Frontex: 10 φορές περισσότεροι οι μετανάστες από την Δυτική Αφρική στην ΕΕ τον Ιανουάριο

Frontex: 10 φορές περισσότεροι οι μετανάστες από την Δυτική Αφρική στην ΕΕ τον Ιανουάριο
Δύο ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη της ΜΥΑ που παίρνουν μέρος στην άσκηση - επίδειξη στο θαλάσσιο πεδίο με την επέμβαση σε εμπορικό πλοίο στο δίαυλο του Πειραιά σε πραγματικό χρόνο υπό τον συντονισμό και τη συμμετοχή στελεχών της ΜΥΑ/ΛΣ, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015. Με την συμμετοχή 23 Αξιωματούχων από 14 Κ-Μ της ΕΕ, του Frontex και της Europol πραγματοποιήθηκε στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2015, στις εγκαταστάσεις της ΜΥΑ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ,. η 2ηΣυνάντηση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών (EPN) Frontex, με θέμα την επεξεργασία βέλτιστων πρακτικών για τις Ομάδες Νηοψιών και άμεσης επέμβασης επί πλοίων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότεροι από 3.700 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο προς την Ευρώπη το 2023.

Ο αριθμός των «άτυπων» μεταναστών από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε περισσότερο από δέκα φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον οργανισμό συνόρων της ΕΕ, Frontex.

Ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς, μίλησε στο γραφείο του στη Βαρσοβία πριν από το ταξίδι της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, την Πέμπτη στη Μαυριτανία, η οποία έχει γίνει πρόσφατα σημαντικό σημείο αναχώρησης για την Ευρώπη.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες το μεταναστευτικό αποτελεί κορυφαίο ζήτημα, ο Ολλανδός δήλωσε στο Reuters ότι η πλήρης διακοπή των «παράτυπων» αφίξεων δεν είναι ρεαλιστική.

«Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Πρέπει να διαχειριστούμε τη μετανάστευση, διότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεξέλεγκτη μετανάστευση προς την Ευρώπη. Αλλά ένα πλήρες σταμάτημα, για μένα αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο, για να μην πω αδύνατο» υποστήριξε ο Λάιτενς.

Ο κ. Λάιτενς δήλωσε ότι η εύρυθμη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ αποτελεί σημαντικό μέρος ενός ευρύτερου «ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου» που απαιτείται για την αντιμετώπιση της πρόκλησης και τόνισε την ανάγκη για αναπτυξιακή και άλλη βοήθεια της ΕΕ προς ξένες χώρες.

Πέρυσι, η Frontex κατέγραψε 380.000 «παράτυπες» διελεύσεις συνόρων, τις υψηλότερες από το 2016. Αυτό σηματοδότησε άλλο ένα συνεχόμενο έτος αύξησης από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας του 2020, μια τάση που ο Λάιτενς είδε να διατηρείται το 2024.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει νέα τάση όσον αφορά τη μείωση των αριθμών» δήλωσε, αναμένοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ η κατάσταση των Παλαιστινίων που φεύγουν από τη Γάζα είναι αβέβαιη.

«Δεν θέλω να ακουστώ πολύ κινδυνολόγος, αλλά νομίζω ότι είναι μια υπόθεση που μπορεί να αποδειχθεί σωστή» συμπλήρωσε

Όσοι διαφεύγουν από πολέμους έχουν δικαίωμα ασύλου στην ΕΕ, η οποία έχει παράσχει καταφύγιο σε εκατομμύρια Ουκρανούς που διαφεύγουν από τη ρωσική εισβολή από το 2022.

Οι Αφρικανοί θεωρούνται ως επί το πλείστον μετανάστες εργασίας και η ΕΕ θέλει να κρατήσει σφιχτά όρια στις αφίξεις αυτές.

Το Reuters είδε τα στοιχεία της Frontex για τον Ιανουάριο πριν από την επίσημη δημοσίευση.

Έδειξαν τη διαδρομή του Ατλαντικού ως την πιο πολυσύχναστη διαδρομή «παράτυπης» μετανάστευσης στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των συνολικών σχεδόν 14.000 αφίξεων τον περασμένο μήνα.

Συνολικά, οι «παράτυπες» αφίξεις μειώθηκαν οριακά σε ετήσια βάση και κατά ένα τρίτο από τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία, με τους χειμερινούς μήνες να παρουσιάζουν συνήθως χαμηλούς αριθμούς.

Το αντίθετο ισχύει για το καλοκαίρι. Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι περισσότεροι από 3.700 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο προς την Ευρώπη πέρυσι, με μερικές από τις πιο θανατηφόρες καταστροφές να λαμβάνουν χώρα στα ανοικτά της παραθαλάσσιας πόλης Στεκάτο ντι Κούτρο της Ιταλίας και της Πύλου της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com