Φόβοι για ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία λόγω της κινεζικής «Lehman Brothers»

Φόβοι για ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία λόγω της κινεζικής «Lehman Brothers»
A man walks past the China Evergrande Centre in the Wan Chai district of Hong Kong on August 6, 2021. (Photo by ISAAC LAWRENCE / AFP) Photo: AFP
Το sell off  που διαπιστώθηκε στα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τη China Evergrande, της πιο χρεωμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, προκαλεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων

Την ανιούσα έχουν πάρει οι αποδόσεις των ομολόγων σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στην Κίνα, ένδειξη του φόβου και της μεγάλης ανησυχίας που υπάρχει εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κορυφαία κινεζική real estate εταιρεία Evergrande.

Ειδικότερα, η τιμή στα ομόλογα της Guangzhou R&F, εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, μειώθηκε την Τρίτη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης στο 60% της ονομαστικής τους αξίας, μετά από πτώση άνω του 20% την προηγούμενη ημέρα. 

Οι απώλειες που καταγράφει το ομόλογο είναι απότοκο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης που υπήρξε από τον οίκο Moody’s, ο οποίος προειδοποίησε για την ικανότητά της Guangzhou να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. 

Το Fantasia Group, ένας άλλος real estate όμιλος που αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα αναχρηματοδότησης, ανακοίνωσε πως έχει πραγματοποιήσει αγορές ιδίων ομολόγων ύψους  6 εκατομμυρίων δολαρίων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μία έκδοση εκ των οποίων έληγε τον Δεκέμβριο και είχε πέσει στα 78 λεπτά. στο δολάριο. 

Το sell off  που διαπιστώθηκε στα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τη China Evergrande, της πιο χρεωμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, προκαλεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, που μπορεί να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Σημειώνεται πως πλέον η βιωσιμότητα του κινεζικού κολοσσού Evergrande κρέμεται από μια κλωστή, καθώς για να ανακοπεί το sell off στα ομόλογά της, οι αρχές της Κίνας έδωσαν εντολή να σταματήσουν οι συναλλαγές τους.

Τα ομόλογα της China Evergrande Group το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στα χαμηλά επίπεδα των 40,18 γιουάν, εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών των επενδυτών για την ικανότητα της εταιρείας να πληρώσει τα χρέη της.

Η επιτάχυνση της πτώσης των τιμών των ομολόγων έρχεται αφότου η China Securities Depository and Clearing (CSDC) την Παρασκευή διέγραψε ουσιαστικά την αξία τους για χρήση στην αγορά repo, μειώνοντας τον «δείκτη μετατροπής» του ομολόγου Ιουλίου 2022 στο μηδέν, από σήμερα 7 Σεπτεμβρίου.

Νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Πριν από μερικές ημέρες, ο μεγαλοεπενδυτής George Soros προειδοποίησε για τη νέα μεγάλη απειλή της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο λόγος για την κινεζική Evergrande, μία από τις μεγαλύτερες real estate στον κόσμο, με χρέος… που ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Αν μη τι άλλο, η αδυναμία εξυπηρέτησής του θα μπορούσε να προκαλέσει ένα συστημικό σοκ τεραστίου μεγέθους, αφού στην επιχείρηση έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια από όλο τον κόσμο.

«Ο όμιλος αντιμετωπίζει κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων και υποθέσεις δικαστικών διαφορών εκτός της συνήθους επιχειρηματικής του δραστηριότητας», ανέφερε η εταιρεία με έδρα το Σενζέν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της την Τρίτη 31 Αυγούστου.

Για να καλύψει ζημίες και δάνεια, οι ιθύνοντες προσπαθούν να εκποιήσουν όπως όπως περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζουν να πουλήσουν τα γραφεία της Evergrande στο Hong Kong στην Yuexiu Property Co. έναντι μόλις 10,5 δισεκατομμύρια HK (1,3 δισεκατομμύριο δολάρια), από 15,6 δισεκατομμύρια HK που εκτιμάται η αξία τους.  

Με το Πεκίνο να αρνείται να συμβάλει στη διάσωσή της (σε αντίθεση με την πρόσφατη διάσωση της Huarong), τα ομόλογα της Evergrande βυθίστηκαν σε νέα χαμηλά επίπεδα, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών συνεχίζει να διαβρώνεται.

Και τα χτυπήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο: Η Chan Hoi-wan, διευθύνουσα σύμβουλος της Chinese Estates Holdings Ltd. και σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Joseph Lau πραγματοποίησε την πρώτη της πώληση μετοχών της Evergrande, μειώνοντας την έκθεσή της στο 8,96% από 9,01%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg, το ομόλο της Evergrande λήξεως το 2025 υποχώρησε 1,5 σεντ, στα 33,7 σεντ. Οι μετοχές της έκλεισαν νωρίτερα 0,7% χαμηλότερα στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ, με τη συνολική πτώση το 2021 να φτάνει στο 71%.

Σημειώνεται πως οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με έξι μήνες νωρίτερα, στα 951,1 δισ. γιουάν.

Με χρέος 300 δισ. δολ., η Evergrande είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από τη Lehman. Θα συμβάλει στη διάσωσή της το Πεκίνο ή θα επιβεβαιωθεί ο Soros;