«Φως στο τούνελ» της Ευρωπαϊκής οικονομίας

«Φως στο τούνελ» της Ευρωπαϊκής οικονομίας

Προ των πυλών εξόδου της από την ύφεση, βρίσκεται η Eυρωζώνη, σύμφωνα με έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Άνοδο της επενδυτικής εμπιστοσύνης αλλά και ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες, δείχνουν έρευνες που εκπονήθηκαν από τις εταιρείες Markit (βρετανική) και Sentix (γερμανική) .

Ωστόσο, η δημοσίευση των στοιχείων αυτών, τα οποία αφορούν αφενός στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών και αφετέρου σε έρευνα επενδυτικής εμπιστοσύνης που εκπονεί η Sentix συνέπεσαν, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο, με την ανακοίνωση μείωσης στις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, της τάξης του 0,5%, κατά το μήνα Ιούνιο. Το Μάιο η πτώση είχε διαμορφωθεί σε ποσοστιαίο επίπεδο σε 1,10%. Σε δωδεκάμηνη βάση, σύμφωνα με την Eurostat οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,9%.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών που εκπονεί η Markit διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 50,5 τον προηγούμενο μήνα έναντι 48,7 τον Ιούνιο, σπάζοντας έτσι για πρώτη φορά το επίπεδο ορόσημο των 50 μονάδων από τον Ιανουάριο του 2012. Επίπεδα ανώτερα των 50 μονάδων υποδηλώνουν αναπτυξιακές τάσεις. Ο δείκτης θεσμικών επενδυτών που καταρτίζει η Sentix σημείωσε άνοδο για τέταρτο κατά σειρά μήνα, κατά 7,7%, διαμορφούμενος σε -4,9.

Τι βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας για την ελληνική οικονομία

Ισχυρές ενδείξεις για επιστροφή στην ανάπτυξη
Στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της βελγικής εφημερίδας L’Echo δημοσιεύεται άρθρο το οποίο αναφέρεται σε πρόσφατες ανακοινώσεις της Εurostat, σύμφωνα με τις οποίες ο μεν δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο, ο δε δείκτης για την αγορά εργασίας έδειξε ότι για πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο χρόνια, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στη ζώνη του ευρώ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι πρόκειται για σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και υπογραμμίζει ότι μετά από αμέτρητα τρίμηνα στασιμότητας ή ακόμη και ύφεσης, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιστρέψει επιτέλους στην ανάπτυξη.

Επίσης, οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται κατά την εφημερίδα να οδηγήσουν ορισμένους σε εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να χαλαρώσουν κάπως την οικονομική πολιτική τους, κάτι που κατά την εφημερίδα δεν θα συμβεί.

Το περιθώριο δημοσιονομικών χειρισμών παραμένει εξαιρετικά μικρό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, όπου το συνολικό χρέος ανέρχεται στο 92% του ΑΕΠ, αναφέρεται.