Ο επιχειρηματίας που θέλει να φέρει πιο κοντά την Αυστραλία στην Ελλάδα

Ο επιχειρηματίας που θέλει να φέρει πιο κοντά την Αυστραλία στην Ελλάδα

O Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας και σύμβουλος εμπορίου του HACCI, Γ. Ηλιόπουλος, μιλάει στο Fortunegreece.com για τις προοπτικές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει ο Γιώργος Ηλιόπουλος, εμπορικός σύμβουλος του Ελληνοαυστραλιανού Επιμελητηρίου της Βικτώρια από την πρώτη συμμετοχή του με  περίπτερο στην ΔΕΘ, 50 χρόνια μετά από τη δημιουργία του επιμελητηρίου.

«Όταν ξεκινήσαμε, είχαμε θέσει ως στόχο την παρουσία δέκα εταιρειών και φορέων στην έκθεση και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε εννέα. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν σαφώς περισσότεροι, αλλά λόγω της απόστασης ή κάποιων τεχνικών κωλυμμάτων, δεν ήταν δυνατόν να έρθουν όλοι. Είμαι αισιόδοξος ότι του χρόνου η αντιπροσωπεία μας θα είναι τουλάχιστον διπλάσια».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το περίπτερο της Βικτώρια είναι ένα από τα ελάχιστα που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης και ουσιαστικά το μόνο ξένης αποστολής. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ο κ. Σαμαράς -που συνομίλησε με βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου- τόνισε τις φιλικές σχέσεις των δύο κρατών και ζήτησε την ενίσχυση των δράσεων και στον εμπορικό τομέα.

To τελευταίο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ηλιόπουλο, έχει αρχίσει να πραγματοποιείται, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά τα κόστη μεταφοράς κοντέινερ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω από την μεταφορική εταιρεία ITM Freight που συμμετέχει στο περίπτερο της Βικτώρια και πραγματοποιεί θαλλάσιες μεταφορές από και προς την Ελλάδα. «Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι τα φρέσκα προϊόντα, καθώς το ταξείδι από ένα λιμάνι της Ελλάδας έως την Αυστραλία μπορεί να φτάσει και τις 45 ημέρες».

Το Fortune στη ΔΕΘ – Όλες οι εξελίξεις εδώ

Ο ίδιος είναι ένας από τους ισχυρούς παίκτες εισαγωγής ελληνικών προϊόντων στην Αυστραλία και μέσω της εταιρείας του Agora Group φέρνει σε επαφή τους ομογενείς και τους Αυστραλούς με δεκάδες ελληνικά σήματα. Μία από τις πλέον επιτυχημένες συνεργασίες είναι αυτή με την ΦΙΞ, όπου η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα για την ελληνική μπύρα, ενώ σημαντική τοποθέτηση μέσω της εταιρείας του κ. Ηλιόπουλου έχουν πετύχει οι εταιρείες αναψυκτικών ΕΨΑ και Λουξ. Παράλληλα εισάγει τυροκομικά και  ελαιόλαδο από την Creta Farms, ενώ η συνεργασία με την εταιρεία των αδελφών Δομαζάκη αναμένεται να επεκταθεί σύντομα και στα αλλαντικά.

Πίσω στην έκθεση, αξίζει να αναφερθεί ότι από το περίπτερο της Βικτώρια απουσιάζουν δύο ηχηρά ονόματα που είχαν ακουσθεί ότι θα έχουν παρουσία. Το πρώτο αφορά τη βιομηχανία υποδημάτων UGG, η οποία σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο δεν κατάφερε λόγω χρονικού περιορισμού να έρθει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εταιρεία έχει πάψει να βολιδοσκοπεί την ελληνική αγορά για συνεργασία σε επίπεδο παραγωγής, και η δεύτερη την αλυσίδα καφέ Gloria Janes. H τελευταία κατάφερε μόλις πριν από λίγες μέρες να διακόψει τη συνεργασία master franchise που είχε με τον όμιλο Vivartia (σ.σ. η συνεργασία είχε υπογραφεί με την Everest, η οποία δέθηκε στην πορεία στο άρμα της Vivartia) και χρονικά δεν πρόλαβε να κατέλθει στην έκθεση με νέα πρόταση.

Διαβάστε ακόμη: Τι θέλουν οι Αυστραλοί στην Θεσσαλονίκη;