Fortune Θέμα: Το μεγάλο comeback της Mazda στην ελληνική αγορά

Fortune Θέμα: Το μεγάλο comeback της Mazda στην ελληνική αγορά
David Mc Gonigle Mazda SEE
Ο David McGonigle, Regional Director της Mazda μιλά αποκλειστικά στο Fortune και εξηγεί τους λόγους που το brand επιστρέφει στην Ελλάδα.

Έπειτα από πέντε χρόνιας αποχής από την ελληνική αγορά η Mazda επιστρέφει δυναμικά με νέο επίσημο εισαγωγέα και αντιπρόσωπο τον Όμιλο Συγγελίδη, ο οποίος ενέταξε πρόσφατα στο δυναμικό του και το σήμα Opel. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2014 η ελληνική αντιπροσωπεία της Mazda, Ελμα ΑΕΒΕΑ, είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης αφήνοντας το brand χωρίς εκπροσώπηση, όμως οι Ιάπωνες περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να επανατοποθετηθούν.

Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com ο David McGonigle, Regional Director της Mazda για την περιοχή της κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια η εστίαση του ομίλου Mazda στην Ελλάδα αφορούσε στην εξυπηρέτηση πελατών, αφού συνέχισε να υποστηρίζει τους υπάρχοντες οδηγούς και ιδιοκτήτες της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας μέσω του δικτύου των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών του. Πλέον έχουν ξεκινήσει πωλήσεις νέων οχημάτων στην Ελλάδα, έχοντας ως στρατηγικής σημασίας συνεργάτη τον όμιλο Συγγελίδη, κίνηση που επιτρέπει στη Mazda μια επιτυχημένη, όπως τη χαρακτηρίζει, επανεισαγωγή στην ελληνική αγορά.

«Λαμβάναμε διαρκώς αιτήματα από ενδιαφερόμενους πελάτες που ζητούσαν να διαθέτουμε προς πώληση τα αυτοκίνητά μας στην Ελλάδα και τώρα αισθανόμαστε ότι ο χρόνος για κάτι τέτοιο είναι σωστός. Η οικονομία και η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και οι μελλοντικές προοπτικές είναι θετικές» τονίζει ο κ. McGonigle.

Υπενθυμίζει πως η Mazda έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα εξ’ ου ο μεγάλος αριθμός οπαδών, αλλά και οι πιστοί πελάτες τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών. Ο ίδιος δηλώνει σίγουρος για την επενδυτική κίνηση στην ελληνική αγορά, αφού  καταγράφεται δυναμική για όλα τα μοντέλα της και γι ‘αυτό το λόγο η διοίκηση θα προσφέρει την πλήρη σειρά ευρωπαϊκών μοντέλων που περιλαμβάνει όλα τα Mazda3, Mazda2, Mazda6 και Mazda MX-5 καθώς και τα μοντέλα SUV Mazda CX-3 και Mazda CX-5. Μάλιστα το φθινόπωρο θα ξεκινήσει και το νέο CX-30, ένα compact cross-over.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, εκτός από την ασφάλεια και το σχεδιασμό, δίνουν μεγάλη έμφαση στην εμπειρία των πελατών τους και αυτό που σύμφωνα με τον κ. McGonigle διαφοροποιεί το brand Mazda από τον ανταγωνισμό είναι το ότι κάνει πράγματα που άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν τολμούν. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο περιστροφικός κινητήρας και το Mazda MX-5.

Αποδίδει δε την πρόσφατη επιτυχία της Mazda στον εκπληκτικό σχεδιασμό των αυτοκινήτων της, που εκφράζεται μέσω του Kodo: ψυχή της γλώσσας σχεδιασμού κινήσεων, την  οδηγική απόλαυση που επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας Skyactiv και, τέλος, στο ότι δίνουν στους πελάτες την καλύτερη δυνατή εμπειρία όταν επικοινωνούν μαζί τους κατά την αγορά ή την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων τους.

«Ο νέος μας κινητήρας Skyactiv-X είναι ένα ακόμη τέλειο παράδειγμα της επαναστατικής μας προσέγγισης. Είναι ο πρώτος εμπορικός βενζινοκινητήρας στον κόσμο που συνδυάζει την ανάφλεξη με σπινθήρα ενός βενζινοκινητήρα με τη συμπίεση ενός πετρελαίου ντίζελ που έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο έναν κινητήρα που ανταποκρίνεται άμεσα, αλλά  παράλληλα εξαιρετικά χαμηλό αποτύπωμα co2 και οικονομία καυσίμου» επισημαίνει.

Σήμερα η Mazda είναι ο μόνος κατασκευαστής στον κόσμο που κατασκευάζει ταυτόχρονα κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου και περιστροφικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2019, πούλησε συνολικά 1.561.000 οχήματα. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη, εξαιρώντας την αγορά της Ρωσίας, ανήλθαν σε περίπου 238.000 μονάδες, με το Mazda CX-5 να είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο.

Στη Γηραιά Ήπειρο η Mazda διαθέτει μερίδιο αγοράς που διαμορφώνεται στο 1,5%, με την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου η διοίκηση της ιαπωνικών συμφερόντων αυτοκινητοβιομηχανίας έχει κάνει επενδυτικό «focus» την τελευταία τριετία. Δυνατές αγορές με υψηλή απόδοση θεωρούνται η Πολωνία, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Ουγγαρία με μερίδια αγοράς πολύ υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αυτόνομη οδήγηση, carsharing και pooling

Ερωτηθείς αναφορικά με το πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να δούμε να υιοθετείται καθολικά η αυτόνομη οδήγηση και πώς θα είναι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, ο κ. McGonigle,  αναφέρει πως η Mazda στοχεύει να ακολουθήσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου Mazda θα πρέπει, όπως λέει, να αναζωογονεί το μυαλό αλλά και το σώμα των ανθρώπων.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να απολαμβάνουν την οδήγηση χρησιμοποιώντας τις ικανότητές τους, βιώνοντας συναισθήματα και αξιοποιώντας την κρίση τους. Στο παρασκήνιο, το σύστημά μας θα παρακολουθεί τον οδηγό και το αυτοκίνητο και εάν ο οδηγός χάσει την επαφή ή κάνει λάθος, το σύστημα θα οδηγήσει το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος. Αυτή είναι η ιδέα του συγκυβερνήτη που βλέπει το σύστημα ως εφεδρικό πιλότο».

Όσο για το πώς βλέπει την εξέλιξη της βιομηχανίας στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και αν το carsharing και το pooling συνιστούν  απειλή για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, ο κ. McGonigle παραδέχεται πως το digital transformation ναι μεν επηρεάζει πολλούς τομείς της επιχείρησης, όμως παράλληλα αποφέρει αρκετά οφέλη, μεταξύ των οποίων αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια.

«Από την πλευρά του πελάτη, στοχεύουμε στη διευκόλυνση της επιλογής μεταξύ της ψηφιακής και της παραδοσιακής εμπλοκής με το σήμα μας. Παρά την τεχνολογική πρόοδο που έχει συντελεστεί σε όλη την επιχείρησή μας, ο ανθρώπινος παράγοντας και η συναισθηματική σύνδεση με τους πελάτες παραμένουν σημαντικοί» καταλήγει.

Τα σχέδια του ομίλου Mazda είναι πολλά και στο εγγύς μέλλον επιφυλάσσει εκπλήξεις για τους λάτρεις της οδήγησης. Ήδη στις αρχές του 2019 λάνσαρε το νέο Mazda3, το πρώτο αυτοκίνητο που ανήκει στη νέα γενιά οχημάτων. Επιπρόσθετα, εντός της τρέχουσας χρονιάς  θα παρουσιαστεί το νέο Mazda CX-30, το compact crossover, ενώ μέσα στο 2020 θα κάνει ντεμπούτο και το πρώτο ηλεκτρικό όχημα.