Fortune: Υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση για το deal Microsoft-LinkedIn;

Fortune: Υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση για το deal Microsoft-LinkedIn;
epa05361794 The logo of Microsoft windows and Professional social networking service LinkedIn is pictured in Taipei, Taiwan, 13 June 2016. According to reports, Microsoft is going to buy LinkedIn for 26.2 billion US dollars in cash. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo:

Έρευνα του αμερικανικού περιοδικού για τις χρηματιστηριακές κινήσεις πριν σκάσει η «βόμβα» των 26,2 δισ. δολαρίων.

Όταν το πρωί της Δευτέρας η Microsoft ανακοίνωσε την εξαγορά του LinkedIn για 26,2 δισ. δολάρια ολόκληρη η βιομηχανία τεχνολογίας των ΗΠΑ πιάστηκε στον ύπνο. Δεν υπήρχε καμία φήμη για συμφωνία των δύο εταιρειών, ενώ την Παρασκευή η μετοχή του LinkedIn έκλεισε με αξία κατά 49,53% χαμηλότερα από τη Microsoft.

Όμως το Fortune αναφέρει ότι κάποιος ίσως γνώριζε τι θα ακολουθούσε.

Εξετάζοντας τα συμβόλαια δικαιωμάτων, το Fortune σημειώνει ότι ανακάλυψε μια ασυνήθιστη κίνηση υψηλών συναλλαγών την Παρασκευή.

Μια από τις επιλογές όσον αφορά τη μετοχή του LinkedIn ήταν η εξαργύρωση στα 160 δολάρια το κομμάτι -σημείο στο οποίο η επένδυση ξεκινά να αποφέρει κέρδη- η οποία είχε περιθώριο ωρίμανσης τις 19 Αυγούστου. Η πρώτη συναλλαγή ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία εντοπίστηκαν οι περισσότερες πωλήσεις, ήτοι 121. Όμως την περασμένη Παρασκευή το νούμερο αυτό έφτασε τα 621 συμβόλαια.

Επιπλέον, το Fortune αναφέρει ότι υπήρχε και το περιθώριο συναλλαγής στα 175 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο και εξασφάλισε 331 συμβόλαια την περασμένη Παρασκευή. Μια κίνηση που κινείται στα ιστορικά υψηλά της μετοχής του LinkedIn, παρότι και την Πέμπτη παρουσιάστηκε μια ασυνήθιστα αυξημένη κίνηση με 116 συμβόλαια, ενώ στις 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 314 ακόμη παρόμοιες συναλλαγές.

«Μπορεί φυσικά οι αγοραστές της Παρασκευής να στάθηκαν εξαιρετικά τυχεροί», σχολιάζει το Fortune. «Όμως πόσο τυχεροί;», διερωτάται.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, 600 δικαιώματα αγοράς μετοχών του LinkedIn στα 160 δολάρια αγοράστηκαν σε δύο συναλλαγές το απόγευμα της Παρασκευής, με αντίτιμο 135.100 δολάρια. Αυτά τα δικαιώματα τώρα αξίζουν περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια, με το ημερήσιο κέρδος να ξεπερνά τα 1,9 εκατ. δολάρια.

Επιπλέον, προσθέτει το Fortune, 300 δικαιώματα αγοράστηκαν την Παρασκευή για μετοχές του LinkedIn στα 175 δολάρια, με κόστος 25.000 δολάρια. Αυτές αξίζουν τώρα 569.100 δολάρια, δηλαδή το κέρδος φτάνει το 2.176%. Ακόμη, ένα σχετικά ύποπτο σημείο σε αυτήν την ιστορία είναι το γεγονός ότι αυτή η κίνηση έγινε 5 λεπτά πριν το κλείσιμο των αγορών.

«Ένα αρκετά πιθανό σενάριο είναι κάποιοι να είχαν ενδείξεις για το τι έρχεται. Εάν όμως υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση, τότε αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά», αναφέρει το Fortune κάνοντας λόγο για την υπόθεση της Hewlett Packard το 2011 και την εξαγορά της 3Com, η οποία τελικά οδήγησε σε μια υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης από έναν επενδυτή καταλήγοντας σε απαγγελίες κατηγοριών εναντίον του.

Ειδικός στην αγορά συμβολαίων μίλησε στο Fortune λέγοντας ότι είναι μάλλον απίθανο αυτό να έγινε μέσα από τις εταιρείες, δείχνοντας περισσότερο κάποιον ανεξάρτητο μεσίτη.