FT: Πώς το κόμμα Παπανδρέου θα μπορούσε να «χαρίσει» τη νίκη στον Σαμαρά

FT: Πώς το κόμμα Παπανδρέου θα μπορούσε να «χαρίσει» τη νίκη στον Σαμαρά

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού. 

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί όπως όλα δείχνουν το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το όνομα του νέου φορέα θα εμπεριέχει τη λέξη «αλλαγή» με πιθανότερη ονομασία να είναι «Κίνημα Αλλαγής».

Το ραντεβού για την παρουσίαση δίνεται αύριο, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό χώρο της Αθήνας.

Όσον αφορά την ιδρυτική διακήρυξη, αναμένεται να φέρει τις υπογραφές περίπου 200 ατόμων, κατά βάση νεαρότερων ηλικιών, ώστε να εκφραστεί η «φρεσκάδα» της πρωτοβουλίας, που όπως διατείνονται οι ιθύνοντες «ξεκίνησε μέσω δικτύων αυτοοργάνωσης από νέους ανά την Ελλάδα».

Επιπλέον, το κείμενο θα έχει αναφορές στη σημασία της καταπολέμησης του πελατειακού κράτους, ως προϋπόθεση οριστικής εγκατάλειψης της επιτήρησης και των μνημονίων, θα τονίζεται ιδιαιτέρως ο όρος της «μεταπελατειακής Ελλάδας» και ακόμη θα υπογραμμίζεται η ανάγκη προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και η διαμόρφωση κλίματος σύμπνοιας μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων.

Η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη όπως ήταν φυσικό και στα διεθνή ΜΜΕ. Οι Financial Times σε άρθρο τους αναφέρουν πως το κόμμα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να χαρίσει τη νίκη στο κεντροδεξιό κόμμα του Αντώνη Σαμαρά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Επικαλούμενη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας, η εφημερίδα σημειώνει ότι το κόμμα Παπανδρέου μπορεί να φτάσει ώς 5% ψαλιδίζοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη πως ο Γ.Παπανδρέου άργησε να κάνει την κίνηση για το νέο κόμμα, επειδή συνεργάτες του αρνούνται να κόψουν τους δεσμούς τους με το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, επικαλούμενοι και οι FT τις πληροφορίες που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις του, αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση εντός των επομένων ωρών.

«Οι εκλογές θα είναι μια δοκιμασία για τον Παπανδρέου, αν θα καταφέρει να πείσει τους αναποφάσιστους. Θα είναι δύσκολο για ένα νέο κόμμα να κερδίσει έδαφος, αλλά βοηθά το γεγονός ότι είναι έμπειρος με τα social media» δηλώνει στους FT αναλυτής.