Φρούριο η Αθήνα για Γρηγορόπουλο – Ερντογάν

Φρούριο η Αθήνα για Γρηγορόπουλο – Ερντογάν

Επί ποδός 2.500 αστυνομικοί.

Σε εφαρμογή εισέρχεται από σήμερα το σχέδιο της ΓΑΔΑ για την αποτροπή επεισοδίων στις διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την ομαλή έκβαση της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη. Στα μέτρα αναμένεται να μετάσχουν 2.500 αστυνομικοί, καθώς και Τούρκοι πράκτορες, μέλη της προσωπικής φρουράς του κ. Ερντογάν.

Ο αριθμός τους, σύμφωνα με την Kαθημερινή, θα προσεγγίσει τους 200. Τη Δευτέρα έφθασαν στην Αθήνα 65 Τούρκοι αστυνομικοί και στη Θράκη άλλοι 60, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι θα συνοδεύουν τον Τούρκο Πρόεδρο στο ταξίδι του.

Οιεπικεφαλής τους είχαν το βράδυ της Δευτέρας συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του υπ. Προστασίας του Πολίτη, στον 7ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη. Συζητήθηκαν το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για την ασφάλειά του, ενώ οι ξένοι αξιωματούχοι φέρονται να ζήτησαν να ενημερωθούν και για τη σύλληψη, από την Αντιτρομοκρατική, των εννέα Τούρκων που κατηγορούνται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Στην υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας θα μετάσχουν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών: της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) και της Αντιτρομοκρατικής. Χθες, άνδρες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πραγματοποίησαν αυτοψία στα σημεία απ’ όπου πρόκειται να περάσει ο κ. Ερντογάν, ενώ είχαν συνάντηση με τους μυστικούς αστυνομικούς, που θα αναπτυχθούν σε ταράτσες κεντρικών κτιρίων, σε ρόλο «παρατηρητών».

Για το απόγευμα της Πέμπτης έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα προχωρήσει σε απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από το Σύνταγμα. Ειδικά μέτρα έχουν προβλεφθεί και για την πρόληψη επεισοδίων περιφερειακά.

Οι μετακινήσεις του Τούρκου προέδρου θα είναι περιορισμένες, καθώς θα διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα και, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο και το Μαξίμου, για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και το επίσημο δείπνο.

Το πρωί της Παρασκευής θα μεταβεί στη Θράκη. Ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα θα παραμείνει κλειστός, ενώ σε προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας και τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεï στο κέντρο της Αθήνας θα προχωρήσει και ο ΟΑΣΑ. «Εχουμε φροντίσει να προβλέψουμε κάθε πιθανό σενάριο», δήλωσε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή και προσέθεσε ότι «τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για την επίσκεψη Εντογάν είναι πιο αυστηρά σε σχέση με ανάλογες επισκέψεις ηγετών στο πρόσφατο παρελθόν».