχυρή αυτή άνοδος έλαβε στήριξη από τη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (9,0% ετησίως) και των εξαγωγών (7,1% ετησίως) εν μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών στην οικονομία και τον τουρισμό τον Μάιο.

 Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, Αναμένουμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών θα παραμείνουν ισχυροί για το υπόλοιπο του 2021, συμβάλλοντας στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% και 5,8%, αντίστοιχα. 

Η εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού στην Ελλάδα -με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να έχει αυξηθεί από 9,1%, από 56,8% στο τέλος Απριλίου σε σχεδόν 66% στις 15 Σεπτεμβρίου- επέτρεψε στην κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς που ταλάνιζαν την οικονομική δραστηριότητα.

Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν στη λιανική και τη ψυχαγωγία.  Η βασική προσδοκία είναι οι πολιτικές που σχετίζονται με την πανδημία να παραμείνουν χαλαρές, διευκολύνοντας τη ζήτηση.

Τουρισμός

Η ανάκαμψη του τουρισμού σε σχέση με το 2020 θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη του 2021. 

Πριν από τον Μάιο του 2021, ο εισαγόμενος τουρισμός ήταν σε χαμηλά επίπεδα λόγω των περιορισμών στον αριθμό των χωρών από τις οποίες επιτρεπόταν η είσοδος τουριστών στην Ελλάδα. 

Τα χρόνια πριν από την πανδημία, η περίοδος αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών Ιουλίου και Αυγούστου αντιπροσώπευε συνήθως το 40% των εσόδων από τον τουρισμό.

Ως εκ τούτου, με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις κύριες χώρες τουρισμού της χώρας, παράλληλα με την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, η Fitch Solutions αναμένει ότι η αύξηση του τουρισμού και εξαγωγών υπηρεσιών το τρίτο τρίμηνο θα καταγράψει αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με το 2020. 

Επιπλέον, με τον τουρισμό που απασχολεί πάνω από το ένα τέταρτο του εργατικού πληθυσμού, η ανάκαμψη του τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών το 2021. 

Ωστόσο, τα τουριστικά κέρδη θα παραμείνουν περιορισμένα βραχυπρόθεσμα λόγω της συνεχούς αβεβαιότητας γύρω από την Covid-19, ενώ ορισμένες χώρες εξακολουθούν να απαιτούν από τους ταξιδιώτες να απομονώνονται όταν επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, οι επενδύσεις θα ανακάμψουν το 2021, προβλέποντας συμβολή στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,0% το 2021. 

Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, η  αυξημένη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση θα ωθήσουν την αύξηση των δαπανών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ θα βελτιώσουν τις ταμειακές τους ροές, παράλληλα με τις εισροές από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό σενάριο της Fitch είναι ότι η παραγωγή της Ελλάδας θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας το 2022, με την οικονομία να «τρέχει» με ρυθμούς της τάξης του 4,3%. 

Η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας παράλληλα με τη μείωση του φόρου εταιρειών από 24% σε 22% το 2022 θα δώσει επίσης κίνητρα για μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ενισχύουν δυναμική. 

Τέλος, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα σημειώσουν περαιτέρω κέρδη καθώς οι αφίξεις τουριστών και η εξωτερική ζήτηση για αγαθά θα ανακάμψουν.