Γ. Μασούτης: «Δεν έχουμε κάνει κουβέντες για δική μας εξαγορά»

Γ. Μασούτης: «Δεν έχουμε κάνει κουβέντες για δική μας εξαγορά»
Οι νέες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ και η απάντηση του Γιάννη Μασούτη στα σενάρια εξαγοράς.

Με ανάπτυξη 17% και τζίρο στα 1,1 δισ. ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2023 για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη τα επενδυτικά της πλάνα μεγαλώνοντας τα μερίδια αγοράς και το υφιστάμενο δίκτυο το οποίο απαριθμεί συνολικά 380 καταστήματα, εκ των οποίων τα 349 στη λιανική, 14 Grand Μασούτης, 1 πράσινο κατάστημα, 24 καταστήματα Cash & Carry και 1 dark store.

«Οι εξαγορές είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και εξετάζουμε από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο παίχτη. Ζυγίζουμε την κάθε περίπτωση και, αν είναι στα μέτρα μας, αν κρίνουμε ότι μπορούμε να αντέξουμε το ρίσκο, προχωράμε» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., Γιάννης Μασούτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ξεκαθαρίζοντας πως η περίπτωση της ΑΒ Βασιλόπουλος δεν είναι διαχειρίσιμη από τον όμιλο του. Η εκτίμηση του είναι πως στην Ελλάδα θα υπάρξει συγκέντρωση, μιας και είναι πάρα πολλές οι αλυσίδες σουπερμάρκετ στην αγορά, ενώ είναι πολύ πιθανό να δούμε αρκετά καταστήματα να κλείνουν.

Ήταν δε κατηγορηματικά αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο εξαγοράς της Μασούτης από το αμερικανικό fund της CVC Capital Partners. «Δεν έχουμε κάνει κουβέντες για δική μας εξαγορά, δεν έχουμε επικοινωνήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση και έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν γνωρίζω του ανθρώπους του CVC και ακόμα και εάν μου ζητούσαν να τους συναντήσω, θα το απέφευγα, για να μην βρεθώ αντιμέτωπος με ερωτήματα και τυχόν δημιουργία εντυπώσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο ιδρυτής της ομώνυμης επιχείρησης, Διαμαντής Μασούτης, ξεκίνησε το 1976 στον χώρο της χονδρικής προμηθεύοντας μπακάλικα, αρχικά στις μεγάλες πόλεις και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Αντιλαμβανόμενος ότι το εμπόριο είναι το μέλλον, αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στο κέντρο της πόλης, βάζοντας το λιθαράκι για τη δημιουργία ενός love brand στη Β. Ελλάδα που σήμερα έφτασε να αποτελεί τον 5ο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας.

«Ο πατέρας μου ήταν πάντα δίπλα στο προσωπικό και σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Ήξερε τους εργαζόμενους με το μικρό τους όνομα. Προσπαθούμε να το τηρήσουμε αυτό, στο βαθμό που γίνεται, ακόμη και σήμερα που απασχολούμε 10.700 εργαζόμενους. Κάθε μέρα προσπαθούμε να κάνουμε και από μια δράση που να αφορά την κοινωνία, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός του Θερμαϊκού, ή το να πάμε σε ένα σχολείο να προσφέρουμε ένα κρουασάν. Όλα τα παιδιά της Θεσσαλίας για δύο εβδομάδες θα έχουν μπάρες, χυμό και νερό σε καθημερινή βάση. Μας το ζήτησε η κυβέρνηση και είμαστε στο πλευρό των Δήμων και των περιφερειών. Ήμασταν οι πρώτοι που ανακοινώσαμε ότι θα εφαρμόζαμε έκπτωση 20% στα προϊόντα μας στη Θεσσαλία. Χάρηκα που κάναμε την πρώτη κίνηση και ακολούθησε και ο ανταγωνισμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόστος από τη στήριξη της Θεσσαλίας αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ η δράση για το καλάθι νοικοκυριού ξεπέρασε τα 5-6 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το ενεργειακό κόστος εκτοξεύτηκε από τα 16 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021 στα 33 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά. Στην εξίσωση έρχονται να προστεθούν ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των πρώτων υλών που συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους. Παρόλα αυτά, έπειτα από 47 χρόνια δραστηριοποίησης, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ο όμιλος θα ξεπεράσει το φράγμα του ενός δις ευρώ, έχοντας προσθέσει το Αιγαίο και την Κέρκυρα στο δίκτυο του. Το 2022 έκλεισε με τζίρο στα 924 εκατ. ευρώ και EBIT 8,5 εκατ. Ευρώ.

«Οι καταναλωτές πολλές φορές μπαίνοντας σε ένα σουπερμάρκετ είναι σαν να βρίσκουν το σημείο που αντιλαμβάνονται ότι η τιμή σε ένα προϊόν έχει ανέβει. Είναι παρεξηγημένος όρος, διότι δεν λαμβάνουν υπόψη ότι παράλληλα ανεβαίνουν οι πρώτες ύλες και οι τιμές από τους προμηθευτές. Αν πάει όμως σε ένα περίπτερο δεν θα πει ότι ο περιπτεράς ανέβασε στα τσιγάρα. Εκεί γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η αύξηση προήλθε από τον παραγωγό. Το περιθώριο κέρδους είναι κλειδωμένο στο 21% και δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν ανεβάσεις αυθαίρετα την τιμή θα φας πρόστιμο και θα χαλάσεις τη φήμη σου, άρα γιατί να το κάνεις; Ναι η ακρίβεια είναι στα σούπερ-μάρκετ, αλλά η ακρίβεια δεν είναι τα σούπερ μάρκετ» τόνισε ο επικεφαλής της Μασούτης.

Κατέληξε λέγοντας πως ο όμιλος δέχτηκε ανατιμήσεις που άγγιξαν το 13% από τους προμηθευτές και στον τελικό καταναλωτή πέρασε τελικά το 9%. «Σήμερα είμαστε ίσως η φθηνότερη αλυσίδα στην Ελλάδα. Το μερίδιο αγοράς διαμορφώνεται κοντά στο 10%, αναπτυσσόμαστε με διπλάσιο ρυθμό από την αγορά η οποία θα είναι στο +9% και εμείς στο +18%».

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η διοίκηση εξετάζει το σενάριο εισόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο κ. Μασούτης ήταν και πάλι κατηγορηματικός: «Δεν μας ενδιαφέρει σε καμία περίπτωση το Χρηματιστήριο».

Επενδυτικό πλάνο 20 εκατ. ευρώ

Τον λόγο πήρε ο Θοδωρής Γεροστεργιούδης, Γενικός Διευθυντής της ΜΑΣΟΥΤΗΣ. Κάνοντας μια αναδρομή των όσων συνέβησαν το 2022, μίλησε για ένα δύσκολο έτος χαρακτηριζόμενο από πολλές προκλήσεις, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση, η εισαγωγή νομοθετικών παρεμβάσεων και το καλάθι του νοικοκυριού, μέχρι το κλείδωμα περιθωρίων αγοράς.

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίσαμε με επενδύσεις παντού στην ελληνική επικράτεια. Η κερδοφορία συμπιέστηκε, όπως ήταν φυσικό, λόγω του ενεργειακού κόστους. Ο δανεισμός αυξήθηκε και ήρθε μη οργανική ανάπτυξη μέσα από εξαγορές. Τρέχουμε με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 17% και ελπίζουμε ότι ο ρυθμός αυτός θα πάει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επιπρόσθετα, υλοποιούμε επενδυτικό πλάνο άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και το και άνοιγμα 17 νέων καταστημάτων. Στοχεύουμε να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση στη Βόρειο Ελλάδα. Επενδύουμε συστηματικά στους ανθρώπους μας, καθώς επίσης και σε συγκράτηση των τιμών, προσφέροντας κωδικολόγιο που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις και στις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή».

Διψήφια ποσοστά ανάπτυξης καταγράφουν τα pl προϊόντα

Ο κ. Γεροστεργιούδης υπογράμμισε πως οι δείκτες εξυπηρέτησης στο online κομμάτι έχουν μείνει σε υψηλά επίπεδα και πως το dark store κατάστημα είναι ένα μοντέλο που έχει βγει στην πράξη. «Επενδύουμε συστηματικά στην οργανική μας ανάπτυξη. Μέσα στο Νοέμβριο ανοίγει ένα καινούριο κατάστημα στη Γλυφάδα που θα συνοδεύεται από πολλές καινοτομίες. Ακολουθούν καταστήματα σε Λαμία και Πάτρα με την αειφορία και τη βιωσιμότητα να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα. Εξίσου σημαντική είναι και η ενεργειακή αυτονομία την οποία πετυχαίνουμε με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών».

Μιλώντας για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ανέφερε πως έχουν εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργήσει τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 1.100 προϊόντα. Το 2021 αντιπροσώπευαν το 14% του τζίρου, ενώ το 2023 το εν λόγο ποσοστό αγγίζει το 16%. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πάνω από το 85% αυτών παράγονται από Έλληνες παραγωγούς.

«Οικονομικά και ελληνικά είναι το μότο μας. Ετησίως προβαίνουνε σε δράσεις ύψους ενός εκατ. Ευρώ που ανακουφίζουν συνανθρώπους μας. Πολλά κεφάλαια δαπανώνται σε καινοτομία και υποδομές και στη χρήση λογισμικού που συγκεντρώνει την πληροφορία και συμβάλει στη γρήγορη λήψη αποφάσεων. Επιπρόσθετα, επιλέγουμε προμηθευτές και συνεργάτες εμπιστοσύνης. Γίνονται ετησίως πάνω από 5.000 έλεγχοι και εφαρμόζονται τα πιο αυστηρά πρότυπα σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: