Φοιτητική εστία από κοντέινερ σε Άμστερνταμ και Βερολίνο

Φοιτητική εστία από κοντέινερ σε Άμστερνταμ και Βερολίνο

Με το κόστος διαμονής να αυξάνεται ραγδαία, ένας Βερολινέζος επενδυτής βρήκε την οικονομική λύση: ένα συγκρότημα από κοντέινερ.

Η εκμετάλλευση τεράστιων εγκαταλελειμμένων ανοικτών χώρων στην Γερμανία είναι θέμα ατέρμονης συζήτησης μεταξύ των τοπικών αρχών. Ο κατασκευαστής Γκέοργκ Ντούσκε ίσως τώρα δείξει το δρόμο. Σε ένα οικόπεδο 11 στρεμμάτων, όπου παλιά υπήρχαν διοικητικά κτίρια του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, ο Ντούσκε τοποθετεί 410 μεταλλικά κοντέινερ, οραματιζόμενος χαμηλού κόστους «διαμερίσματα» για μια μελλοντική φοιτητική εστία.

«Το να βρει κανείς σπίτι, σε λογική τιμή στο Βερολίνο είναι πλέον πολύ δύσκολο», λέει ο Ντούσκε. «Ελπίζω αυτό το σχέδιο να εμπνεύσει τους αρχιτέκτονες, γιατί η μετατροπή των κοντέινερ είναι κατά 50% πιο γρήγορη και μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση». Το οικοδόμημα ονομάζεται Eba51 και βασίστηκε σε ένα παρόμοιο σχέδιο που λειτουργεί στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη: Δύο χρόνια χωρίς τον Steve Jobs

Πρόκειται για 1000 «δωμάτια – διαμερίσματα» σε ένα χώρο 17 στρεμμάτων, το Keetwonen, το μεγαλύτερο «χωριό» από κοντέινερ παγκοσμίως, σε μια πόλη όπου και τα ενοικιαζόμενα σπίτια σπανίζουν και τα ενοίκια έτσι κι αλλιώς είναι πολύ ακριβά. Ο Ντούσκε το επισκέφθηκε, εμπνεύστηκε και το αντέγραψε. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανθεκτικό, φθηνό, ευέλικτο μοντέλο που αντιπροσωπεύει την εναλλακτική στα ακριβά διαμερίσματα της γεμάτης με παλιά ιστορικά κτίρια συνοικίας Prenzlauer Berg.

Ο Ντούσκε προκήρυξε διαγωνισμό σχεδίου τον περασμένο Δεκέμβριο που τον κέρδισε η εταιρεία «Frankie & Johnny» του αρχιτέκτονα Χόλζερ Κέμπλερ από την Ζυρίχη. Έτσι, το κάθε κοντέινερ, 26 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνει σαλόνι, κρεββάτι, κουζίνα και μπάνιο και το ενοίκιο είναι 220 ευρώ. Το επόμενο βήμα για τον Ντούσκε είναι κοντέινερ «διπλά» για ζευγάρι, ή «τριπλά» για τρεις συγκατοίκους.

Διαβάστε ακόμη: Ένας «ανησυχητικά παρορμητικός» πρόεδρος με «ξεσπάσματα οργής»

Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει, επίσης, χώρους για μπάρμπεκιου, γήπεδο τένις, πλυντήρια, κοινή κουζίνα και ειδικούς χώρους για εκδηλώσεις, ενώ οι εξωτερικοί χώροι θα γίνουν ζώνες πρασίνου, με διαδρόμους, σκάλες και γέφυρες να ενώνουν τα συμπλέγματα των κοντέινερ. Μπορεί να ακούγεται ειδυλλιακό, αλλά υπάρχουν ακόμα προβλήματα.

Για παράδειγμα, λέει ο Βερολινέζος αρχιτέκτονας Τομπίας Κουρτζ, δεν είναι εύκολο να μονωθεί το μεταλλικό περίβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι στο εσωτερικό θα κάνει ζέστη το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα, σε μια πόλη όπου η θερμοκρασία συχνά πέφτει αρκετά κάτω από το μηδέν. Ο Ντούσκε φιλοδοξεί να βρει λύσεις για τις αδυναμίες του Eba51, που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της κατασκευής. Η επιλογή του οικοπέδου, λέει, ήταν το πιο δύσκολο από όλα, αφού έπρεπε να είναι κοντά σε συγκοινωνίες για το Πανεπιστήμιο, αλλά και στο κέντρο του Βερολίνο, με πρόσβαση στη νυχτερινή ζωή.

Διαβάστε ακόμη: Η Wall Street προετοιμάζεται για το σενάριο αθέτησης πληρωμών

Έτσι, παρόλο που η περιοχή δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της διασκέδασης, το Eba51 είναι δίπλα σε στάση λεωφορείου, η στάση του μετρό είναι 10 λεπτά με τα πόδια και απέχει 15 έως 30 λεπτά από όλα τα γύρω πανεπιστήμια. Ο Ντούσκε παραδέχεται ότι δεν λύσει το πρόβλημα για τον φοιτητικό πληθυσμό του Βερολίνου που υπολογίζεται σε 147.000, αλλά θεωρεί ότι είναι μια αρχή. Ολόκληρο το συγκρότημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2014.