Φρένο στην ανάπτυξη έβαλε η μετάλλαξη Δέλτα στη Βρετανία- Οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Φρένο στην ανάπτυξη έβαλε η μετάλλαξη Δέλτα στη Βρετανία- Οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό
epa08326113 (FILE) British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street for Prime Minister Questions (PMQs) in the House of Commons, in Central London, Britain, 25 March 2020 (reissued 27 March 2020). According to reports, British Prime Minister Boris Johnson was tested positive for coronavirus COVID-19. Johnson is on home quarantine but continues to work. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχεδόν 0%, κόλλησε το ΑΕΠ τον Ιούλιο. Η δημοτικότητα των Τόρις βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τις εκλογές του 2019, αντανακλώντας το κύμα μολύνσεων της Covid-19.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) να καταγράφει αύξηση μόλις 0,1%, εμφανώς βραδύτερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αντανακλώντας το κύμα μολύνσεων της Covid-19 εξαιτίας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Ύστερα από ανάπτυξη 1% τον Ιούνιο, οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση αλλά αυτή ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

«Με την αύξηση των περιστατικών Covid-19 και την επιδείνωση της έλλειψης προϊόντων και εργαζομένων, η οικονομική ανάκαμψη είναι σε νεκρό σημείο», σχολίασε ο Πολ Ντέιλς από την Capital Economics.

Η χώρα κατέγραψε κορύφωση των μολύνσεων στις αρχές Ιουλίου εξαιτίας κυρίως του Euro, και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ήρε στα μέσα Ιουλίου σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση ή περιορισμοί στον αριθμό των παρευρισκομένων στους χώρους θεάματος.

Η υποστήριξη προς το Συντηρητικό Κόμμα του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έπεσε σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα –στο χαμηλότερο μετά τις εθνικές εκλογές του 2019–μετά την ανακοίνωση για αύξηση φόρων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι τομείς της υγειονομικής και της κοινωνικής περίθαλψης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times, έδειξε ότι η στήριξη προς τους Τόρις μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες πέφτοντας στο 33% με τους Εργατικούς να έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 35% και να προηγούνται, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, του κόμματος του πρωθυπουργού, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την Τρίτη ο Τζόνσον ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την αύξηση των φόρων για εργαζόμενους, εργοδότες και κάποιους επενδυτές στην προσπάθειά του να διαχειριστεί την κρίση χρηματοδότησης στους τομείς της υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλμψης, προκαλώντας την οργή ορισμένων μελών του κυβερνώντος κόμματός του παραβιάζοντας έτσι τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και θυσιάζοντας την παραδοσιακή κομματική θέση για χαμηλή φορολόγηση.

“Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ώστε να μην εξάγουμε υπερβολικά πολλά συμπεράσματα από μια και μόνο δημοσκόπηση…φαίνεται σαν η κυβέρνηση να έχει θυσιάσει την φήμη της για χαμηλή φορολόγηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους της χωρίς ουσιαστικά να αποσπάσει αρκετά εύσημα γιατί στήριξε το ΕΣΥ”, δήλωσε ο Άντονι Γουέλς, ο διευθυντής πολιτικής έρευνας της YouGov, αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παρά την όποια κριτική από τους συντηρητικούς βουλευτές, οι περισσότεροι στήριξαν τις προτάσεις του πρωθυπουργού και ο Τζόνσον κέρδισε άνετα χθες την πλειοψηφία για τις προτάσεις του αυτές.

Ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν υποβάθμισε την βαρύτητα της δημοσκόπησης και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στις υπηρεσίες υγείας θα αναγνωριστούν από τους ψηφοφόρους κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2024.

“Οι δημοσκοπήσεις έρχονται και φεύγουν, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να λαβάνει μακροπρόθεσμες αποφάσεις προς το εθνικό συμφέρον. Στην τελική, το εκλογικό σώμα ανταμείβει μια κυβέρνηση που προτίθεται να λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον”, είπε ο ίδιος στο Sky News.