Οικονομία: Το φλερτ με την επενδυτική βαθμίδα και το επόμενο «ραντεβού»

Οικονομία: Το φλερτ με την επενδυτική βαθμίδα και το επόμενο «ραντεβού»
Euro coins and a graph with red curve as a symbol of fluctuating exchange rates. (Photo by Klaus Ohlenschläger / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch στις 9/6 - Τα ατού και τα στοιχεία σήμερα για την ανάπτυξη το α' τρίμηνο.

Με πλεονέκτημα στην ΕΕ την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και την αυξητική τάση των επενδύσεων, σε συνδυασμό με την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ελληνική οικονομία οδεύει σε νέα αναβάθμιση αυτή την εβδομάδα από τον οίκο Fitch και κάνει άλλο ένα βήμα προς την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Την Παρασκευή, οπότε και έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση της αξιολόγησης του οίκου, προβλέπεται αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας, από «σταθερές» σε «θετικές». Σημειώνεται ότι ο οίκος έχει αναβαθμίσει την οικονομία στην προηγούμενη αξιολόγησή του στις αρχές του έτους, από BB με θετική προοπτική σε BB+ με σταθερή προοπτική.

Πιο πρόσφατα είχαμε την κίνηση της Standard & Poor’s, που επιβεβαίωσε τον Απρίλιο το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB+ και αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο οίκος είχε προβλέψει στην έκθεσή του συνέχεια της αυξητικής τάσης των επενδύσεων λόγω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξάλλου αυξήθηκαν κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022. «Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα», είχε σχολιάσει ο τότε υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η S&P έγινε ο δεύτερος διεθνής οίκος αξιολόγησης, που μέσα στο 2023, τοποθέτησε τη χώρα «μισό σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η αξιολόγηση της DBRS και της SCOPE που προέβησαν σε αντίστοιχη αξιολόγηση της οικονομίας, μια βαθμίδα δηλαδή κάτω από την επενδυτική. O oίκος DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας από «Β» σε «ΒΒ high», ενώ ο οίκος SCOPE στην τελευταία του αξιολόγηση τον Μάρτιο αναβάθμισε την προοπτική της οικονομίας από “σταθερή” σε «θετική». Άνοιξε έτσι το δρόμο των αναβαθμίσεων και για τους οίκους που ακολούθησαν. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται προς το παρόν από την ΕΚΤ, αν και οι εκθέσεις του λαμβάνονται υπόψη από τους ανθρώπους της αγοράς.

Το επόμενο προγραμματισμένο «ραντεβού» του οίκου SCOPE με τα ελληνικά οικονομικά δρώμενα είναι μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, στις 4 Αυγούστου.

Πρακτικά, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος, ήτοι τα ομόλογα, θα πάψουν να κατατάσσονται στο επίπεδο junk (σκουπίδι) και θα είναι ελκυστικά για διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Η αναβάθμιση συνδέεται με εισροές και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Αν και η χώρα ήδη δανείζεται με ανταγωνιστικά επιτόκια και το spread παραμένει σε λογικά επίπεδα, με την αναβάθμιση θα προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, με αντίκτυπο πρωτίστως στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες και δευτερευόντως στα νοικοκυριά.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι κρίσιμη σε μια περίοδο που στο οικονομικό περιβάλλον αναδύονται προκλήσεις. Μια τέτοια είναι ο πληθωρισμός και οι πιέσεις που ασκεί. Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει σήμερα τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του έτους, τα οποία θα αποτελέσουν πρόκριμα για δυνητική θετική αναθεώρηση της πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3% το 2023. Ο τουρισμός, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ανάγονται σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης σε μια περίοδο που -παρά τις πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα- οι τιμές στην ενέργεια αποκλιμακώνονται. Στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένονται την Παρασκευή 9/6.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: