Φον ντερ Λάιεν: Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία «θα άξιζαν» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Φον ντερ Λάιεν: Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία «θα άξιζαν» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις
epa08028975 European Commission President Ursula von der Leyen speaks at a press conference at the European Parliament in Strasbourg, France, 27 November 2019. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις δύο βαλκανικές χώρες «θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Κομισιόν.

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία “θα άξιζαν” να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε σήμερα η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο.

Στις δύο βαλκανικές χώρες “θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας”, συνέχισε, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφού η ομάδα της έλαβε νωρίτερα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπλόκαρε στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ιδίως εξαιτίας της Γαλλίας που ζητά να μεταρρυθμιστεί η διαδικασία ένταξης πριν να συνεχιστεί η διεύρυνση. Για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών.

Η φον ντερ Λάιεν πάντως εξέφρασε την ικανοποίηση της επειδή “μπήκε στο τραπέζι” η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Πέραν της Γαλλίας, άλλες έξι χώρες (Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Ιταλία) δηλώνουν “έτοιμες να δεσμευτούν κατά εποικοδομητικό τρόπο για να βελτιωθεί η διαδικασία” διεύρυνσης της ΕΕ. “Είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας η σύνδεσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια”, πρόσθεσε η νέα πρόεδρος της Επιτροπής που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου.

Η Ατλαντική συμμαχία και η Ευρωπαϊκή Ένωση «αλληλοσυμπληρώνονται»

Το ΝΑΤΟ, στόχος επικρίσεων εκ μέρους του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι αντίπαλοι, υποστήριξε σήμερα η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλληλοσυμπληρώνονται, δεν είναι αντίπαλοι», δήλωσε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας σε συνέντευξη Τύπου λίγο αφού ο διορισμός της επικυρώθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Το ΝΑΤΟ είναι σίγουρα η πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία, είναι εντελώς διαφορετική», δήλωσε επίσης.

Η Ατλαντική συμμαχία, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 70 χρόνια εν μέσω της σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης, υπήρξε στόχος επικρίσεων εκ μέρους του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου», κάτι που αμφισβήτησε χθες, Τετάρτη, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί προς το παρόν να αμυνθεί μόνη της, εξαρτιόμαστε από τη διατλαντική Συμμαχία. Είναι σημαντικό να εργαζόμαστε γι’ αυτή τη Συμμαχία και να αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες», υποστήριξε η Μέρκελ, ενώ η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρεί από την πλευρά της πως, για να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή άμυνα, η ΕΕ έχει «μια τεράστια εργαλειοθήκη» στη διάθεσή της, μέσω διαφόρων επενδύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ