«Φρένο» στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

«Φρένο» στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

ΦΠΑ 23% ή μηδέν στην ιδιωτική εκπαίδευση ζητούν οι δανειστές – Τι απαντάει ο Νίκος Φίλης.

Στον «αέρα» βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) και το σίριαλ συνεχίζεται.  Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα έβαλαν «φρένο» στον ΦΠΑ τριών ταχυτήτων, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα η Οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή (23% για την Ελλάδα)– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.

«Δε θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% η 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την Τρόικα. Δε μιλάω εγώ για τα οικονομικά μαζί τους. Αν το βάλει θα το δούμε», είπε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο Mega, ενώ σημείωσε ότι σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει τόσο εκτεταμένο δίκτυο στην ιδιωτική εκπαίδευση πάσης φύσεως.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του μέσα στην εβδομάδα, για «πενταροδεκάρες» σχετικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, επανέλαβε ότι ήταν σχήμα λόγου, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν θα το επαναλάμβανε αν ήξερε τι θα επακολουθούσε.

«Οταν κάποιος μπορεί να δώσει 7000 το χρόνο στριμώχνεται για αλλά 500;», διερωτήθηκε όμως και επανέλαβε ο υπουργός ότι η ρύθμιση έχει κοινωνικό πρόσημο και τελικά θίγει τους προνομιούχους.

Ακόμη προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρόνο θα επανέλθει ο έλεγχος των ιδιωτικών σχολείων και των εργασιακών τους ζητημάτων στο Υπουργείο Παιδείας. «Θα υπάρξει δραστικότατη μείωση των αποσπάσεων με απόλυτη δραστηριότητα στα δημόσια σχολεία», είπε ο υπουργός για τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, κάνοντας λόγο για περίπου 4.000 εκπαιδευτικούς εκτός αιθούσης που επιτελούν διοικητικές εργασίες. «Στόχος του υπουργείου να ξέρουμε στις 31 Μαΐου ποια είναι τα κενά», πρόσθεσε.