Φόβος για μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα – Κρίσιμο 10ημερο

Φόβος για μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα – Κρίσιμο 10ημερο
O êáèçãçôÞò Ëïéìùîéïëïãßáò êáé åêðñüóùðïò ôïõ õðïõñãåßïõ Õãåßáò ãéá ôïí êïñïíïúü, ÓùôÞñçò Ôóéüäñáò (2Ä) åðéóêÝðôåôáé ãéá áõôïøßá ôïí ïßêï åõãçñßáò ÁÃÉÁ ÊÕÑÉÁÊÇ óôï Áóâåóôï÷þñé Èåóóáëïíßêçò, ÔåôÜñôç 12 Áõãïýóôïõ 2020. Óýìöùíá ìå ðëçñïöïñßåò ðÜíù áðü 30 åßíáé ôá êñïýóìáôá êïñïíïúïý ðïõ åíôïðßóôçêáí óôïí óõãêåêñéìÝíï ïßêï åõãçñßáò ôçò Èåóóáëïíßêçò. Óôçí êëéíéêÞ Covid áðëÞò íïóçëåßáò ôïõ íïóïêïìåßïõ ÐáðáíéêïëÜïõ íïóçëåýïíôáé áðü ÷èåò ôï âñÜäõ åðôÜ çëéêéùìÝíïé. ¼ðùò áíáöÝñåôáé óå ó÷åôéêÞ åíçìÝñùóç áðü ôï íïóïêïìåßï, ïé åðôÜ çëéêéùìÝíïé Þñèáí äéáãíùóìÝíïé èåôéêïß ãéá êïñïíïúü óôçí åöçìåñßá Covid ôïõ íïóïêïìåßïõ êáé ç õãåßá ôïõò åßíáé Þäç åðéâáñõìÝíç êáé áðü Üëëá èÝìáôá. ìå ôçí ßäéá ðëçñïöüñçóç. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÔÏÓÉÄÇÓ

Σε κρίσιμη καμπή η χώρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού - Αυξάνεται ο αριθμός των νοσοκομείων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά - Τέλος στα επισκεπτήρια έως 31 Αυγούστου σε γηροκομεία και κλειστά κέντρα φροντίδας.

Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα και ειδικά στα βόρεια της χώρας, όπου τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Την Πέμπτη καταγράφηκαν 204 νέα κρούσματα, ενώ για πρώτη φορά ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 12 νέα που είναι «υπό διερεύνηση».

Σε μόλις λίγες ώρες καταγράφτηκαν πέντε θάνατοι, εκ των οποίων οι δύο ήταν ηλικιωμένες του οίκου ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, Θεσσαλονίκης. Αν τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν. Ιδιαιτέρως κρίσιμες είναι άλλωστε οι επόμενες 10 ημέρες, ενώ προβληματίζει η “έξοδος” του Δεκαπενταύγουστου.

Η πίεση αποτυπώνεται και στον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς που μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκαν κατά 51, φτάνοντας πλέον στους 221. Αξίζει δε να σημειωθεί πως μόνο τον Αύγουστο έχουν καταγραφεί 1.750 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

«Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στην γενική καραντίνα» προειδοποίησε εκ νέου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Νικόλας Σύψας προαναγγέλοντας νέα μέτρα, αλλά όχι καθολικό lockdown. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του SMS για τις μετακινήσεις σε τοπικό επίπεδο, κάτι που όπως είπε: «ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά».

Ο κ. Σύψας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού, καθώς «δεν έχει σημασία κάθε μέρα να ανακοινώνουμε καινούργια μέτρα αν οι πολίτες δεν τα τηρούν». «Αν ο πολίτης δεν καταλάβει ότι η χαλαρότητα θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ μεγάλη έξαρση της επιδημίας, σε θανάτους και σε τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα έχουμε πρόβλημα όσα μέτρα και αν λάβουμε».

Η επιτροπή για τον κορωνοϊό έχει ήδη ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ήδη βρίσκονται στο τραπέζι νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση.

Απολογισμός

Πλέον, τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 6381 στην Ελλάδα, ενώ κατά τη χθεσινή καταγραφή, τα κρούσματα εκτείνονται σε 32 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Από αυτά, το 55.0% είναι άνδρες, 1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 22 ασθενείς, η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 65 έτη. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, ανακοινώθηκαν 5 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι , με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 221 στη χώρα. Οι 75 (33.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών).

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 687338 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 7866(1.14%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε

Αυξάνεται ο αριθμός των νοσοκομείων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας:

-Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».

-Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

-Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων).

Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.   Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).

Τέλος στα επισκεπτήρια έως 31 Αυγούστου σε γηροκομεία και κλειστά κέντρα φροντίδας

Την αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές κλειστής φροντίδας για ηλικιωμένους, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες έως τις 31 Αυγούστου, αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας η απόφαση έρχεται ως συνέχεια των οδηγιών που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές κλειστής φροντίδας για ηλικιωμένους, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες.

Υπενθυμίζουμε ότι σε οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, εντοπίστηκαν 36 κρούσματα κορωνοϊού, με δύο ηλικιωμένους που ήταν ανάμεσα στα κρούσματα του οίκου ευγηρίας να χάνουν τη ζωή τους στο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύονταν.

Πηγή: news247.gr