FT: Ενδείξεις ανάκαμψης μετά από χρόνια πόνου για την Ελλάδα

FT: Ενδείξεις ανάκαμψης μετά από χρόνια πόνου για την Ελλάδα

«Η εμπιστοσύνη επιστρέφει αλλά τα εμπόδια υπάρχουν ακόμα» αναφέρει η εφημερίδα σε μεγάλο αφιέρωμα της στην Ελλάδα.

Μεγάλο αφιέρωμα για την Ελλάδα φιλοξενούν οι Financial Times στην έκδοση της Δευτέρας, στο οποίο γίνεται λόγος για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά για τα εμπόδια που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κρίση είναι παντού εμφανής, από τα κλειστά μαγαζιά και τα γκράφιτι στους τοίχους των πολυκατοικιών της Αθήνας μέχρι τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που αναζητούν δουλειά.

«Η οικονομία πέρασε έξι χρόνια ύφεσης, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 25%. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, το επίπεδο διαβίωσης έγινε χαμηλότερο, ενώ πραγματοποιήθηκαν μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές παροχές» αναφέρει η εφημερίδα, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στη μετανάστευση νέων Ελλήνων στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας.

Ωστόσο το πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ανάπτυξη αναμένεται να γυρίσει σε θετικό πρόσημο φέτος και να επιταχυνθεί το 2015, με οδηγό την έκρηξη στον τουρισμό, την αναβίωση των στηριζόμενων από την Ε.Ε. έργων υποδομής που είχαν παγώσει λόγω διαμάχης με τους αναδόχους, αλλά και την αυξανόμενη διαθεσιμότητα δανείων από τις τράπεζες, που πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν.

Η επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου τον Απρίλιο τόνωσε την εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της, ενθαρρύνοντας τα hedge funds και ομίλους private equity να ρίξουν πιο στενή ματιά σε ελληνικές εταιρείες που επιβίωσαν από την κρίση.

Μάλιστα η αρθρογράφος Kerin Hope, αναφερόμενος στις πρόσφατες ευρωεκλογές, γράφει ότι «η κρίση οδήγησε επίσης τους απελπισμένους Έλληνες να ψηφίσουν επαναστατικά, αν και οπισθοδρομικά κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ στην Άκρα Αριστερά και τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή στη Δεξιά. Και τα δύο αυτά κόμματα στηρίζουν μια επιστροφή στις κρατιστικές πολιτικές που πυροδότησαν την οικονομική κατάρρευση και την απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Για την κυβέρνηση Σαμαρά το άρθρο αναφέρει ότι παρά τις θετικές ενδείξεις, έχει ακόμα αρκετές προκλήσεις μπροστά της.

Πρώτη είναι τα stress tests της ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης, που αναμένεται να δώσουν μια ακριβή εικόνα των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, να διευθετήσουν το θέμα των αναγκών της ανακεφαλαιοποίησής τους και να οδηγήσουν σε απομειώσεις «κόκκινων» δανείων σε κλίμακα τέτοια που να αποτρέπει τις εταιρείες-ζόμπι από το να απομυζούν πόρους που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη υγιών επιχειρήσεων.

Έπειτα οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που είναι περίπλοκες και έχουν δύο βασικά σενάρια: το «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων (το πιο αδύνατο) και την επιμήκυνση της λήξης ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων που υποστηρίζει η Κομισιόν.

Έλληνας αξιωματούχος που μιλάει στην εφημερίδα αναφέρει σχετικά: «Θα βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο με δύο ελέφαντες και θα πρέπει να περπατάμε στα ακροδάχτυλα ανάμεσά τους προκειμένου να εξασφαλίσουμε κάποια συμφωνία. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι να μειωθεί το χρέος για την επόμενη γενιά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Το τρίτο εμπόδιο είναι η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ο Κάρολος Παπούλιας αναμένεται το 2015 να αποσυρθεί.

«Αν η Βουλή αποτύχει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τα 3/5 της ενισχυμένης πλειοψηφίας που απαιτείται, θα προκηρυχτούν εκλογές με τις δημοσκοπήσεις να μην δίνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά εκ νέου κυβερνήσεις συνεργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθυστερούσε την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και θελκτική στους επενδυτές, που βάζουν ξανά στο μπλοκάκι τους τις ελληνικές επιχειρήσεις» αναφέρει η εφημερίδα.

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρει ότι μια σημαντική εκκρεμότητα που πρέπει να επιλυθεί είναι το αν θα υπάρξει νέο πακέτο για την Ελλάδα, μόλις τελειώσει το τωρινό πρόγραμμα και παρ’ όλου που το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει ακόμα 16 δισ. ευρώ τους επόμενους 16 μήνες. Σύμφωνα με τον τρόικα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 15 δισ. ευρώ, αλλά οι Έλληνες αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι είναι μικρότερο και μπορεί να καλυφθεί χωρίς νέο πακέτο δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς

Λαγκάρντ: Οι κεντρικές τράπεζες από μόνες τους δεν φέρνουν ανάπτυξη

Ποιοι εισηγούνται στον Σαμαρά να πάει σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο

«Φούσκωσαν τα ελλείμματα για να μπει η χώρα στο Μνημόνιο»