«Φορολογήστε μας περισσότερο»: Το παράδοξο αίτημα Αμερικανών δισεκατομμυριούχων

«Φορολογήστε μας περισσότερο»: Το παράδοξο αίτημα Αμερικανών δισεκατομμυριούχων
Four thousand U.S. dollars are counted out by a banker counting currency at a bank in Westminster, Colorado November 3, 2009. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES BUSINESS) - RTXQCTH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεκαοκτώ υπογράφοντες από έντεκα πλούσιες οικογένειες ζητούν από τους υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ να αλλάξουν τη φορολογική πολιτική των ελαφρύνσεων προς τους πλουσιότερους.

“Φορολογήστε μας περισσότερο”: Αν και παράδοξο, αυτό το μήνυμα στέλνει στους υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο μια μικρή ομάδα Αμερικανών δισεκατομμυριούχων, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος, ο συνιδρυτής του Facebook Κρις Χιουζ και οι κληρονόμοι των κολοσσών Hyatt και Disney.

Με επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα στο διαδίκτυο, αυτοί οι πάμπλουτοι Αμερικανοί στηρίζουν την ιδέα της επιβολής ενός φόρου στις μεγάλες περιουσίες.

“Γράφουμε προς όλους τους υποψηφίους για την προεδρία, είτε πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους, είτε για Δημοκρατικούς, για να εκφράσουμε τη στήριξή μας στην επιβολή ενός φόρου στις περιουσίες του ενός δεκάτου του 1% των πλουσιότερων Αμερικανών – σε εμάς” γράφουν.

Ο πλούτος που συγκεντρώνει στα χέρια του το 0,1% του πληθυσμού είναι περίπου ίσος με εκείνον που διαθέτει όλο μαζί το 90% των Αμερικανών πολιτών.

“Κάθε καινούριο δολάριο που προέρχεται από νέους φόρους θα πρέπει να προέρχεται από τους πιο ευκατάστατους, όχι από τους Αμερικανούς της μεσαίας ή λαϊκής τάξης”, προσθέτουν οι 18 υπογράφοντες από 11 οικογένειες.

Πολλοί υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, όπως ο Πιτ Μπάτιτζιγκ, ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ ή ο Μπέτο Ο’ Ρουκ, πρώην βουλευτής από το Τέξας, έχουν ήδη ταχθεί υπέρ ενός τέτοιου μέτρου. Όμως στην επιστολή αυτή γίνεται σαφής αναφορά στη συγκεκριμένη πρόταση που έχει υποβάλει η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία θέλει να φορολογηθούν τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου 75.000 οικογένειες. Από τον φόρο αυτό θα μπορούσαν προκύψουν έσοδα 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια δεκαετία.

“Οι ΗΠΑ έχουν την ηθική και οικονομική ευθύνη να φορολογήσουν πιο αυστηρά την περιουσία μας”, συνεχίζει το κείμενο. Τα χρήματα αυτού του επιπρόσθετου φόρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν “για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, να βελτιωθεί η οικονομία, το σύστημα υγείας, να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες και να ενισχυθούν οι ελευθερίες μας”, προσθέτουν. Θεωρούν επίσης “πατριωτικό” αυτόν τον φόρο, δεδομένου ότι όλοι οι Αμερικανοί έχουν καθήκον να συμβάλουν, ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν, στην επιτυχία της χώρας. “Και οι πλουσιότερες δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση”.

Οι υπογράφοντες θυμίζουν επίσης ότι ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, δηλώνει συχνά ότι, αναλογικά, πληρώνει λιγότερους φόρους από την γραμματέα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP