Fortune Θέμα: Η πτώση του Airbnb «βάλσαμο» για την εξεύρεση φοιτητικής κατοικίας

Fortune Θέμα: Η πτώση του Airbnb «βάλσαμο» για την εξεύρεση φοιτητικής κατοικίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές – Σε ποιες περιοχές υπάρχουν ευκαιρίες – Τι γίνεται με τα εμπορικά ακίνητα.

Μπορεί το πρώτο εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς που βρίσκεται προ των πυλών να διεξαχθεί ηλεκτρονικά, μέσα από τις ίδιες πλατφόρμες που χρησιμοποίησαν τα πανεπιστήμια και την άνοιξη, ωστόσο, οι φοιτητές που πέρασαν «εκτός έδρας» έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν για κατοικία.

Θετική εξέλιξη συνιστά η σημαντική πτώση που καταγράφηκε, λόγω της πανδημίας Covid-19, στη βραχυχρόνια μίσθωση, γεγονός το οποίο οδήγησε στην εκ νέου διάθεση στην αγορά ενός μεγάλου αριθμού διαμερισμάτων. Το σύστημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης που αναπτύχθηκε στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία και δυνάμωσε τα τελευταία έξι χρόνια, εμφανίζει πλέον μια μεγάλη καμπή αφού ο κορωνοϊός έχει πλήξει τον τουρισμό που αποτελούσε τη βασική πηγή εσόδων, και οι προβλέψεις για το 2021 είναι επίσης δυσοίωνες. Το αποτέλεσμα είναι οι ιδιοκτήτες να στραφούν και πάλι στη μακροχρόνια – συμβατική μίσθωση, κοινώς στη σίγουρη και τεσταρισμένη λύση.

«Βασικός κανόνας της οικονομίας είναι η προσφορά και η ζήτηση. Επομένως οι φοιτητές θα έχουν επιλογή ενοικίασης και από τέτοιου είδους διαμερίσματα στις περιοχές – πόλεις που έχουν πανεπιστημιακές σχολές. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά τα διαμερίσματα είναι ανακαινισμένα και επιπλωμένα και άρα τα ενοίκια αυτών των ακινήτων θα είναι πιο ακριβά από άλλα που δε διαθέτουν επίπλωση και δεν έχουν ανακαινισθεί» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Επιστημονικός  Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions και τέως Ορκωτός εκτιμητής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος.

Προσθέτει πως οι φοιτητές θα έχουν να επιλέξουν από μεγαλύτερη λίστα ακινήτων και πως με μια καλή διαπραγμάτευση θα καταφέρουν να νοικιάσουν με καλύτερους όρους το ακίνητο που επιθυμούν.

Σε τι επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές

Σε ότι αφορά στις τιμές των ενοικίων για φοιτητική στέγη, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση ανάλογα με την πόλη, το μέγεθος του διαμερίσματος, τον όροφο, την κατάστασή του, την επίπλωση η μη, την απόσταση από τη σχολή, τη διευκόλυνση από συγκοινωνίες, την αυτονομία θέρμανσης κλπ.

Στην Αττική τα ελάχιστα ενοίκια ξεκινούν από 6 ευρώ/τ.μ. και σε κεντρικά σημεία για ακίνητα ποιοτικά, με σχετική επίπλωση, καλές προσβάσεις κλπ μπορεί να φτάσουν και τα 15 ευρώ/τ.μ.. Αν διατίθεται και θέση parking υπάρχει και ανάλογη προσαύξηση.

Στη Θεσσαλονίκη ομοίως από 6 έως 10 ευρώ/τ.μ. κατά κανόνα, ανάλογα με το ακίνητο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στη Βόρειο Ελλάδα τα εμβαδά των διαμερισμάτων αναφέρονται σε μικτές επιφάνειες (δηλαδή περιλαμβάνουν και αναλογία από κοινόχρηστους χώρους) και όχι σε καθαρά όπως  στην Αθήνα και αλλού.

Στις επαρχιακές πόλεις, η βεντάλια ανοίγει από τα 5 και μπορεί να φτάσει τα 9 ευρώ/τ.μ.. Τα χαμηλά μισθώματα εντοπίζονται σε περιοχές Σερρών, Πύργου, Σπάρτης, Καρδίτσας κ.α. Αντίστοιχα ψηλά μισθώματα συναντώνται στη Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο κ.α.

«Εάν οι φοιτητές αποφασίσουν να συγκατοικήσουν – κάτι λιγότερο πιθανό καθώς αυτό το μοντέλο φθίνει διαρκώς – τότε θα μπορούν να νοικιάσουν μεγαλύτερο διαμέρισμα με μικρότερο ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο. Άρα συνιστάται συστηματική έρευνα της αγοράς και συνεργασία με μεσίτες, ή και γνωστούς, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση» τονίζει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Τα αδιάθετα διαμερίσματα και οι περιοχές που εμφανίζουν οικονομικές ευκαιρίες

Τα αδιάθετα διαμερίσματα βρίσκονται σε πολλά μέρη και ιδίως σε τουριστικές περιοχές που δεν έχουν πανεπιστήμια. Εκεί το πλήγμα από τον κορωνοϊό είναι τεράστιο και δε μπορεί να αντισταθμιστεί παρά μόνον όταν λήξουν τα μέτρα και επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση τουριστών από όλες τις χώρες, δηλαδή όταν θα επανέλθει ο κόσμος σε ομαλή πορεία. Όμως και όταν αυτό συμβεί, η επαναφορά θα είναι σταδιακή, διότι όλες οι οικονομίες έχουν πληγεί, όπως έχουν πληγεί και τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος διευκρινίζει πως σε ότι αφορά τις πόλεις που έχουν πανεπιστήμια, τα διαμερίσματα – ευκαιρίες εντοπίζονται στις περιοχές με φτηνές εν γένει οικοδομές. Γενικά θεωρεί πως παντού και πάντα, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου το ‘πάνω χέρι’ έχει ο αγοραστής, εμφανίζονται ευκαιρίες, κυρίως όταν οι ιδιοκτήτες τελούν υπό οικονομική πίεση επειγόμενοι να πουλήσουν.

Άρα η αναζήτηση τέτοιων ακινήτων καθώς και ακινήτων που προέρχονται από κληρονομιές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές ευκαιρίες.

Οι εκτιμήσεις για το 2021

Για τον κ. Χαραλαμπόπουλο όσο ο κορωνοϊός βρίσκεται στα πόδια μας και δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο τα πράγματα θα είναι δραματικά και στην αγορά ακινήτων, κλάδος ο οποίος αντανακλά την πορεία της οικονομίας μιας χώρας.

«Οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους προστασίας από τη νόσο αλλά ταυτόχρονα να μη σταματήσει η λειτουργία της οικονομίας της κάθε χώρας, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και δοκιμάζονται διάφορα σενάρια. Στο πλαίσιο αυτό και όσο συνεχίζονται τα κάθε μορφής μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις, μέτρα τα οποία δεν επιτρέπουν την πλήρη δραστηριοποίηση των διαφόρων επιχειρήσεων ώστε να «δουλέψει» όλη η οικονομία, θα έχουμε ανεργία, κάμψη του ΑΕΠ, μειωμένα διαθέσιμα των νοικοκυριών και κατά συνέπεια άμεσες επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, πλην των κλάδων logistics, super markets ως και των ελάχιστων κτιρίων γραφείων με ‘πράσινα’ χαρακτηριστικά».

Σοβαρό πλήγμα δέχεται η πλειοψηφία των επαγγελματικών ακινήτων, και ο τομέας τουρισμού και εστίασης και πλέον πολλές επιχειρήσεις ζητούν από τους ιδιοκτήτες το ενοίκιο να συναρτηθεί με το τζίρο.

«Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών κατανοεί τις δυσκολίες, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους σοβαρούς – λογικούς ενοικιαστές. Κατά συνέπεια η αγορά θα βρει τις προσφορότερες λύσεις μέσα από μέτρα αμοιβαίας κατανόησης».

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος καταλήγει λέγοντας πως θα υπάρξουν σοβαρές πιέσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων, πλην ολίγων εξαιρέσεων, καθόσον οι ενδεχόμενοι αγοραστές θα είναι πολύ επιφυλακτικοί και με μειωμένη ρευστότητα, οι ξένοι (κυρίως Κινέζοι) που αγόραζαν ακίνητα με το πρόγραμμα Golden Visa, δεν έρχονται λόγω της πανδημίας, οι δε κατασκευαστές πολυκατοικιών που είχαν δειλά δειλά αρχίσει να κτίζουν οικοδομές προ της έλευσης του ιού, αναστέλλουν σχέδια νέων αναπτύξεων, μη δυνάμενοι, στην παρούσα χρονική στιγμή, να εκτιμήσουν τη διάρκεια της κρίσης.

«Μόνο όταν η οικονομία ανακτήσει σταδιακά ρυθμούς προ της πανδημίας, σε συνδυασμό με θετικά μέτρα της Πολιτείας, τότε θα κινηθεί και η αγορά ακινήτων σε ανοδικά επίπεδα. Στην παρούσα φάση οι δυσκολίες σε όλους σχεδόν τους τομείς είναι ευδιάκριτες και το φως στο βάθος του τούνελ δεν ξέρουμε πότε θα φανεί. Ας ελπίσουμε, το γρηγορότερο» επισημαίνει.