FT: O Αλέξης Τσίπρας οδηγεί την Ελλάδα στον γκρεμό

FT: O Αλέξης Τσίπρας οδηγεί την Ελλάδα στον γκρεμό
ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεμείνει από φίλους και χρήματα» σχολιάζει η εφημερίδα.

Σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ασκούν οι Financial Times. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μείνει χωρίς φίλους και χρηματοδότηση.

«Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αν ο σκοπός ήταν να ενισχυθεί η στήριξη των Ελλήνων προς τα επερχόμενα δύσκολα μέτρα. Στην περίπτωση αυτή, η πρόθεση είναι η αντίθετη. Χαρακτηρίζοντας την πρόταση των πιστωτών «εκβιασμό», ο κ. Τσίπρας ελπίζει να χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα ως όπλο κατά των υποστηρικτών της ευρωζώνης, αντί να το χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει την κυβέρνησή του κατά των ακραίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική του έχει ήδη αποτύχει, διότι η ευρωζώνη αρνήθηκε να εξετάσει την παράταση της προσφοράς της μέχρι την ημερομηνία του δημοψηφίσματος. Μέχρι την Κυριακή, όταν θα γίνει το δημοψήφισμα, μπορεί να μην υπάρχει στο τραπέζι συμφωνία προς συζήτηση. Ούτε ήταν τίμιος ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τη σημασία του «ηχηρού όχι» που ζητά να στείλουν οι ψηφοφόροι σε ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχει καθοριστεί».

Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρεται στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που έχασε τη θέση του λόγω της προσπάθειας του να κάνει το ίδιο.

«Ο πρωθυπουργός λέει πως θα είναι «ένα μεγάλο ναι στο να μην γίνουν δεκτά τελεσίγραφα». Έχει μια ηθική και πολιτική ευθύνη να εξηγήσει τις συνέπειες της πορείας υπέρ της οποίας συνηγορεί. Στο μεταξύ, ο ελληνικός λαός καλό θα ήταν να ακούσει προσεκτικά τα λόγια της κα Μέρκελ. Το δημοψήφισμα θα είναι μια ψήφος για ευρώ ή δραχμή –τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο» αναφέρουν οι FT.

«Όμως ούτε οι πιστωτές μπορούν να ξεφύγουν της ευθύνης. Η προσφορά τους μπορεί να ήταν αποδεκτή. Όμως δεν ήταν γενναιόδωρη, παραλείποντας ακόμα και μια πιθανή υπόσχεση για την απαραίτητη ελάφρυνση χρέους παρά την παραίνεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ που απαιτήθηκαν θα μπορούσαν να είχαν μετατεθεί στο μέλλον. Αυτό δεν θα γίνονταν μόνο για να δοθεί πολιτικό περιθώριο στον κ. Τσίπρα. Οι προτάσεις ήταν οικονομικά αντιπαραγωγικές. Η αναβολή τους θα ήταν η σωστή κίνηση».

Πλέον, λίγα χωρίζουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Αυτό λέει πολλά για την έλλειψη πολιτικής ηγεσίας στην ευρωζώνη, ότι εναπόκειται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, περιορίζοντας την γραμμή χρηματοδότησης που στήριζε τις ελληνικές τράπεζες και φέρνοντας τη χώρα στα άκρα, καταλήγει το άρθρο.