Φωτιές: Ενίσχυση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων με περιπολίες και επιτήρηση από αέρος

Φωτιές: Ενίσχυση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων με περιπολίες και επιτήρηση από αέρος
Πόλίτες επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λίμνη Ευβοίας, την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021. Εν αναμονή της άφιξης των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων συνεδριάζει αυτήν την ώρα Συντονιστικό Όργανο στο δημαρχείο της Λίμνης, στην Εύβοια, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα. «Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πειφερειάρχης και ο δήμαρχος. Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, όπως και οι πυροσβέστες, στη Λίμνη της Εύβοιας. Τεράστιες εκτιμάται πως είναι η καταστροφή σε περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα. Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδι Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται στενά με τον κρατικό μηχανισμό.

Την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών ανά την επικράτεια ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όπως είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, έπειτα από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης στα πύρινα μέτωπα τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε να αυξηθεί η συνδρομή των Ε.Δ., με ιδιαίτερη έμφαση στο επίπεδο επιτήρησης από αέρος με όλα τα διαθέσιμα μέσα και επί εδάφους από αρμόδια στελέχη τους στρατού.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται στενά με τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση και κατάσβεση πυρκαγιών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνδρομή των Ε.Δ. των εν εξελίξει πυρκαγιών τα τελευταία 24ωρα.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε πως αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός επιτήρησης από αέρος (με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη) σε όλη την επικράτεια.

Επίσης έχουν διατεθεί προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

  • 500 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων
  • 63 οχήματα πάσης φύσεως
  • 39 αεροσκάφη για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση