Future of Retail: Πώς οι επιχειρήσεις θα αποβάλουν τον ψηφιακό τους «φόβο» και θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα

Future of Retail: Πώς οι επιχειρήσεις θα αποβάλουν τον ψηφιακό τους «φόβο» και θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο Δημήτρης Κορνιώτης, Global Marketing Solutions, Facebook, CEE, ο Ηλίας Σούσης, Head of Domestic Market and YouTube Greece, Cyprus & Malta Google και η Ευτυχία Μισαηλίδου, Account Planning Director της The Jones, αναλύουν πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει, ειδικά αυτή την εποχή, η διακαναλική προσέγγιση στο λιανικό εμπόριο.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας διοργάνωσε την Τετάρτη τη πρώτη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Οι Κινητήριες Δυνάμεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Λιανικού Εμπορίου» με στόχο να αναδείξει τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης των μικρότερων επιχειρήσεων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν τις πρόσκαιρες ανακατατάξεις που διαμορφώνει η υγειονομική κρίση, αλλά κυρίως για να καταστούν ικανές να συμμετάσχουν σε πιο μακροπρόθεσμες βιώσιμες αλλαγές στην επιχειρηματική πρακτική.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Τάσος Ζάχος, Editor-in-Chief του Fortune Greece, ανέφερε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει ήδη πριν την πανδημία. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας ήταν περίπου στο 20% ετησίως, ενώ η πρωταφανής αυτή υγειονομική κρίση, λειτουργώντας ως επιταχυντής, έφτασε αυτό το ποσοστό στο 30% με τον τζίρο του e-commerce να αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ELTRUN.

Η εκτόξευση των ηλεκτρονικών πωλήσεων υποκινήθηκε, όπως ήταν φυσικό, από την πανδημία, τα lockdown και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, και επίσπευσαν την εφαρμογή των πολυκαναλικών μοντέλων αγορών συμβάλλοντας έτσι στην ψηφιακή ωρίμανση της ελληνικής αγοράς. Όπως ανέφερε ο Τάσος Ζάχος το 50% των Ελλήνων καταναλωτών θα συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό τις καταναλωτικές του συνήθειες και μετά την λήξη της πανδημίας, ποσοστό υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, αλλά ακόμη πιο χαμηλό σε σχέση με τις ψηφιακά πιο ώριμες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, το άνοιγμα των καταστημάτων ξεκίνησε σχετικά καλά και αναμένεται σταδιακή αύξηση του τζίρου. «Θεωρώ πως η αγορά θα βρει το βηματισμό της, ενώ παρατηρώ πως υπάρχει μία «συμμαχία ευθύνης» μεταξύ καταστημάτων και καταναλωτών».

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου καταγράφουν μία αργή, αλλά σταθερή πορεία αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μάλιστα περισσότερες από 7 στις 10 επιχειρήσεις διαθέτουν πλέον σύνδεση στο διαδίκτυο, με το 36% να διαθέτει ενεργή ιστοσελίδα και πάνω από 55% ενεργή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ωστόσο, οι μικρότερες επιχειρήσεις λιανικής παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις καθώς μόνο το 17% διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα. Συγκεκριμένα, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα παρουσίασαν οριακή αύξηση, ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. Καρανίκας φαίνεται πως έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι εναλλακτικοί τρόποι πώλησης ώστε να υπάρχει ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις της εποχής.

«Τα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζουν σημαντικές επιδόσεις, με το 40% των επιχειρήσεων να δηλώνει πως πραγματοποιεί ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω αυτών, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν προβεί σε προωθητικές ενέργειες μέσω Facebook και άλλων ιστοσελίδων προκειμένου να ενισχύσουν την ψηφιακή τους εικόνα. Ωστόσο, η εκτόξευση του ηλεκτρονικού εμπορίου που έφερε η πανδημία δεν κατανέμεται ισότιμα. Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ευνοηθεί περισσότερο, ενώ οι μικρές παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση. Συνεπώς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη της εμπορικής δραστηριότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρανίκας και έκλεισε λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αποβάλουν τον ψηφιακό τους «φόβο» και μαζί με την αρωγή της πολιτείας να κάνουν το επόμενο βήμα.

Ο Δημήτρης Κορνιώτης, Global Marketing Solutions, Facebook, CEE, δήλωσε με τη σειρά του ότι η πανδημία άλλαξε σημαντικά την εμπειρία του εμπορίου. «Ο τρόπος σκέψης του καταναλωτή έχει αλλάξει σχετικά με τις αγορές του. Δίνει βάση τόσο στην τιμή, όσο και στην ασφάλεια που του προσφέρει ένα κατάστημα». Ωστόσο, η ψηφιακή παρουσία είναι μία διαδικασία που δεν πρέπει να τρομάζει τον έμπορο, σημείωσε ο κ. Κορνιώτης, τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις οφείλουν να λάβουν υπόψη τους πώς τα οικονομικά των καταναλωτών επηρεάζουν άμεσα και την καταναλωτική τους συμπεριφορά, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκμεταλλευτούν ανάλογα τα διαθέσιμα ψηφιακά κανάλια».

Η ψηφιακή παρουσία, η συνεχής εκπαίδευση, η ποιότητα εικόνας και οι πληροφορίες υπηρεσιών, καθώς και η διαφήμιση μαζί με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, είναι απαραίτητα στοιχεία ώστε να χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και να διατηρείται η επαφή μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, σημείωσε.

Ο Ηλίας Σούσης, Head of Domestic Market and YouTube Greece, Cyprus & Malta Google, δήλωσε πως η κλίση προς την ψηφιακή μετάβαση έγινε με απότομο τρόπο. Η εκπαίδευση, συνεπώς, αναδεικνύεται άκρως σημαντική ώστε να καταφέρει κάποιος να έχει παρουσία σε όλες τις πλατφόρμες και να προσελκύσει το καταναλωτικό κοινό στο ψηφιακό του κατάστημα.

Από τη πλευρά της η Ευτυχία Μισαηλίδου, Account Planning Director της The Jones, ανέφερε πως είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι η ψηφιακή μετάβαση δεν σταματά στην δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Η δυνατότητα να βρίσκει ένας έμπορος νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες είναι άκρως σημαντικό βήμα, ώστε αυτή η διαδικασία να οδηγεί σε δημιουργία νέων εμπειριών για τους καταναλωτές. Η γνώση και αξιολόγηση του brand και των υπηρεσιών, των καναλιών διανομής, των προϊόντων και της συμπεριφοράς των καταναλωτών παίζουν άκρως σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο μίας επιχείρησης, ώστε αυτή να διαθέτει μία ολοκληρωμένη στρατηγική σύνδεσης του brand activity με την άμεση δυνατότητα αγοράς στα online media.

Παρακολουθήστε παρακάτω όλο το webinar και τη συζήτηση από το 3:01 και μετά.