Flickr: Το φάντασμα που καταδιώκει την Yahoo!

Flickr: Το φάντασμα που καταδιώκει την Yahoo!

Πώς μια εξαγορά μπορεί να καταστρέψει μια startup.

Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στην πάλαι πότε καινοτόμα υπηρεσία, η ιστοσελίδα διαμοιρασμού φωτογραφιών Flickr συνιστά μάθημα ως προς το τι δεν πρέπει να κάνει μια πολλά υποσχόμενη νέα εταιρεία.

Το φάντασμα του Flickr -μαζί με έναν αριθμό άλλων αποτυχημένων εξαγορών, όπως εκείνες των εταιρειών GeoCities, Broadcast.com, και Delicious– κυνηγά την Yahoo! μέχρι σήμερα.

Μέχρι πρότινος, οι ιδρυτές startup επιχειρήσεων δίσταζαν να πουλήσουν τις εταιρείες τους στη Yahoo!, από φόβο ότι η σκληρή δουλειά τους θα εγκαταλειπόταν στην τύχη της.

Όμως, η Μαρίσσα Μάγιερ, που έγινε πέρυσι διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo!, προσπαθεί να διορθώσει την εικόνα της εταιρείας.

Διαβάστε: Οι χειρότερες εξαγορές εταιρειών διαδικτύου στην ιστορία

Τους τελευταίους μήνες έχει εξαγοράσει διάφορες startup, όπως την Summly που παράγει αυτόματα συνόψεις ειδησεογραφικών άρθρων για κινητά τηλέφωνα. Και βέβαια, υπάρχει το στοίχημα της Tumblr, και το κατά πόσο μετά την εξαγορά θα προφυλαχθεί η αυτονομία της εταιρείας και η κουλτούρα της καινοτομίας που τη χαρακτηρίζει.

Στην περίπτωση του Flickr, τα ανώτερα στελέχη της Yahoo! υποσχέθηκαν το ίδιο στους ιδρυτές της υπηρεσίας, ότι θα απολάμβαναν δηλαδή μιας αυτονομίας με παράλληλη υποστήριξη.

Πράγματι, το Flickr παρέμεινε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα, με ελάχιστη παρουσία της Yahoo!. Όμως, ο Στιούαρτ Μπάτερφιλντ που ίδρυσε το Flickr μαζί με την τότε γυναίκα του, Κατερίνα Φέικ και συνέχισε να ηγείται της υπηρεσίας μέχρι την αποχώρησή του το 2008, παραπονέθηκε ότι οι διευθυντές της Yahoo! έδιναν ψίχουλα κάθε φορά που η Flickr χρειαζόταν αναβαθμίσεις.

Η αδράνεια καθυστέρησε το ρυθμό διεθνούς επέκτασης της υπηρεσίας κι έτσι μπλοκαρίστηκε μία πλατφόρμα που θα προέβαλλε φωτογραφίες σημαντικών γεγονότων.

Μετά την αποχώρηση του Μπάτερφιλντ, το Flickr συνέχισε να είναι στάσιμο. Η καθυστερημένη είσοδός του, για παράδειγμα, στην αγορά κινητών τηλεφώνων επέτρεψε σε νέους ανταγωνιστές, όπως η Instagram, να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Το Flickr δεν παρουσίασε εφαρμογή για το iPhone παρά μόνο το 2009 -δύο χρόνια μετά το πρώτο iPhone- ενώ η πρώτη εφαρμογή Android εμφανίστηκε το 2011.

Διαβάστε: Κάθε διαφημιστής πρέπει να γνωρίζει την Drawbridge

Με την εξαγορά του Tumblr, η Yahoo! αποκτά έναν βατήρα για να εισέλθει δυναμικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δεν έχει κάνει πολλή πρόοδο. Στην πραγματικότητα, η Yahoo! καθόταν κι έβλεπε τους άλλους (βλ. Facebook) να δρέπουν τους καρπούς…

Το Flickr, με την κάποτε ιδιαίτερα στενή κοινότητα ενθουσιασμένων φωτογράφων που σχολίαζαν τις φωτογραφίες άλλων, θα μπορούσε να είχε αποτελέσει αφετηρία ενός κοινωνικού δικτύου. Όμως, οι διευθυντές της Yahoo! δεν υλοποίησαν την ιδέα τους, αλλά αντίθετα εστίασαν στον ανταγωνισμό με την Google στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης.

Παρ’ όλα αυτά, το Flickr είναι ακόμα ζωντανό. Η Μάγιερ ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά αναβαθμίσεων, όπως την προσφορά 1 Tb αποθηκευτικού χώρου, φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και νέο σχεδιασμό της ιστοσελίδας.

Το αν όλα αυτά έρχονται κάπως καθυστερημένα, θα φανεί στο μέλλον.

Πάντως, η Μάγιερ μετάγγισε δόσεις ενθουσιασμού, λέγοντας: «Το Flickr ήταν καταπληκτικό κάποτε και ατόνησε. Θα το ξανακάνουμε όπως ήταν».