FT: Πιο κοντά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

FT: Πιο κοντά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με αυτή, όλοι οι μη Σύροι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Η Ε.Ε. βρίσκεται κοντά στην επίλυση του αδιεξόδου με την Άγκυρα με τη συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Στο σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times κάνουν λόγο για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση σκλήρυνσης της στάσης του μπλοκ απέναντι στις ροές ανθρώπων που εισέρχονται στα εδάφη του.

Έπειτα από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Tούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε ιδιωτικές συζητήσεις την Πέμπτη, συμφώνησε στο γεγονός ότι η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις συστηματικές επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα κλιμακώσει τη δράση κατά των διακινητών.

Παρόλο που η συμφωνία εκκρεμεί και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, οι όροι της μπορεί να αποτελέσουν το σημείο καμπής που αναζητείται εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση, δίνοντας ένα πιο σκληρό πρόσωπο σε μια στρατηγική που, εν πολλοίς, έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές ανθρώπων που διαπλέουν το Αιγαίο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με τους FT μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, με τον κ. Τουσκ να δηλώνει μετά τη συνάντηση ότι «θα ήταν δυνατό να υπάρξει ανακοίνωση μιας καλής εξέλιξης όσον αφορά την επανεισδοχή προσφύγων».