Κάθε διαφημιστής πρέπει να γνωρίζει την Drawbridge

Κάθε διαφημιστής πρέπει να γνωρίζει την Drawbridge

Η πορεία της startup επιχείρησης, η Google και το νέο στοίχημα στη διαφημιστική αγορά.

Η Καμάξι Σιβαραμακρισχάν θέλει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη διαφήμιση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στη διαφήμιση για κινητά τηλεφωνά.

Αν πετύχει το στόχο της, ακόμα και η Google ίσως βρεθεί σε μειονεκτική θέση.

Η Καμάξι Σιβαραμακρισχάν δεν σχεδίαζε ποτέ να εμπλακεί με τη διαφήμιση, ούτε βέβαια να ηγηθεί μιας startup επιχείρησης.

Όμως, όταν η 37χρονη απόφοιτη του Στάνφορντ συνάντησε τον ιδρυτή της AdMob, Ομάρ Χαμουί το 2007, γύρισε την πλάτη στη Wall Street και εντάχθηκε στο δυναμικό της AdMob ως ερευνήτρια.

Εκεί, ανέπτυξε πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις με στόχο να καταστήσει τις διαφημίσεις πιο συναφείς με τους χρήστες.

H εξαγορά από τη Google και η ίδρυση της Drawbridge
Δύο χρόνια μετά, η Google -ο βασιλιάς της διαδικτυακής διαφήμισης- εξαγόρασε την AdMob για 750 εκατ. δολάρια σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγές στην ιστορία της επιχείρησης.

Η Σιβαραμακρισχάν παρέμεινε στη Google για έξι μήνες προτού στήσει τη δική της εταιρεία, την Drawbridge, με στόχο να τελειώσει ό,τι είχε αρχίσει η AdMob. «Η υπόσχεση της AdMob που δεν έχει ακόμα πραγματωθεί είναι η επόμενη γενιά διαφημίσεων για κινητά τηλέφωνα» εξηγεί.

Η Drawbridge, με 36 άτομα προσωπικό και χρηματοδότηση ύψους 20,5 εκατομμυρίων δολαρίων από υποστηρικτές όπως η Kleiner Perkins και η Sequoia Capital, στοχεύει στην επίλυση κάποιων υπαρκτών προβλημάτων της αμερικανικής βιομηχανίας διαφημίσεων για κινητά, ύψους 7,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε: TiE Global: Σχέδια για μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα

Πολλοί παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συμπεριφορές του χρήστη κινητού τηλεφώνου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή ως διαφορετικά σύνολα δεδομένων.

Αυτή είναι μία λανθασμένη φιλοσοφία, δεδομένου του αριθμού των καταναλωτών που πλέον είναι κάτοχοι πολλαπλών συσκευών.

Διαφημίσεις που ξέρουν… καλύτερα
Κάποιος μπορεί πλέον να ξεκινήσει την περιήγηση στο διαδίκτυο από ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά να τη συνεχίσει από ένα tablet ή ένα smartphone.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Drawbridge παρουσίασε διαφημιστικά προϊόντα που… γνωρίζουν καλύτερα! Ας υποθέσουμε ότι ένας χρήστης έξυπνου τηλεφώνου αναζητά τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης και βλέπει τη διαφήμιση μιας εταιρείας πώλησης.

Κλικάρει σ’ αυτή, αλλά συνειδητοποιεί ότι προτιμά να δει την ιστοσελίδα της εταιρείας και να αγοράσει την τηλεόραση από τον υπολογιστή του, παρά από τη πολύ μικρότερη οθόνη του κινητού του. Η εταιρεία πώλησης δεν ξέρει όμως ότι ο αγοραστής είναι ο ίδιος που κλίκαρε προηγουμένως στη διαφήμιση και η Google δεν θα το μάθει ποτέ.

Το μόνο που ξέρει η εταιρεία πώλησης είναι ότι πλήρωσε την Google για μία διαφήμιση στην οποία κάποιος πάτησε κλικ αλλά δεν αγόρασε τηλεόραση κι ότι μετά κάποιος άλλος επισκέφθηκε την ιστοσελίδα της και αγόρασε μία τηλεόραση.

Διαβάστε: Οι startups που «σπάνε» τα σύνορα  

Το επόμενο στοίχημα της εταιρείας
Η Drawbridge διαθέτει τεχνολογία που αναγνωρίζει τα μοντέλα συμπεριφοράς ενός χρήστη πολλαπλών συσκευών και σε βάθος χρόνου μερικών εβδομάδων συνταιριάζει το χρήστη με τις διαφημίσεις στις οποίες έχει κλικάρει, με ποσοστό επιτυχίας άνω του 70%.

Στο παράδειγμα που αναφέραμε, η αξία της εφαρμογής είναι εμφανής: η εταιρεία πώλησης τηλεοράσεων θα ήξερε ότι η διαφήμισή της οδήγησε σε μία αγορά και η Google θα μπορούσε να τιμολογήσει υψηλότερα τη συγκεκριμένη διαφήμιση.

Η startup επιχείρηση της Σιβαραμακρισχάν έχει «ζευγαρώσει» πάνω από 471 εκατομμύρια συσκευές μέχρι τώρα, παράγοντας εκατοντάδες εκατομμύρια προφίλ χρηστών που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο επόμενος στόχος της εταιρείας; Να διεισδύσει βαθύτερα στα δεδομένα των χρηστών και να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα των διαφημιστών, όπως το πόσο συχνά επιστρέφει ένας χρήστης σε μία ιστοσελίδα και πολλά άλλα.

Δεδομένης της αφοσίωσης της ιδρύτριάς της και της εργατικότητας του έμψυχου δυναμικού της, η Drawbridge μάλλον θα ανταποκριθεί και στις επόμενες προκλήσεις με επιτυχία.