Φορολογικό νομοσχέδιο: Τα στενά περιθώρια βελτιώσεων και οι στόχοι

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τα στενά περιθώρια βελτιώσεων και οι στόχοι
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75
Κλιμακώνει την πίεση το «κίνημα της γραβάτας». Αντιδράσεις και για τις αναπροσαρμογές ΦΠΑ

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις δικηγόρων, λογιστών, γιατρών, αυτοκινητιστών ακόμη και καταστηματαρχών σε όλη τη χώρα αυξάνει την πίεση για διορθωτικές κινήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει άρδην το καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ αντιδράσεις εγείρουν και οι αλλαγές στις κατηγορίες που εντάσσονται σε χαμηλό ΦΠΑ.

Αν και πυκνώνουν οι επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με αντιπροσωπείες επαγγελματικών φορέων και μελετώνται αναπροσαρμογές και εξαιρέσεις στο νέο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο ουσιαστικών αλλαγών, παρά την κλιμακούμενη πίεση.

Το αποκαλούμενο και “κίνημα της γραβάτας”, ελεύθεροι επαγγελματίες από κλάδους που υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό το κυβερνών κόμμα στις πρόσφατες εκλογές, προβάλλει επιχειρήματα όπως ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν συμπεριλήφθηκε στις προεκλογικές εξαγγελίες και ότι επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδήματα. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει ότι είχε προαναγγελθεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος -και θεσπίζεται ένα χρόνο νωρίτερα- συνδυαστικά με τη φορολογική συμμόρφωση. Επιπλέον, θεωρεί ότι πρόκειται για συνέχεια μιας πολιτικής που άρχισε με μειώσεις μιας σειράς φόρων –ΕΝΦΙΑ, εισφοράς αλληλεγγύης, φορολόγηση υπερκερδών ενεργειακών παρόχων κ.ο.κ.- και στοχεύει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που στερεί σημαντικά έσοδα την οικονομία. 

Εξάλλου, ο πιο σημαντικός λόγος που δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι η εντύπωση που θα δώσει η χώρα διεθνώς (σε εταίρους, αγορές και οίκους αξιολόγησης) στην περίπτωση υπαναχώρησης, με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να αναλάβει το όποιο κόστος για να εξασφαλίσει τα επιπλέον περίπου 2 δισ. ευρώ που χρειάζεται για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024, 2,1% από 1,1% φέτος αλλά και έξτρα “μαξιλάρι”. Σημειώνεται ότι η συνεισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών στα φορολογικά έσοδα ισοδυναμεί με ένα ποσοστό 0,8% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην  Ευρωζώνη και στην ΕΕ είναι σχεδόν το τριπλάσιο, ήτοι 2,1%. Με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στόχος είναι αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 1,1-1,2%. 

Στο δια ταύτα, τα στοιχεία που προβάλλει ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στις αναφορές των τελευταίων ημερών είναι ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το εισόδημα του εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ενώ το 54% δήλωσε πέρυσι μηδενικό ή ζημιογόνο αποτέλεσμα, με το 27% να δηλώνει για πέντε χρόνια μηδενικό ή αρνητικό εισόδημα. Σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν αποκλειστικό εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα πληρώνουν μεσοσταθμικά φόρο 867 ευρώ το χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του τέλους επιτηδεύματος ενώ ο μέσος μισθωτός πληρώνει περίπου 1.160 ευρώ. 

Επιπλέον, κατά το σκεπτικό, τα τεκμήρια δεν εισάγονται για πρώτη φορά στο φορολογικό σύστημα καθώς υπάρχουν ήδη τα τεκμήρια διαβίωσης στο Ε1 ενώ το νέο σύστημα λειτουργεί με παραλλαγές και σε προηγμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. 

Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη παρέμβαση που απαντά στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και αποκαθιστά τη δίκαιη κατανομή των βαρών και στους ίδιους τους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς σήμερα το 4% αυτής της ομάδας καλείται να πληρώσει το 50% του φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι αναπροσαρμογές ΦΠΑ 

Εντωμεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η αναπροσαρμογή του χαμηλού ΦΠΑ από τη νέα χρονιά στα μη αλκοολούχα σερβιριζόμενα ποτά στην εστίαση. Προωθείται η επαναφορά τους στον συντελεστή ΦΠΑ 24% από 13%, αύξηση που αφορά μόνο τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και όχι αυτά που πωλούνται στο λιανεμπόριο που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Η προωθούμενη ρύθμιση αφορά ειδικότερα νερά, μεταλλικά και αεριούχα, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα, ποτά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, τύπου κόλα, μπύρα χωρίς αλκοόλ και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, με εξαίρεση τους φυσικούς και τους συμπυκνωμένους χυμούς, καφές και τσάι έτοιμα προς πόση και ορισμένα ακόμη ποτά έτοιμα για κατανάλωση.

Την ίδια στιγμή πάντως παραμένουν, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% τα εισιτήρια στις μεταφορές, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό αλλά και υπηρεσίες του τουριστικού πακέτου ενώ παρατείνεται για άλλους έξι μήνες το καθεστώς μειωμένων συντελεστών στον σερβιριζόμενο και take away καφέ και τα ροφήματα και στα κόμιστρα των ταξί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: