Φόβοι Μουζάλα για κλείσιμο των συνόρων

Φόβοι Μουζάλα για κλείσιμο των συνόρων
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γκεόργκε Οκοθ-Ομπο και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα (Δ) στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αθήνα, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τη στήριξη 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα , σε συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν κατά την Συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε προβληματισμένος για ορισμένες ακραίες φωνές στην Ευρώπη.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από τις φωνές που όπως είπε υπάρχουν τελευταία, αν και δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της ΕΕ, και ζητούν τον αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας και την προσωρινή έξοδό της από την Σένγκεν.

«Δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής αποκλεισμού των συνόρων, αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να δρα σαν να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε ο κύριος Μουζάλας, μιλώντας στο Mega σήμερα το πρωί και παραδέχθηκε ότι «πριν από τρεις μήνες» δεν υπήρχε καν ως θέμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η άποψη που στοχοποιεί την Ελλάδα, που λέει να βγούμε από την Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη θέση της Κομισιόν και το θέμα δεν συζητήθηκε στην σύνοδο της Ολλανδίας. Εμείς παλεύουμε ενωμένοι, όλα τα ελληνικά κόμματα μαζί στην Ευρώπη, κι αυτό είναι το θετικό», συνέχισε και ανέφερε: «Ο Ντομπρόφσκις διατύπωσε προσωπική του άποψη με την προειδοποίηση των τριών μηνών, άλλωστε ξέραμε ότι θα είναι μια κακή έκθεση γιατί βασίστηκε σε στοιχεία των αρχών του Νοεμβρίου. Οι καινούριες εκθέσεις θα είναι καλές».

Ο κύριος Μουζάλας παραδέχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά τόνισε ότι βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο: «Υπάρχει μία αλήθεια, το ότι έχουμε καθυστέρηση στα hotspots, αυτό μερικώς είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Έχουμε τελειωμένο το κέντρο της Μυτιλήνης και μέχρι 10-15 Φλεβάρη, θα είναι στην Σάμο, Χίο και Λέρο. Το πέμπτο είναι στην Κω, υπάρχει η γνωστή εμπλοκή εκεί, το έχουμε πει στην Κομισιόν και δεν θα είναι πρόβλημα αυτό».