Φουντώνει η πολιτική κόντρα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου – Πεδίο σύγκρουσης η Υγεία

Φουντώνει η πολιτική κόντρα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου – Πεδίο σύγκρουσης η Υγεία
Οι ελλείψεις στο ΕΣΥ πυροδοτούν σκληρή πολιτική κόντρα μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Στα ύψη είναι η πολιτική κόντρα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, με πεδίο σύγκρουσης την Υγεία. Μιλώντας από τον Ασπρόπυργο, χθες Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία λέγοντας ότι «θα αποκτήσει η χώρα επιτέλους ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Θα εκσυγχρονίσουμε τμήματα επειγόντων περιστατικών, κέντρα υγείας. Θα επενδύσουμε στην πρόληψη, στον Προσωπικό Γιατρό. Ναι, θα εκσυγχρονίσουμε και θα παρέμβουμε δραστικά και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, ώστε να μην έχουμε τραγικά περιστατικά όπως, δυστυχώς, αυτά τα οποία μονοπώλησαν και δικαιολογημένα το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες».

«Ξέρουμε τις αδυναμίες. Δεν κρύψαμε ποτέ τα προβλήματα. Ούτε είπαμε ότι η χώρα μεταμορφώθηκε μέσα σε μια τετραετία και λύσαμε όλα μας τα προβλήματα. Αλλά ξέρουμε, επίσης, ότι οι πολίτες μάς επιβράβευσαν, επειδή δουλέψαμε σκληρά, επειδή βάλαμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και επειδή, ναι, η Ελλάδα το 2023 είναι μια πολύ καλύτερη χώρα από αυτήν που ήταν το 2019. Αυτή την πορεία ανάπτυξης σας καλώ να τη συνεχίσουμε, να μην τη διαταράξουμε. Αυτό τελικά είναι και το πραγματικό ζητούμενο της κάλπης της 25ης Ιουνίου» συμπλήρωσε.

«Διότι νομίζω ότι λίγο – πολύ, όλοι γνωρίζουν ποιος θα είναι πρώτο κόμμα και όλοι γνωρίζουν ότι σήμερα στη χώρα υπάρχει μία μόνο ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε κύριο μέλημα τη μείωση των ανισοτήτων και την στήριξη των πιο αδύναμων και δεν άφησε κανέναν απροστάτευτο.

Αλέξης Τσίπρας: Αφήσαμε το ΕΣΥ σε καλύτερη κατάσταση από ότι η κυβέρνηση της ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι παρότι η δική του κυβέρνηση ήταν υπό την αυστηρή εποπτεία της Τρόικας, εντούτοις άφησε το ΕΣΥ σε καλύτερη κατάσταση από ότι η κυβέρνηση της ΝΔ που δεν είχε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τις τελευταίες τρεις ημέρες βλέπουμε θανάτους γιατί είναι σε πλήρη κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά το γεγονός ότι εμείς κυβερνήσαμε κάτω από σκληρή εποπτεία είχαμε κάνει 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ ενώ μετά έφυγαν 560 εργαζόμενοι. Στην Αττική λειτουργούσαν 84 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τώρα είναι 52 γιατί δεν υπάρχουν πληρώματα. Στην Κω που είχαμε τον θάνατο της 63χρονης στην καρότσα είχαμε 15 διασώστες, τώρα είναι 8». Ακολούθως υποστήριξε ότι «Αυτό δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικό είναι θέμα προτεραιοτήτων» και εξήγησε: «Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να προσλάβει 700 διασώστε στο ΕΚΑΒ αλλά προσέλαβε 1000 άνδρες για πανεπιστημιακή αστυνομία που δεν είχαν αντικείμενο και γυρίσαν στα αστυνομικά τμήματα».

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ώστε να μπει ο ιδιωτικός τομέας είπε: «Αυτή είναι η λύση, να απαξιώσουμε το ΕΣΥ; Υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές. Το Δεκέμβρη του 2019 φεύγοντας εμείς, στο ΕΣΥ υπηρετούσαν ως γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί 108.000 άνθρωποι τώρα υπηρετούν 84.000. Το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει. Η κατάσταση είναι δραματική, οι άνθρωποι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες».

«Mea Culpa» Τσίπρα για την απλή αναλογική

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη για την απλή αναλογική λέγοντας χαρακτηριστικά «mea culpa», ενώ έβαλε τον στόχο για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση «να ανατραπεί ο συσχετισμός που προέκυψε και να αποτραπεί η παντοδυναμία της ΝΔ».

«Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε, έχω την ευθύνη, δεν κρύφτηκα» είπε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου που την απέρριψαν και έτσι «η απλή αναλογική λειτούργησε σε μία προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή μας που είχαμε κάνει το 2016, τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου μας γύρισαν την πλάτη».

Ακολούθως μίλησε για τον στόχο των επόμενων εκλογών λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε μία νέα φάση και το κρίσιμο και καθοριστικό δεν είναι πλέον ποιος θα εκλεγεί πρώτος, αλλά ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι θα είναι κόμμα εξουσίας, ούτε κόμμα συμπληρωματικό σε κυβερνήσεις της δεξιάς όπως το ΠΑΣΟΚ ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν μας πτοεί το αποτέλεσμα και δεν μας απομακρύνει από το στόχο που είναι να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για τη νίκη. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο πώς θα διαμορφωθεί το αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο για την κοινωνία και την δημοκρατία ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να αποτραπεί η παντοδυναμία ενός κόμματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: