FT: Tα 100 καλύτερα προγράμματα EMBA στον κόσμο

FT: Tα 100 καλύτερα προγράμματα EMBA στον κόσμο

Η επανάσταση των online προγραμμάτων που αλλάζουν την εκπαίδευση. 

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την εξέλιξη των προγραμμάτων όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε πολλές τοποθεσίες ανά τον κόσμο, δημοσίευσαν οι Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα executive MBA και άλλα προγράμματα μερικής απασχόλησης καθιερώνονται ως βασική επιλογή σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κίνα.

«Οι κινεζικές σχολές προσφέρουν πλέον ορισμένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στον κόσμο. Η Σαγκάη εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο αλλά επίσης και σε μαγνήτη για τις εγχώριες και ξένες οικονομικές σχολές. Η ανάπτυξη της πόλης σε κόμβο οικονομικής εκπαίδευσης έγινε ταχύτατα. Τα πρώτα ΜΒΑ στην Κίνα έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και τα πρώτα ΕΜΒΑ αργότερα την ίδια δεκαετία. Η χώρα όμως, καλύπτει γρήγορα το χαμένο χρόνο» αναφέρει η εφημερίδα.

Διαβάστε ακόμη: MBA στο εξωτερικό: Μάθε πως γίνεται

Τα προγράμματα ΕΜΒΑ στη Σαγκάη διαχωρίζονται διακριτά ανάλογα με την στοχευμένη αγορά. Ορισμένα, όπως η μεγαλύτερη εγχώρια οικονομική σχολή της Κίνας, η Cheung Kong, το Graduate School of Business (CKGSB), το WP Carey School of Business του Arizona State University και το Ceibs, επικεντρώνονται σε Κινέζους και διεξάγονται στην τοπική γλώσσα. Άλλα προσφέρουν μαθήματα στα αγγλικά. Στο USC-SJTU’s Global Executive MBA, μόνο το 30% των συμμετεχόντων είναι Κινέζοι. Το 30% ζει σε άλλες χώρες της Ασίας και έρχεται για τα μαθήματα, ενώ κάθε χρονιά υπάρχουν περίπου 12 διαφορετικές εθνικότητες.

Η επανάσταση των Moocs και τα υψηλά δίδακτρα
Όπως αναφέρουν οι FT, μια από τις μεγαλύτερες διαφορές των προγραμμάτων είναι το κόστος, καθώς η συνήθης πρακτική είναι δίδακτρα ύψους 150.000 δολαρίων. Αυτό όμως, θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των ΕΜΒΑ καθώς τα Moocs– massive open online courses –γίνονται όλο και μεγαλύτερη μόδα. Το θέμα τίθεται επί τάπητος από το Wharton School που δίνει ελεύθερη πρόσβαση στα διαδικτυακά μαθήματα του ΜΒΑ. Το πρόγραμμά του είναι ένα από τα πιο ακριβά, με δίδακτρα που ξεπερνούν τα 175.000.

Διαβάστε ακόμη: Σε τι χρησιμεύει τελικά το MBA;

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα οικονομικά πανεπιστήμια απορρίπτουν την άποψη πολλών ότι τα Moocs θα αντικαταστήσουν τα προγράμματα με φυσική παρουσία. «Η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και η μετάδοση των ικανοτήτων για εφαρμογή αυτής της γνώσης είναι διαφορετικά πράγματα» υποστηρίζει η Kathy Harvey, διευθύντρια του προγράμματος ΕΜΒΑ στη σχολή Said του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Συμφωνεί όμως, ότι οι οικονομικές σχολές έχουν κλονιστεί από την επανάσταση των Mooc. «Όλα τα πανεπιστήμια και οι οικονομικές σχολές έχουν αφυπνιστεί από το γεγονός ότι τα Moocs αλλάζουν το μοντέλο και αναγκάζουν τις σχολές να σκεφτούν πως μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση… Οι οικονομικές σχολές πρέπει να σκεφτούν την κουλτούρα τους και το ήθος τους» δηλώνει.