Οικονομία: Πιο ψηλά ο πήχης της ΑΑΔΕ για τα φορο-έσοδα

Οικονομία: Πιο ψηλά ο πήχης της ΑΑΔΕ για τα φορο-έσοδα
Photo: pixabay.com
Τα έσοδα από ΦΠΑ. Οι προσδοκίες για να ικανοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι. Στο φόντο διεργασίες για ενίσχυση των εισοδημάτων.

Αν και δεν προβλέπεται μεγάλη διαφορά στην φοροδοτική ικανότητα των πολιτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 800 ευρώ (όπως αναμένεται), τα έκτακτα επιδόματα στους πιο ευάλωτους και τα μέτρα για την ακρίβεια που απομειώνει τα εισοδήματα, υπολογίζεται ότι με τον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών η εφορία θα καταφέρει να εισπράξει φέτος 6 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από φόρους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να εισπράξει περί τα 65 δισ. ευρώ και να καλύψει επιστροφές φόρου 6,5 δισ. ευρώ.

Εκεί τοποθετείται ο πήχης με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού.

Το στοίχημα για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι η είσπραξη φορολογικών εσόδων πάνω από 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24,4 δισ. ευρώ μόνο από ΦΠΑ. Ο στόχος θεωρείται εφικτός εάν ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη για ανθεκτική κατανάλωση, με αύξηση 1,3% και αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά και με την παραδοχή ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 3%. Επομένως η συνεισφορά των πολιτών θα είναι σημαντική στον παραπάνω στόχο, γεγονός που θέτει στο επίκεντρο τα εισοδήματα. Σημειώνεται ότι αυτό το διάστημα εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, με τους μεν εργοδότες να προκρίνουν επίπεδα που θα συνδυάζουν την παραγωγικότητα, τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις δε συνδικαλιστικές οργανώσεις να προτείνουν γενναία αύξηση τονίζοντας τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό και την απώλεια αγοραστικής δύναμης που συντηρεί μέρος του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας (26,3%, ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα τώρα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των εισπρακτικών στόχων που πρέπει να επιτευχθούν το 2024 είναι και 19,7 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος, εκ των οποίων τα 11,4 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα και 6,8 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις. Από τον ΕΝΦΙΑ αναμένονται συνολικά έσοδα 2,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα εισπραχθούν σε 11 μηνιαίες δόσεις ενώ 7 δισ. ευρώ είναι ο στόχος για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Τα 4,1 δισ. ευρώ αφορούν ενεργειακά προϊόντα και 2,2 δισ. ευρώ καπνικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μηχανισμοί της ΑΑΔΕ έχουν τεθεί σε συναγερμό προκειμένου να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα θεσμικά και ψηφιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, απ’ όπου αναμένονται επιπλέον έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα που θα έρθουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS. Σημειώνεται επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων, με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών να έχει προβλέψει τη διενέργεια 27.500 πλήρων και μερικών ελέγχων, 25.400 στοχευμένων επιτόπιων ελέγχων και 2.500 ελέγχων για την φορολογία ακινήτων. Παράλληλα η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΕΕ) θα πραγματοποιήσει 16.600 στρατευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους και τουλάχιστον 885 ελέγχους για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της επίτευξης των παραπάνω στόχων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τυχόν παράγοντες που θα επηρεάσουν την εν γένει υλοποίηση.

Ειδικότερα, η λήψη μέτρων ή η διαφοροποίηση φορολογικής ή δημοσιονομικής πολιτικής μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, καθώς και τυχόν εξωγενείς παράγοντες, θα ποσοτικοποιηθούν και θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Ποσά εσόδων από μέτρα, παρεμβάσεις που δεν έχουν συνυπολογιστεί αφαιρούνται από το ποσό των εισπραχθέντων εσόδων (σε περίπτωση αύξησης των εσόδων) ή προστίθεται σε αυτό (σε περίπτωση μείωσης των εσόδων), κατόπιν ποσοτικοποιήσεων που θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Μέτρο σύγκρισης για την επίτευξη των παραπάνω συμφωνείται ότι αποτελούν τα μεγέθη που θα περιληφθούν στο Οριστικό Δελτίο Εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που εκδίδεται από την Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Επιπλέον, τα παραπάνω μεγέθη επικυρώνονται και καθίστανται οριστικά σε συγκεντρωτικό επίπεδο με την προσωρινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χώρας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Τυχόν αναπροσαρμογές που δύναται να προκύψουν με την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του επόμενου έτους για το έτος αναφοράς, τακτοποιούνται συμψηφιστικά με τους στόχους του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: