«Φύλο και φτερό» τα οικονομικά της Amazon από την Κομισιόν

«Φύλο και φτερό» τα οικονομικά της Amazon από την Κομισιόν

Οι ευρωπαϊκές αρχές ζήτησαν από το Λουξεμβούργο να παραδώσει κάθε σχετικό έγγραφο αναφορικά με τα φορολογικά της εταιρείας.

Μετά την Apple, τα Starbucks και τη Fiat άλλος ένας επιχειρηματικός κολοσσός μπαίνει στο στόχαστρο της Κομισιόν, σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροαποφυγής. Αυτή τη φορά οι ευρωπαϊκές αρχές ζήτησαν από το Λουξεμβούργο να τους παραδώσουν κάθε έγγραφο που αφορά τις φορολογικές κινήσεις της Amazon. Ενημερωτικά, η εταιρεία έχει μεταφέρει την ευρωπαϊκή της έδρα εκεί.

Εξονυχιστικά αναμένεται να ελεγχθεί η φορολογική συμφωνία που έχει συνάψει το Λουξεμβούργο με την Amazon και το εάν αυτή συνιστά κρατική στήριξη της εταιρείας.

«Εξετάζουμε τι είδους συμφωνία έχει το Λουξεμβούργο με την Amazon» δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στους Financial Times. Έτερος αξιωματούχος δήλωσε πως οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες έρευνες σε πολλά κράτη-μέλη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρακτική του φορολογικού αρμπιτράζ.

Η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει τριετή έρευνα στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο για να εξακριβωθεί εάν οι συμφωνίες που πέτυχαν η Apple, η Starbucks και η Fiat, Trade – που περιλαμβάνουν χαμηλότερους φορολογικού συντελεστές ως δέλεαρ για τη μεταφορά της έδρας – παραβιάζουν τους κανόνες περί κρατικής στήριξης.

Διαβάστε ακόμα:

Οι φορολογικές…τύψεις των Starbucks

Δίαιτα μέσω φορολογίας

Οι χώρες του κόσμου με την υψηλότερη φορολογία