Focus: Οι Έλληνες δείχνουν το δρόμο για το συνταξιοδοτικό

Focus: Οι Έλληνες δείχνουν το δρόμο για το συνταξιοδοτικό
Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025. Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου έως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ). Ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi

Δυο άρθρα στον γερμανικό Τύπο με επίκεντρο την Ελλάδα. Το ένα αφορά την ψηφιοποίηση πολλών κρατικών υπηρεσιών και το άλλο την Ύδρα, το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και τον κόσμο της τέχνης.

Το περιοδικό Focus δημοσιεύει άρθρο σχετικά με την κατάσταση των γερμανικών ασφαλιστικών ταμείων και θέτει το ερώτημα  τι θα μπορούσαν να μάθουν οι Γερμανοί από τους Έλληνες  και αυτό γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα μειώθηκαν τα τελευταία 13 χρόνια κατά 11%, ενώ στη Γερμανία διαρκώς αυξάνονται.

Ειδικότερα το περιοδικό αναφέρεται στον ΕΦΚΑ και γράφει: «Από την 1η Ιανουαρίου 2017 υπάρχει μόνο ένας ενιαίος φορέας ασφάλισης σύνταξης και υγείας, ο e-EΦΚΑ. Το όνομα τα λέει όλα: e-ΕΦΚΑ σημαίνει ‘Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης’. Ο ασφαλιστικός φορέας είναι πλήρως ψηφιοποιημένος, γεγονός που εξοικονομεί προσωπικό». Στη συνέχεια αναφέρεται και στην εφαρμογή Gov.gr-App και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «είναι γεγονός ότι οι τυποποιημένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα έχουν μειώσει σημαντικά το γραφειοκρατικό κόστος τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες».

Υψηλότερη σύνταξη στην Ελλάδα από τη Γερμανία;

Ακόμη το άρθρο θεωρεί επιτυχημένη την ιδέα ότι όλοι οι επαγγελματίες ασφαλίζονται σε έναν φορέα και δεν υπάρχουν ξεχωριστά ταμεία για δικηγόρους, γιατρούς, αρχιτέκτονες κλπ. όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Επίσης, το άρθρο κάνει λόγο για την εθνική σύνταξη, η οποία ανέρχεται στα 436,40 ευρώ το μήνα, ενώ γενικότερα ο υπολογισμός της σύνταξης  είναι ευνοϊκότερος στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία.

Στο άρθρο σημειώνεται: «Για παράδειγμα, για έναν ασφαλισμένο με 40 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, ο οποίος κέρδιζε κατά μέσο όρο 2.400 ευρώ μεικτά μηνιαίως, από το 2002, οδηγεί σε μια μικτή μηνιαία σύνταξη 1.538,16 ευρώ. Σύμφωνα τώρα με το γερμανικό συνδικάτο Verdi,  ένας εργαζόμενος με μικτό εισόδημα 2.500 ευρώ θα αναμένει μικτή σύνταξη κάτω από 900 ευρώ».

Κάτι ακόμα που μπορούν να μάθουν οι Γερμανοί από τους Έλληνες είναι: «Από τα μέσα Ιουνίου, οι χρονίως πάσχοντες ασθενείς στην Ελλάδα ζουν μια πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Λαμβάνουν τα φάρμακά τους δωρεάν στην πόρτα τους μέσω μιας υπηρεσίας δεμάτων. Το μέτρο αφορά περίπου 120.000 ασθενείς».

Ακόμη στην Ελλάδα «όλα τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα έχουν βασική ασφάλιση υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων. Ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο, η πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένοι εμβολιασμοί δεν αποτελούν ειδικές παροχές ασφάλισης υγείας, όπως συμβαίνει στη Γερμανία».

Στην Ύδρα το διεθνές καλλιτεχνικό τζετ σετ για το ΔΕΣΤΕ

Ένα από τα σημαντικότερα ετήσια ραντεβού του κόσμου της τέχνης είναι η Art Basel, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις με τη συμμετοχή των διασημότερων γκαλερί στον κόσμο. Η έκθεση τελείωσε την περασμένη Κυριακή και σύμφωνα με άρθρο της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine Zeitung, το διεθνές τζετ σετ της τέχνης μετακινείται από τη Βασιλεία στην Ύδρα.

Η εφημερίδα γράφει: «Σίγουρα, ο κόσμος της τέχνης χρειάζεται ξεκούραση. Αποδυναμωμένες χρηματιστηριακές αγορές, πόλεμοι, δασμοί Τραμπ: η αγορά έχει πρόβλημα (…) Σύμφωνα με την έκθεση της Art Market Report 2024 που δημοσίευσε η UBS για να συμπέσει με την Art Basel (…) οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά. Κατά 12%, στα 57,5 δισεκατομμύρια δολάρια».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Στην Ύδρα λοιπόν για χαλάρωση; Όχι ακριβώς. Στην πραγματικότητα, ιδιοκτήτες γκαλερί, έμποροι και καλλιτέχνες ταξιδεύουν στην Ελλάδα για χάρη του Δάκη Ιωάννου. Θέλουν τα χρήματά του. Ο Κύπριος εργολάβος οικοδομών είναι ένας από τους πιο περιζήτητους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο και με το ίδρυμά του, ΔΕΣΤΕ, έχει δημιουργήσει τον λόγο για τον οποίο η Ύδρα γίνεται μαγνήτης για τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή κάθε Ιούνιο.

Από το 2009, όταν το ΔΕΣΤΕ παρουσίασε εδώ για πρώτη φορά μια έκθεση των Μάθιου Μπάρνι και Ελίζαμπεθ Πέιτον, γίνεται κάθε καλοκαίρι μια νέα έκθεση υψηλού επιπέδου στο πρώην σφαγείο του νησιού. Νταγκ Άιτκεν, Πιπιλότι Ριστ, Τζορτζ Κόντο και φυσικά η πρώτη ανακάλυψη του Ιωάννου ως συλλέκτη, ο Τζεφ Κουνς». Εκτός αυτού όπως λέει η ιδιοκτήτρια της γκαλερί Julia Gardener για την Ύδρα: «Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα χαλαρή εκεί, οι αγοραστές είναι πιο γενναιόδωροι – και ίσως και λίγο πιο απρόσεκτοι. Πάνω απ’ όλα, όμως, έρχεσαι γρήγορα σε επαφή με όλους».

Πηγή: dw.com