FTX: Ο Μπάνκμαν-Φράιντ ήθελε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρώην του

FTX: Ο Μπάνκμαν-Φράιντ ήθελε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρώην του
(FILES) In this file photo illustration taken on November 13, 2022, shows the logo of cryptocurrency FTX, reflected in an image of former chief executive Samuel Bankman-Fried, in Washington, DC - Collapsed cryptocurrency exchange FTX suffered a "complete failure of corporate controls" under founder Sam Bankman-Fried, the company's new chief executive said on November 17, 2022, calling the situation "unprecedented." The scathing condemnation came in a filing in US bankruptcy court from John J. Ray -- an executive with 40 years of experience in corporate restructurings including the infamous implosion of Enron in 2001. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) Photo: AFP
Η ερωτική σχέση της Καρόλιν Έλισον με τον κατηγορούμενο και το μπόνους των 20 εκατ. δολαρίων

«Ψηλά» στην προσοχή των αμερικανικών ΜΜΕ βρίσκεται η δίκη του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, του συνιδρυτή της FTX που κατάρρευσε τον Νοέμβριο του 2022 προκαλώντας «πανικό» στην παγκόσμια αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Η πρώην κοπέλα του Μπάνκμαν-Φριντ και άλλοτε στέλεχος της FTX, Καρολίν Έλισον, κατέθεσε την Τρίτη πως διέπραξε απάτη, συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με τον πρώην της και άλλους, καθώς έκλεβαν από πελάτες και επενδυτές της FTX και δανειστές του hedge fund του Μπάνκμαν-Φριντ, Alameda Research.

Σύμφωνα με δημοσίευματα, η Έλισον κατέστησε σαφές ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ βρισκόταν πίσω από τις μεγαλύτερες οικονομικές κινήσεις των εταιρειών του.

Η 28χρονη τον περιέγραψε ως «πολύ φιλόδοξο» και πως ο ίδιος οραματιζόταν να ηγηθεί τελικά τεράστιων εταιρειών και να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του με επιρροή, ιδίως στην πολιτική.

Πίστευε μάλιστα ότι υπήρχε 5% πιθανότητα να γίνει πρόεδρος κάποια μέρα, σύμφωνα με την Έλισον

«Όταν λέτε πρόεδρος, σε τι αναφέρεστε;» ρωτήθηκε η 28χρονη από την βοηθό εισαγγελέα της δίκης, για να απαντήσει: «Των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το ιστορικό

Η Έλισν, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ με ειδίκευση στα μαθηματικά, γνώρισε τον Μπάνκμαν-Φριντ ενώ εργαζόταν ως ασκούμενη στην επενδυτική εταιρεία Jane Street, πριν ενταχθεί στην εταιρεία του αμέσως μετά τη δημιουργία της Alameda Research το 2017.

Η Έλισον ανακάλυψε ότι η εταιρεία ήταν «σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι είχα συνειδητοποιήσει», έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες ,με τους δανειστές να αποσύρουν πολλά από τα χρήματά τους και πάνω από το μισό προσωπικό να παραιτείται.

Όταν η Έλισον ρώτησε τον Μπάνκμαν-Φριντ γιατί δεν την είχε ειδοποιήσει, αυτός «ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι δεν ήξερε πώς να μου το πει», σύμφωνα με την ίδια.

Η ερωτική σχέση και το μπόνους των 20 εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με το Fortune.com, η Έλισον έδειχνε ήρεμη καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης, ακόμη και όταν αυτή αφορούσε την ερωτική της σχέση με τον Μπάνκμαν-Φριντ. Από το φθινόπωρο του 2018, αμέσως μετά την ένταξή της στην Alameda, «αρχίσαμε να κοιμόμαστε μαζί κατά διαστήματα». Μέχρι το καλοκαίρι του 2020, είχαν μια ρομαντική σχέση που κρατούσαν μυστική, πρόσθεσε.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, είχαν χωρίσει, αλλά επανέλαβαν τη σχέση το φθινόπωρο του 2021, πριν χωρίσουν οριστικά την άνοιξη του 2022, δήλωσε η ίδια.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ εγκατέστησε τελικά την Έλισον ως διευθύνουσα σύμβουλο στην Alameda, με μισθό 200.000 δολάρια. Το μεγαλύτερο μπόνους της, ύψους 20 εκατ. δολαρίων, ήρθε το 2021.

Τα κεφαλαία στην Alameda και οι πολιτικές δωρεές

Σύμφωνα με την Έλισον, ο Μπάνκμαν-Φριντ έστησε συστήματα που επέτρεπαν στην Alameda να αποσύρει απεριόριστα χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς της FTX και «μας κατεύθυνε να πάρουμε χρήματα της FTX για να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας».

Υποστήριξε ακόμα πως η Alameda απέσυρε τελικά έως και 14 δισ. δολάρια από την FTX, αν και κάποια από αυτά αποπληρώθηκαν.

Κάποια χρήματα, είπε, πήγαν σε πολιτικές δωρεές, συμπεριλαμβανομένων 35 εκατ. δολαρίων που διοχετεύθηκαν μέσω ενός πολιτικού στελέχους σε Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους και άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που ο Μπάνκμαν-Φριντ κατεύθυνε στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, χρήματα που -όπως είπε- ο Μπάνκμαν-Φριντ πίστευε ότι του εξασφάλιζε ένα μέτρο επιρροής και αναγνώρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com