Φτάνει η ώρα της αποχώρησης της μεγαλύτερης IPO στην ιστορία της Wall Street;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κίνηση της Alibaba να μπει στη χρηματαγορά του Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από τους επενδυτές.

Η Alibaba, ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός, ετοιμάζεται να προβεί σε μια δευτερεύουσα εγγραφή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, αργότερα φέτος, για να συγκεντρώσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο μέχρι τώρα.

Για το Χονγκ Κονγκ, μια τόσο μεγάλη συμφωνία θα προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό – και θα αποτελέσει θρίαμβο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Exchanges & Clearing – HKEC), η οποία ηγείται του χρηματιστηρίου της πόλης.

Το 2014, όταν η Alibaba προσπαθούσε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ο Jack Ma και άλλοι ιδρυτές σνόμπαραν το Χονγκ Κονγκ επειδή η HKEC είχε αρνηθεί να επιτρέψει τη διάθεση μετοχών διπλής κατηγορίας που χορηγούν διαφορετικά δικαιώματα ψήφου για διαφορετικές μετοχές. Η Alibaba εγγράφηκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου συγκέντρωσε το ποσό-ρεκόρ των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Από τότε, η HKEC έπαψε να απαγορεύει τις μετοχές διπλής κατηγορίας).

Η επιστροφή της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ αντικατοπτρίζει επίσης την άσχημη κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Όπως έχουμε επισημάνει ήδη στο Fortune, ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών μεταμορφώνεται σε έναν τεχνολογικό πόλεμο. Τα νέα για την επερχόμενη αρχική δημόσια προσφορά της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ – τα οποία έρχονται μερικές μέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης Trump να απαγορεύσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να πουλάνε τεχνολογία στην Huawei Technology – έχουν γεννήσει μια νέα ανησυχία: ότι οι εντάσεις αρχίζουν και εξαπλώνονται και στις κεφαλαιαγορές.

Οι Financial Times προειδοποιούν ότι η Alibaba, αφού σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερης αρχικής δημόσιας προσφοράς, «πρόκειται να ορίσει ένα νέο πρότυπο για αρχικές δημόσιες προσφορές που έχουν πολιτικά κίνητρα». Οι αναλυτές του Bloomberg, Tim Culpan και Nisha Gopalan, υποστηρίζουν ότι «η πολιτική ίσως είναι το πιο εμφανές κίνητρο» που επηρεάζει την απόφαση της Alibaba να εισαχθεί στο Χονγκ Κονγκ. «Πηγαίνοντας πιο κοντά στην έδρα της, η Alibaba δείχνει στο Πεκίνο με ποιον είναι πραγματικά, και οι αρχές θα χαρούν σίγουρα με αυτή τη νέα ένδειξη της αυξανόμενης ισχύος της Κίνας».

Και βέβαια, η Alibaba θα φροντίσει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να ενισχύσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Εντωμεταξύ, οι New York Times αναφέρουν ότι τα «γεράκια» της εμπορικής πολιτικής παροτρύνουν τον Trump «να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας στη Wall Street» για να αναγκάσει το Πεκίνο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ντεμπούτο της Alibaba στη Νέα Υόρκη χαιρετήθηκε από πολλούς ως ορόσημο στην ενοποίηση της αμερικανικής και της κινεζικής οικονομίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλές κινεζικές εταιρείες αντέγραψαν το παράδειγμα της Alibaba, παρακάμπτοντας το Χονγκ Κονγκ για να συγκεντρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά χρηματιστήρια.

Εάν η Alibaba αρχίσει τη διάθεση μετοχών της στο Χονγκ Κονγκ, η αρχική δημόσια προσφορά της θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας κινεζικής αποχώρησης από τη Wall Street.

Σχετικά άρθρα