FT: «Κούρεμα» καταθέσεων 30%-Προβοκάτσια καταγγέλλει το ΥΠΟΙΚ

FT: «Κούρεμα» καταθέσεων 30%-Προβοκάτσια καταγγέλλει το ΥΠΟΙΚ

«Πλήρως ανυπόστατο» χαρακτήρισε το δημοσίευμα η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών.

«Κούρεμα» καταθέσεων τουλάχιστον 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ αποκάλυψε δημοσίευμα των Financial Times ως σχέδιο έκτακτο ανάγκης σε περίπτωση bail-in των καταθετών. Πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει: «Επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το κούρεμα στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης. Δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα».

Βάσει νομοθεσίας που αφορά σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι καταθέσεις αξίας έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες. Ωστόσο, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων διαθέτει κεφάλαια χαμηλότερα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ κι έτσι οι Βρυξέλλες εξετάζουν πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα bail-in στην Ελλάδα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων έχει αξία χαμηλότερη των 100.000 ευρώ.

ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια και υπονόμευση της λαϊκής ετυμηγορίας

Άμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζητάει από τους Financial Times να ανακαλέσουν το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «ψευδέστατο». «Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας», σχολιάζει το Υπουργείο.

Κατσέλη: Πλήρως ανυπόστατο το δημοσίευμα

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times το χαρακτήρισε «πλήρως ανυπόστατο» και σημείωσε πως «αυτό το δημοσίευμα είναι μόνο εκ του πονηρού».

Παράλληλα, προσέθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο. Οι καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες, ως εκ τούτου αυτά τα σενάρια είναι μόνο στη σφαίρα της φαντασίας».