Future Agro Challenge: Ο ελληνικός διαγωνισμός που αλλάζει το διατροφικό μενού του πλανήτη

Future Agro Challenge: Ο ελληνικός διαγωνισμός που αλλάζει το διατροφικό μενού του πλανήτη

Το FAC ξεκίνησε από την Ελλάδα και τη διασταύρωση τριών ηπείρων, εξελίχθηκε σε έναν διεθνή διαγωνισμό και δίνει το παρόν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας.

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια γιγαντιαία διατροφική κρίση. Και αυτή η κρίση είναι τόσο μεγάλη, που η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050, όταν θα έχει αυξηθεί από τα 7 δισ. που είναι σήμερα στα 9,6 δισ. Κάποιοι ερευνητές μάλιστα εντοπίζουν την αφετηρία της έλλειψης τροφίμων το 2030 – καλά καταλάβατε, σε μόλις 13 χρόνια από τώρα. Οι λόγοι; Σφοδρά καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες και πλημμύρες, οικονομικές δυσκολίες, και πολιτικές αναταραχές σε υποανάπτυκτες χώρες.

Παράλληλα οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 4% το 2015, τερματίζοντας έτσι την πτώση των τιμών που ξεκίνησε το 2012. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει σε μεγάλη της μελέτη ότι για να αποφευχθούν ελλείψεις τροφίμων μέχρι το 2050, η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να παράγει τουλάχιστον 50% περισσότερα τρόφιμα, απ’ ό,τι παράγει σήμερα.

Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον η έννοια της καινοτομίας στη γεωργία, που έχει πολλάκις παραμερισθεί, επιστρέφει ως αναγκαία συνθήκη για λύση στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα. Ο τομέας της αγροτικής παραγωγής ή του agribusiness, όπως είναι παγκοσμίως γνωστός, ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, μεγάλες εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις δίνουν βιώσιμες λύσεις, αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως το Internet of Things και οι επενδυτές δείχνουν να στρέφουν ξανά το βλέμμα τους στην πρωτογενή παραγωγή που επίσης βρίσκεται σε ψηφιακά…μονοπάτια.

Μια ελληνική πρωτοβουλία με διεθνή εμβέλεια

Στη χώρα μας ο τομέας της γεωργίας, αν και πονεμένος τα τελευταία χρόνια, συμβάλει σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) κατά 2,9%, καλύπτει το 14% της απασχόλησης, ενώ η επιπλέον προστιθέμενη αξία που δημιουργεί, μπορεί να φθάσει μέχρι και 12,2 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Στην ελληνική γη ευδοκιμούν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα, τα οποία δημιουργούν ζήτηση σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Από εδώ λοιπόν ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια το Future Agro Challenge (FAC), ένας διεθνής επιχειρηματικός διαγωνισμός για startups στον πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα, που φέτος τον Μάρτιο θα έχει την τιμητική του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (GEC), που θα διεξαχθεί στις 12-15 Μαρτίου 2017 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Πρόκειται για μια διεθνή γιορτή της επιχειρηματικότητας, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκπροσώπους του GEN, επιχειρηματίες, επενδυτές, ερευνητές, φορείς χάραξης πολιτικής και άλλους ηγέτες από 160 χώρες του κόσμου.  Έτσι αποκτάει ιδιαίτερη σημασία ότι ο θεσμός Future Agro Challenge, που ξεκίνησε από την ελληνική οργάνωση Industry Disruptors – Game Changers (ΙD – GC), θα δώσει εκεί το παρόν με συνολικά πενήντα innovators παγκόσμιας κλάσης στα τρόφιμα, την αγροτική τεχνολογία και τη γεωργία, οι οποίοι θα διαγωνιστούν για τον τίτλο του «Αγρο-Επιχειρηματία της Χρονιάς» στα Global Championships.

«Η τροφική αλυσίδα έχει σπάσει. Χρειαζόμαστε μια προσέγγιση από τα κάτω προς τα πάνω για τον εντοπισμό νέων και βιώσιμων λύσεων σε τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Οι καινοτόμοι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις υψηλού επιπέδου στο FAC, είναι σε θέση να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Οι αγρο-επιχειρηματίες πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, και το οικοσύστημα FAC και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό επίπεδο έχουν δεσμευθεί να τους βοηθήσουν να πετύχουν» αναφέρει στο FortuneGreece.com η Κάρλα Τάνας, Συν-Ιδρύτρια των Industry Disruptors – Game Changers και του Future Agro Challenge.

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, το Future Agro Challenge κατάφερε να προσελκύσει συμμετοχή από περισσότερες από 60 χώρες σε πέντε ηπείρους και να εντοπίσει πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στον κλάδο της γεωργίας, ενώ φέτος ενώνει τις δυνάμεις του με τη Σύνοδο Securing Water for Food: A Grand Challenge for Development for the Global Agripreneurs Summit 2017. Πρόκειται για ένα τετραήμερο event που συνδέει καινοτόμους επιχειρηματίες με επενδυτές και βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα των τροφίμων και του agribusiness.

Μια αγορά με προοπτικές και η πρόσβαση σε επενδυτές

Όπως φαίνεται και από την θεματολογία του φετινού GEC, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την έντονη και αυξανόμενη ανάγκη αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα μέσα από την επιχειρηματικότητα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για επαφές με επενδυτές και μέντορες, ευκαιρίες χρηματοδότησης και επαφής με ηγέτες του κλάδου παγκοσμίως, ενώ όσοι διακριθούν θα αποσπάσουν βραβεία αναγνώρισης μέσα από το FAC Global Championships. Ήδη όπως έχει γίνει γνωστό το βλέμμα τους στη διοργάνωση θα έχουν στραμμένο επενδυτικά ταμεία όπως το Soros Economic Fund, το Intellectual Ventures, το African Agriculture Fund, το ευρωπαϊκό EBAN κ.α Σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας AgTech Investment Report για το 2016, οι συνολικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα από Venture Capitals έφτασαν τα 3,2 δισ. δολάρια, ενώ σημειώθηκαν συνολικά 580 συμφωνίες, αριθμός κατά 10% αυξημένος σε σχέση με το 2015.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η CityCrop, που θα παρουσιάσει το ανανεωμένο της προϊόν, έναν έξυπνο κήπο εσωτερικού χώρου, ο οποίος δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να καλλιεργούν χωρίς φυτοφάρμακα λαχανικά, βότανα και φρούτα, όλο τον χρόνο, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Ο νικητής του 2015 Future Agro Challenge ήταν η VACuCh, μια εταιρεία από τη Χιλή, που παράγει έναν αντιβακτηριακό αρμεκτικό σωλήνα ο οποίος μετριάζει τη μαστίτιδα των βοοειδών και μειώνει την ποσότητα των βακτηρίων στο γάλα. Ο Nicolás Morelli, COO της VaCuCh, εξηγεί ότι μέσα από αυτή την εμπειρία, η εταιρεία έχει καταφέρει να πουλήσει τον αρμεκτικό εξοπλισμό της στον πρώτο επίσημο πελάτη της. «Έχουμε έρθει σε επαφή με όλους τους μεγάλους παίκτες του κλάδου στην Χιλή· διανομείς, τεράστια γαλακτοκομεία, κτηνίατρους, κ.λ.π. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με προμηθευτές για να παράγουμε την κύρια παρτίδα μας και να οργανώσουμε όλες τις λειτουργίες με την κοινοπραξία με τον κατασκευαστή από την Αργεντινή για να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση αυτή. Και η προσοχή των μέσων ενημέρωσης συνεχίζει ασταμάτητη».

Το 2015, το FAC έλαβε το Global VIP Recognition και η Bermuda Aerial Media, ο παγκόσμιος νικητής του FAC 2014, προσκλήθηκε να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Δείτε ΕΔΩ ποιες είναι οι startups στο AgTech που θα αλλάξουν τον κόσμο, ανάμεσα τους και δύο φιναλίστ του FAC

Η ελληνική φάρμα…που έφτασε στη Κολομβία

Το FortuneGreece.com συνομίλησε με την Δήμητρα Παρασκευοπούλου από την Ava’s Farm, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον περσινό τελικό που έλαβε χώρα στο GEC στην Κολομβία. Πρόκειται για ένα marketplace, μια online «συλλογή» από ξεχωριστά e-shops με κοινό στοιχείο την πώληση προϊόντων διατροφής που καλλιεργούνται αποκλειστικά στην ελληνική επικράτεια, όπως και φυσικών καλλυντικών που παράγονται από ελληνικές πρώτες ύλες. Ο επισκέπτης της πλατφόρμας επιλέγει τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει, όπως θα τα επέλεγε και σε ένα προσωπικό e-shop ενός παραγωγού. Η διαφορά έγκειται στη ευκολία περιήγησης σε πολλά προϊόντα και κατηγορίες ταυτοχρόνως, καθώς και στη χρήση κοινού και ασφαλούς καλαθιού και δυνατότητας checkout.

«Ο θεσμός Future Agro Challenge πραγματικά ξεχωρίζει σαν πρωτοβουλία, όχι μόνο γιατί είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός που γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά και επειδή τονίζει την σημασία και την ανάγκη καινοτομίας στον αγροτικό τομέα. Η δική μας συμμετοχή στον διεθνή τελικό του διαγωνισμού στην Κολομβία, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας ήταν μια εξαιρετική εμπειρία αφύπνισης σχετικά με τους προβληματισμούς της αγροτικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Νοιώσαμε από κοντά την τάση της αγροτικής ενδυνάμωσης και λάβαμε μια ξεκάθαρη εικόνα του επιχειρηματικού τοπίου πάνω στο οποίο επιχειρούμε, το οποίο είναι ανεκτίμητο εργαλείο για οποιαδήποτε επιχείρηση εξελίσσεται γοργά» αναφέρει η Δήμητρα.

Ήδη η Φάρμα της Άβας έχει 205 εγγεγραμμένους παραγωγούς, εκ των οποίων περίπου οι 100 έχουν ενεργά e-shops. Το κίνητρο των παραγωγών, που εγγράφονται στη πλατφόρμα, είναι ότι αποκτούν άμεσα, σε μια μόλις μέρα το προσωπικό τους e-shop, χωρίς κανένα κόστος και χωρίς κανένα ρίσκο. Η συνέχεια, δηλαδή η αποστολή των προϊόντων γίνεται απευθείας από τον κάθε παραγωγό, δηλαδή από το εργαστήρι του προς την διεύθυνση του αγοραστή.

Οι ιδρυτές της «Φάρμας της Άβας» Ιωσήφ Σαμπάς και Δήμητρα Παρασκευοπούλου.
Οι ιδρυτές της «Φάρμας της Άβας» Ιωσήφ Σαμπάς και Δήμητρα Παρασκευοπούλου.
Οι ιδρυτές της «Φάρμας της Άβας» Ιωσήφ Σαμπάς και Δήμητρα Παρασκευοπούλου.

«Ο παραγωγός λαμβάνει στην αρχή τον προσωπικό του κωδικό εισόδου και στην συνέχεια είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο του e-shop του, δηλαδή την παρουσίαση των προϊόντων, την περιγραφή τους και φυσικά την τιμή τους και το κόστος των μεταφορικών. Αυτή η ξεκάθαρη έλλειψη μεσαζόντων φυσικά βοηθάει να κρατηθούν οι τιμές εξαιρετικά χαμηλά, μιας και τα προϊόντα δεν αλλάζουν πολλά χέρια που να ζητούν επιπλέον κερδοφορία».

Ο κλάδος τροφίμων και αγροτικών προϊόντων ανέκαθεν ήταν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της Ελλάδας. Πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες στο συγκεκριμένο κομμάτι; Η Δήμητρα σχολιάζει πώς διανύουμε μια εποχή, που όλα τα είδη βιομηχανικής παραγωγής παγκοσμίως απειλούνται μπροστά στην βιομηχανική υπεροχή της ανταγωνιστικής Κίνας.

«Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όμως με τα αγροτικά προϊόντα, καθώς βλέπουμε τεράστια στροφή προς τοπικά ποιοτικά προϊόντα από ανεξάρτητες γραμμές παραγωγής. Και επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες παράδοση ή δυνατότητα επαρκούς παραγωγής αγροτικών προϊόντων, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτίμηση αγοραστών από όλο τον κόσμο. Τα παραδοσιακά κανάλια διανομής τροφίμων όμως δεν μπορούν να υποστηρίξουν την έντονη ζήτηση τοπικών και ανεξάρτητων παραγωγών, γι’ αυτό και εμφανίζεται η ανάγκη εναλλακτικού και άμεσου εμπορίου ανάμεσα στους παραγωγούς και τους αγοραστές τους, μέσω των νέων τεχνολογιών. Η Φάρμα της Άβας είναι το πρώτο βήμα καινοτομίας με τη χρήσης τεχνολογίας, βασιζόμενη στην χρήση του διαδικτύου για τον κλάδο Τροφίμων και Αγροτικών προϊόντων και θεωρώ ότι έχουμε πολλές καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες να δούμε  στον κλάδο την επόμενη δεκαετία».

Info Box

Η ID-GC είναι μια οργάνωση που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα με έμφαση στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και την εξωστρέφεια. Επικεντρώνεται σε κλάδους που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – μέσω της εκμετάλλευσης των μοναδικών χαρακτηριστικών και του επιχειρηματικού δυναμικού της περιοχής – και ιδιαίτερα στους κλάδους του agribusiness, του τουρισμού, της ενέργειας, των δημιουργικών βιομηχανιών, της υγείας και της καθαρής τεχνολογίας. Από την ίδρυσή της το 2012 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, η ID-GC έχει βοηθήσει 2.890 ιδρυτές, έχει διανείμει 643.500 ευρώ σε ρευστό, έχει σχεδιάσει 3 μεταπτυχιακά προγράμματα, και έχει προσφέρει 22 υποτροφίες αξίας 264.000 ευρώ.

Τι είναι το SWFF
Το Securing Water for Food (SWFF) βελτιώνει την πρόσβαση στις καινοτομίες που βοηθούν τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων να παράγουν περισσότερα τρόφιμα με λιγότερο νερό, να ενισχύσουν την αποθήκευση νερού και να βελτιώσουν τη χρήση αλμυρού νερού και εδάφους για την καλλιέργεια ή επεξεργασία τροφίμων. Μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία, το πρόγραμμα έχει προ-ελέγξει και επιλέξει μόνο τις μεγαλύτερες water-for-food καινοτομίες και παρέχει κεφάλαια και συνεχή βοήθεια επιτάχυνσης για την υποστήριξη της ανάπτυξης των σχετικών επιχειρήσεων. Από το 2013, η USAID, η Σουηδία μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Sida), η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας έχουν επενδύσει 35 εκατομμύρια δολάρια και έχουν προσφέρει ζωτικής σημασίας υποστήριξη επιτάχυνσης για την προαγωγή επιστημονικών και τεχνολογικών λύσεων που επιτρέπουν την παραγωγή περισσότερων τροφίμων με λιγότερο νερό.