Ford GT: Επανασχεδιάζοντας έναν θρύλο

Ford GT: Επανασχεδιάζοντας έναν θρύλο

Το νέο supercar της Ford αντλεί έμπνευση από το παρελθόν και τεχνολογία από το μέλλον, επιτυγχάνοντας ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ο επανασχεδιασμός του πιο θρυλικού αγωνιστικού αυτοκινήτου της Ford, του Ford GT40, δεν μπορούσε παρά να είναι μια απαιτητική εργασία. Και μόνο η ιστορία που κουβαλά το μοντέλο που κατάφερε να βγει τέσσερις συνεχόμενες φορές νικητής στον αγώνα των 24 Ωρών του Λε Μαν είναι αρκετή για να αυξήσει την πίεση στον Moray Callum, τον σχεδιαστή από την Σκοτία που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την αποστολή.

Το θρυλικό Ford GT40, της δεκαετίας του 1960.

Το νέο Ford GT «έκλεψε τις καρδιές» του κοινού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ντιτρόιτ και τη Νέα Υόρκη, όπου παρουσιάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Και όχι άδικα…

Τεχνικά Ford GT υπόσχεται θεαματικές επιδόσεις. Κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και αλουμίνιο, που μειώνουν σημαντικά το συνολικό του βάρος , το νέο supercar της Ford είναι εξοπλισμένο με έναν δίδυμο τούρμπο EcoBoost V-6 κινητήρα, 3,5 λίτρων, που μπορεί να ξεπεράσει σε απόδοση τους 600 ίππους.

Πάνω απ΄ όλα όμως αυτό που κλέβει την παράσταση είναι η εντυπωσιακή του εμφάνιση, που βασίζεται στην εμφάνιση του θρύλου Ford GT40.

Όπως και στο μοντέλο της δεκαετίας του 1960, ο Callum αποφάσισε να διατηρήσει αρκετά από τα αεροδυναμικά του στοιχεία, όπως τις δύο αεροδυναμικές τομές στο καπό του αυτοκινήτου, αλλά και στοιχεία όπως τα μπροστινά του φώτα ή οι δύο κεντρικές εξατμίσεις στο πίσω μέρος. Βέβαια, το νέο μοντέλο έχει πρόσθετα αεροδυναμικά εξαρτήματα, κυρίως στα πλαϊνά και το πίσω μέρος του, για την αύξηση της παραγωγής κάθετης δύναμης.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg, σκοπός του Callum δεν ήταν να δημιουργήσει ένα ρετρό αυτοκίνητο, αλλά ένα αυτοκίνητο του 21ου αιώνα. Και από το αποτέλεσμα, φαίνεται πως τελικά κατάφερε να πετύχει αυτή τη ζητούμενη λεπτή ισορροπία.

Το νέο Ford GT αναμένεται στην αγορά το 2016, ως μοντέλο του 2017. Η τιμή των 250 αυτοκινήτων που θα παράγονται κάθε χρόνο (λόγο των περιορισμών που επιβάλει η χρησιμοποίηση ανθρακονημάτων) θα ξεκινά από τα 400.000 δολάρια.