Φωκίων Καραβίας στο CEO Initiative: Οι τράπεζες αποτελούν πλέον μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Φωκίων Καραβίας στο CEO Initiative: Οι τράπεζες αποτελούν πλέον μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα εν μέσω πανδημίας για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, ανέλυσε στο CEO Initiative 2020 o Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Μιλώντας στο πάνελ «A new growth strategy for Greece» μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, τον CEO της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου και τον CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα Θεοδόση Μιχαλόπουλου ανέφερε:

«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί πλέον μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, κάτι το οποίο φάνηκε στη φάση της πανδημίας. Παρά την όποια κριτική, η πραγματικότητα είναι ότι υποστηρίχθηκαν επιχειρήσεις με υγιή προοπτική, με συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ της χώρας και που θα είναι εδώ και αύριο, προσφέροντας θέσεις εργασίας. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά να εντοπίσουμε ποια είναι τα συγκεκριμένα έργα που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και θα δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα για την οικονομία.

Η ενέργεια είναι ένας τομέας που ήδη συγκεντρώνει σημαντικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα κεφάλαια, γεγονός που «δένει»  και με τον πυλώνα πράσινης ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρά την πανδημία το ενδιαφέρον για τον τουρισμό παραμένει αμείωτο, στις εμπορευματικές μεταφορές η χώρα έχει ήδη σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονο με την ανάπτυξη υποδομών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Κινητικότητα διαπιστώνουμε και στη βιομηχανία, αλλά και στον τομέα των ακινήτων. Αλλά οι πρόσφατες ανακοινώσεις για επενδύσεις σε data centers ή σε μπαταρίες αποδεικνύουν ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν ώστε η χώρα να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα. Η Eurobank είναι η μία από τις δύο τράπεζες που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει πλήρως το έργο του Ελληνικού, ενώ θα υποστηρίξει και τα σχέδια για τη δημιουργία του Data Center της Microsoft, με την οποία, άλλωστε, η τράπεζα διατηρεί μακρά συνεργασία».

Δείτε τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο: