FT: Στα όριά του έχει φτάσει ο Ντράγκι

FT: Στα όριά του έχει φτάσει ο Ντράγκι

Νέα εποχή έφερε η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Η άσκηση της νομισματικής πολιτικής αφαιρέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών για έναν καλό λόγο. Μόνο αστάθεια φέρνει η ύπαρξη αυτού του εργαλείου στα χέρια ψηφοθήρων πολιτικών. Μέχρι και πριν από 20 χρόνια, η Οικονομική Ιστορία ήταν γεμάτη από περιστατικά προεκλογικής οικονομικής άνθησης και ύφεσης μετά τις εκλογές», σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρεται στις διαθέσιμες για τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης επιλογές και εξηγεί:

«Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών έφερε μια νέα εποχή. Αν η οικονομία μπορεί να συγκριθεί με ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, η δουλειά του κεντρικού τραπεζίτη είναι να το οδηγεί όσο πιο γρήγορα πάει χωρίς να τρακάρει ή να υπερθερμάνει τη μηχανή. Οι κυβερνήσεις περιορίζονται στον ρόλο του μηχανικού. Πειράζουν τη δομή του αυτοκινήτου για να αυξήσουν τη μέγιστη ταχύτητα, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να δίνουν οδηγίες στον οδηγό. Με βάση την αναλογία αυτή, ο Μάριο Ντράγκι έχει ξεμείνει με ένα μη ανταγωνιστικό όχημα και είναι απογοητευμένος με την ομάδα των μηχανικών του».

Παράλληλα, το δημοσίευμα υπογραμμίζει: «η ερειπωμένη κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν της αφήνει πολλά περιθώρια να αντέξει ένα ακόμα σοκ, όπως αυτό που θα δημιουργούσε πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.

Στην προσπάθειά του να μη συμβεί κάτι τέτοιο, ο κ. Ντράγκι συντάσσεται με φωνές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ και καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεσμευτούν σε νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι εκκλήσεις αυτές αποτελούν μια καθιερωμένη ιεροτελεστία στις συνεντεύξεις τύπου της ΕΚΤ, ξεκινώντας από την ίδρυσή της. Όμως η τελευταία παρέμβαση του κ. Ντράγκι προδίδει τόσομεγάλη ανυπομονησία που κινδυνεύει να υπερβεί το όριο που διαχωρίζει τα καθήκοντά του από αυτά των δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών».

Και καταλήγει: «Ο κ. Ντράγκι τάσσεται επίσης υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως έναν τρόπο για να γίνει η Ευρώπη πιο ανθεκτική στα σοκ. Οι ευέλικτες οικονομίες προσαρμόζονται μέσω των χαμηλότερων μισθών και τιμών, αντί μέσω της υψηλότερης ανεργίας, οπότε ανακάμπτουν πιο γρήγορα.

Αλλά αυτή η έκκληση για ευελιξία υπογραμμίζει την ευαίσθητη φύση αυτού που προασπίζεται ο πρόεδρος της ΕΚΤ».