Φτάνει το τέλος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας;

Φτάνει το τέλος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας;
epa00883051 (FILE) A file picture dated 04 October 2005 shows the Turkish national flag flying close to the European Union flag in Istanbul, Turkey. European Union foreign ministers Monday agreed on a partial freeze of Turkey's membership negotiations following Ankara's failure to allow access to Greek Cypriot traffic, Irish Foreign Minister Dermot Ahern and Austria's Ursula Plassnik told reporters. Plassnik said the agreement meant that the issue would not be put on the agenda of an EU summit to be held in Brussels on December 14. EPA/TOLGA BOZOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αυστριακός καγκελάριος είναι ο πρώτος ηγέτης που ζητά ανοιχτά τον τερματισμό του διαλόγου για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.

Το έναυσμα για την έναρξη της συζήτησης μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών για να τεθεί τέλος στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των ελλείψεων της χώρας στη δημοκρατία και την οικονομία, έδωσε την Τετάρτη ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστολή που έχει επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο μήνα σε όσους υποψιάζεται ότι διαφωνούν μαζί του, αναγνωρίζοντας ότι η ιδέα του να επαναφέρει την θανατική καταδίκη στη Τουρκία αποτελεί “κόκκινη γραμμή” που εμποδίζει τη χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Κερν αύξησε τους τόνους της κριτικής του σε μια συνέντευξη στον αυστριακό σταθμό ORF.

“Θα ήταν σοφό να πούμε τώρα ότι πατάμε το κουμπί ‘Reset'” (επανεκκίνησης), είπε, καλώντας τις συνομιλίες ένταξης “διπλωματική μυθοπλασία”.

“Ξέρουμε ότι το επίπεδο δημοκρατίας είναι εμφανώς ανεπαρκές για να δικαιολογήσει την ένταξη (της Τουρκίας)…. Το θέμα των οικονομικών είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό γιατί η τουρκική οικονομία απέχει υπερβολικά από τη μέση ευρωπαϊκή”, δήλωσε.

Όταν ερωτήθηκε αν η Αυστρία θα καταθέσει πρόταση να σταματήσουν οι συνομιλίες ένταξης στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, ο Κερν είπε ότι η Αυστρία “θα ξεκινήσει συζήτηση για αυτό. Θα ζητήσουμε μια εναλλακτική ιδέα”, είπε.

Κομισιόν: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται από την ομοφωνία των κρατών-μελών

Την άποψη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μία διαδικασία που βασίζεται στις επιδόσεις της Τουρκίας έναντι συγκεκριμένων προαπαιτούμενων καθώς και στην ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας, ανέφερε πως «οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στις επιδόσεις της Τουρκίας και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αξιολογείται στη βάση μίας σειράς αξιώσεων». «Αυτήν τη στιγμή δεν διεξάγονται διαβουλεύσεις για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων», πρόσθεσε η κ. Αντρέεβα, παραπέμποντας σε δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το Σαββατοκύριακο, με τις οποίες υπενθύμισε ότι «αυτή η διαδικασία είναι βασισμένη στην ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ».

«Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ορίζει ξεκάθαρα πως είναι μία διαδικασία ανοιχτού τύπου», υπογράμμισε η ίδια εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε πως «η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να σέβεται τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και συγκεκριμένα ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών και του διαχωρισμού των εξουσιών».