foodity: Φέρνει την κουλτούρα για «zero waste» εστιατόρια και στα malls μέσω του ReTech Innovation

foodity: Φέρνει την κουλτούρα για «zero waste» εστιατόρια και στα malls μέσω του ReTech Innovation

Η startup βρίσκεται στους φιναλίστ του διαγωνισμού καινοτομίας της Lamda Dnt και καταθέτει μια ανατρεπτική πρόταση για τη μείωση των διατροφικών αποβλήτων.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεγάλων εστιατορίων σε πολυκαταστήματα και ξενοδοχεία απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και τους καταναλωτές. Η στροφή σε μια πιο υγιεινή και ωφέλιμη διατροφή έφερε μια εξαιρετικά σημαντική τάση για ένα οικολογικό γαστρονομικό προϊόν, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην πρώτη ύλη.

Η foodity καταθέτει μια πρωτότυπη πρόταση για τη δημιουργία μιας ειδικά διαμορφωμένης πολιτικής εκμετάλλευσης της πλεονάζουσας τροφής από διακεκριμένα εστιατόρια προς όφελος των πελατών, προσφέροντας τη δυνατότητα να μειωθεί σημαντικά η ποσότητα των τροφίμων τα οποία, ενώ μπορούν να καταναλωθούν, τελικά καταλήγουν στα σκουπίδια.

Η ελληνική startup υπέβαλε την πρότασή της και στον διαγωνισμό καινοτομίας ReTech Innovation Challenge, που εγκαινίασε η Lamda Development και διοργανώνεται με στρατηγικό συνεργάτη τους Industry Disruptors Game Changers (ID – GC).

Η πρόταση της foodity που στοχεύει στη μείωση των διατροφικών αποβλήτων, την έφερε μεταξύ των δέκα προτάσεων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία.

Η εταιρεία θα έχει την ευκαιρία στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού να παρουσιάσει την ιδέα της στο Τhe Mall Athens τον Φεβρουάριο, σε ειδικά pop upstands, αλλά και να διεκδικήσει μια θέση στην τελική τριάδα του διαγωνισμού, η οποία θα προκύψει μέσα από μια ζωντανή «μάχη» των δέκα φιναλίστ σε μια μεγάλη εκδήλωση στις 21 Φεβρουαρίου στα Village στο The Mall Athens.

Xρηματικά έπαθλα ύψους 10.000 ευρώ, συναντήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στα εμπορικά κέντρα της Lamda Development και υπηρεσίες καθοδήγησης από μεγάλες εταιρίες περιμένουν τις startups που ξεχώρισαν στη νέα πρωτοβουλία της Lamda Dnt.

H co -founder της Sustainable Food Movement in Greece, Βη Μπουγάνη, απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Ποιο είναι το βασικό αντικείμενο της εταιρείας σας;

To Sustainable Food Movement in Greece (SFMinGR) αποσκοπεί στη μείωση του food waste μέσω προώθησης του μοντέλου αειφορίας στις επιχειρήσεις υψηλής γαστρονομίας. Το όραμα μας είναι η αειφόρος γαστρονομία να γίνει προϊόν του βιώσιμου τουρισμού και προσπαθούμε να το πετύχουμε μέσω εκπαίδευσης, συμβουλευτικής αλλά και δράσεων αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον. Η “foodity” είναι η πρώτη εφαρμογή χρήσης πλεονάζουσας τροφής σε διακεκριμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία. Αξιοποιεί την πρώτη ύλη μιας επαγγελματικής κουζίνας που περισσεύει και μπορεί να μετατραπεί σε ένα γεύμα, καθώς και φαγητό του μενού ή μπουφέ ενός πολύ μεγάλου σημείου φιλοξενίας (π.χ. ξενοδοχεία, όμιλοι εστιατορίων) προσφέροντας το στον καταναλωτή σε πολύ χαμηλό κόστος. Έτσι μια επιχείρηση εστίασης μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα από τη στιγμή που ελαχιστοποιεί το food waste, αυξάνει τα έσοδα της και εκπαιδεύεται στις αρχές της αειφορίας, μιας και κάνει καλύτερη διαχείριση και πρόληψη τροφής. Τα οφέλη για τον άμεσο καταναλωτή δεν είναι άλλα από τη δυνατότητα αγοράς premium φαγητού σε πολύ χαμηλό κόστος, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ηθικό καταναλωτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό καινοτομίας ReTech Innovation Challenge;

Αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή στο διαγωνισμό γιατί μας απασχολεί πολύ το food waste που υπάρχει στα Malls και προκύπτει από τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε αυτά. Αν και είναι μια πρόκληση για εμάς, μια και η foodity είναι ένα εργαλείο για αξιοποίηση premium surplusfood meals, είμαστε ανοιχτόμυαλοι ως προς την εφαρμογή της σε επιχειρήσεις που προσφέρουν πιο οικονομικά γεύματα γιατί δεν υπάρχει διάκριση στην πηγή που δημιουργείται το food waste. Επίσης η συμμετοχή μας και η πιθανή μας διάκριση, θα μας βοηθήσει στην αφύπνιση και πλάγια εκπαίδευση των καταναλωτών μια και ο στόχος μας μέσα από το διαγωνισμό είναι να τους δίνουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουν κάθε είδους γεύμα σε καλές συνθήκες και χαμηλό κόστος σε πολλά, αλλά, συγκεκριμένα timeslots εντός της ημέρας. Μεγάλη μας προσδοκία είναι οι συνεργασίες με franchise restaurants που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ένα προϊόν tailor made στις δικές τους ανάγκες, χωρίς να αποκλείεται και η όποια άλλη συνεργασία με εστιατόρια για τη τροφοδοσία του εργατικού δυναμικού των malls. Το feedback που θα λάβουμε από τους καταναλωτές, αλλά και τους επιχειρηματίες θα είναι πολύτιμο για το έργο μας.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;

Το ίδιο το προϊόν μας, μιλάει από μόνο του. Προσφέρουμε φαγητό που περισσεύει σε πολύ χαμηλό κόστος, σε καλή ποιότητα ακολουθώντας κανονισμούς HACCP (για αυτό έχουμε ορίσει στην εφαρμογή τη δυνατότητα επιλογής πολλαπλών timeslots αγοράς γευμάτων). Αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης των καταναλωτών μέσα σε ένα χώρο υπερκατανάλωσης, εκπαιδεύοντας τους να γίνουν ηθικοί καταναλωτές. Δίνουμε την ευκαιρία όχι μόνο στις επιχειρήσεις που στεγάζονται στα malls αλλά και στα ίδια τα malls να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους και να αποδείξουν πρακτικά πως είναι οικολογικά φιλικά, καθώς μέσα από τα μηνιαίες αναφορές που θα λαμβάνουν από τη foodity θα αποδεικνύεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα γεύματα που δεν κατέληξαν στα απόβλητα, αλλά και τα κέρδη τους.

foodity logo2

Ποιο είναι το μοντέλο εσόδων και οι στόχοι της εταιρείας σας;

Τα έσοδα μας κατά κύριο λόγο προέρχονται από την εκπαίδευση, τις υπηρεσίες συμβουλευτικής καθώς και τα sustainability frameworks που παρέχουμε σε επιχειρήσεις, ώστε να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η αειφόρος ανάπτυξη ξεκινά από τον άνθρωπο και καταλήγει σε αυτόν. Όταν η “foodity” μπει σε λειτουργία, λαμβάνουμε ποσοστό από τις πωλήσεις των γευμάτων. Στόχοι μας για το άμεσο μέλλον είναι η “foodity” να εξελιχθεί σε μια δυναμική εταιρεία, να ξεχωρίσει από το SFMinGR και να αποκτήσει «αδερφάκια» ώστε να αντιμετωπίσουμε το food waste και σε άλλες πηγές όπως είναι τα caterings, τα εργοστάσια παραγωγής τυποποιημένων γευμάτων κτλ. Ελπίζουμε πως η δουλειά μας θα γίνει πιο εύκολη από τη στιγμή που θα υπάρχει κι ένα θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη χώρα μας.

Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα με το οποίο καλείστε να πείσετε τους επαγγελματίες της εστίασης να ανακυκλώσουν τα περισσευούμενα τρόφιμα;​

Δύο είναι τα βασικά μας επιχειρήματα:

α) Μετά τα στάδια παρατήρησης και καταγραφής σε μια επαγγελματική κουζίνα στην οποία έχουμε πρόσβαση για τουλάχιστον μια εβδομάδα, τους δείχνουμε τι ακριβώς καταλήγει στα απόβλητα τους και πόσο κοστίζει. Κοινώς μιλάμε αρχικά για οικονομική βιωσιμότητα.

β) Αλλάζουν οι νομοθεσίες για την εστίαση, καλούμαστε να ακολουθήσουμε διατάξεις διεθνείς και πλέον οι πιστοποιήσεις είναι αυτές που μετράνε όχι μόνο για τα μάτια των καταναλωτών αλλά και των επενδυτών. Πλέον οι επενδυτές των επιχειρήσεων γαστρονομίας και τουρισμού δίνουν έμφαση στη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος. Το να μειώσεις το food waste είναι το πιο σημαντικό μια και φέρει μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα.

Διαβάστε ακόμη: ReTech Innovation Challenge: Αυτοί είναι οι φιναλίστ του μεγάλου διαγωνισμού καινοτομίας της Lamda Development